kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

Faluriport: Összetartó település – Hosszúfalu

hfalu4320A Hosszúfalui Helyi Közösség (HK) új vezetőségének sikerült rövid időn belül elnyernie a polgárok bizalmát. Az összetartást, a tenni akarást bizonyítja szerteágazó ténykedésük, több sikeres rendezvényük. A falu fejlesztése terén idén még két dolgot szeretnének megvalósítani: kicserélni a faluotthon ablakait és játszóteret kialakítani a focipálya mellett – tudtuk meg Bacsi Boruttól, a HK elnökétől.

– Tavaly márciusban a HK új vezetősége hosszú idő után falugyűlést hívott össze egyetlen céllal: bemutatkozni a polgároknak és beszélgetni a falu jövőjéről, meghallgatni a véleményüket, kívánságaikat, fejlesztési ötleteiket, azt, hogyan látják a falu jövőjét. A gyűlésre – kisebb meglepetésünkre – nagyon sokan eljöttek, tartalmas esténk volt, és kiderült, hogy menni fog az együttműködés – mondta Bacsi Borut.

Az új vezetőség első nagyobb projektje 2019-ben a már jól ismert Spárgafesztivál lebonyolítása volt: a faluban működő egyesületekkel – Fehér Jani ME, tűzoltók, az Olimpija futballklub – olyan rendezvénnyé sikerült emelni, ami több mint kétezer látogatót vonzott azon a napon Hosszúfaluba.

– A HK a fejlesztési célokkal is komolyan foglalkozik, amikhez pályázati pénzeket keres. A faluotthonban az ablakok már 20 évesek, s ugyan alumíniumból készültek, ennyi idő után nem zárnak. Hogy ne nyíljanak ki, ragasztószalaggal tapasztottuk le őket, ami persze nem megoldás, valami tartósabbat és jobbat kellett tenni. A Bethlen Gábor Alapítványnál pályáztunk az ablakcserére, a felújításra két és félmillió forint támogatást nyertünk, de ez nem lesz elegendő a költségek fedezésére. Az ablakcseréhez szükséges további összegért – összefogva a tűzoltókkal, akiknek szintén a faluotthonban van a helyiségük – Lendva polgármesteréhez fordultunk, aki biztató választ adott, így az ablakokat év végéig remélhetőleg ki is tudjuk cserélni – mondta a HK elnöke.

Aktívan pályáztak a továbbiakban is. A Teleki László Alapítványnál a harangláb felújítására 1,5 millió forintot nyertek, ami nem fedezi a teljes beruházás költségeit, a különbözetre a Muravidéki Magyar Faluprogram pályázatából számítanak. A keretből térkőburkolatot helyeznek el a felújított harangláb körül.

Hosszúfaluban fellendült az egyesületi élet is. Bacsi Borut örömmel mondja, hogy a helyi focipályánál egyre több gyerek gyűlik össze az edzéseken, a U7-es és U9-es kis focisták, ők az Olimpija utánpótlása. A tervek szerint a focipálya melletti füves téren még idén egy játszóteret is szeretnének kialakítani. A beruházás költsége 2.800 euró körül mozog, amit szintén a faluprogramból kívánnak megvalósítani. Ha sikerül elnyerni a 4 ezres keretet, a különbözetet – ahogy az elnök korábban említette – a harangláb környékének további rendezésére fordítják.

 

 

– De ez már a 2021-es terv, mint ahogy a faluotthon további karbantartása is. Korszerűsíteni szeretnénk ugyanis a konyhát és a belső festést is el akarjuk végezni. A faluotthon az elmúlt két évtizedben rengeteg eseménynek, rendezvénynek, lakodalomnak adott helyet, ami rendben is van, hiszen a közösségi élet megszervezésére készült, de a felújítás most már szükségszerű – mondta a HK elnöke.

A temetőben a siralomház mögött, a hiányzó részen kerítést fognak állítani, s tervezik a járdák felújítását is. Mindezek mellett nem feledkeznek meg hagyományos rendezvényeik megszervezéséről sem. A járványügyi intézkedések megszűnésével ismét sor kerülhet majd a hagyományos disznóvágásra, a falunapra, az idősebb polgárok találkozójára, a Mikulásozásra, amiről azonban idénre sem mondtak még le teljesen... Ugyanígy az advent tájékára tervezett gyalogtúráról sem.

– Idén a CEROP hulladékkezelő vállalat befejezi a szeméttelep bezárását; az üggyel foglalkozunk, levélben már megkerestük őket, de még nem érkezett válasz. A szemétteleptől a falu már régóta nem kap járadékot, viszont a bezárással megszűnik a telep környékén élő polgárok illeték alóli felmentése, ami szintén megtárgyalni való ügy. Továbbá Hosszúfalu örökzöld kérdése a téglagyár ügye. A létesítmény Lendva Község tulajdonában van, a vele kapcsolatosan egykor szövögetett tervek elcsendesültek. Elő kívánjuk venni a kérdést, hiszen a HK igényt tartana a téglagyár udvarára, melyet némi beavatkozással szép térré lehetne kialakítani, amit a különböző szabadtéri rendezvényeink idején nagyon jól tudnánk használni – fejtette ki Bacsi Borut.

– Mint elnök büszke vagyok az együttműködésre, a csapatomra, az egyesületeinkre, a falu minden polgárára. Nélkülük nincs haladás – mondta beszélgetésünk végén Bacsi Borut, a HK elnöke.

 

A Hosszúfalui HK elnöke: Bacsi Borut

A lakosság száma: 624

Működő egyesületek: Önkéntes Tűzoltóegylet, Fehér Jani Művelődési Egyesület, Olimpija Labdarúgóklub

 

 

MCSi Design