kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Ifjú hőskutatók

cim hetk45201Generációk közötti kapcsolatteremtés, közösségformálás, a pozitív példák felmutatása, a helytörténeti ismeretek bővítése, kutatómunka és interjúkészítés – mindez jellemzi a Hétköznapi hősök című ifjúsági projektet, melynek harmadik része folyik most a Muravidéken. Két fiatal résztvevő, Martina és Péter a napokban a régi újságokat böngészte, több évtizedes hírek, riportok után kutatva, hogy minél hitelesebb munkát végezhessenek.

 

 

Életpályák a fiatalok látókörében

 

A fiatal kutatók munkájával, interjúkészítésekkel, sajtókutatással folytatódik a Muravidéken a Hétköznapi hősök című projekt, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával indult 2017-ben.

A projekt célja, hogy olyan hétköznapi emberek történeteit mutassa be, akik egy népcsoport, egy kultúra rendkívüli és önfeláldozó személyiségei. Hétköznapi emberek, akik a jót és az erkölcsiséget képviselik. A projekt révén az idősebb generáció tagjaival beszélgethetünk, amelyre a mai rohanó világban kevés a lehetőség. Emellett részt vehetünk a beszélgetésekből készült füzetek létrejöttében és roppant érdekes történeteket örökíthetünk meg ezekben az utókor számára.

cim hetk45202Az első füzet 2017-ben jelent magyar, szlovén és angol nyelven Biró József, Gerencsér József, Dóra Géza, valamint Toplak István életének bemutatásával. Idén tavasszal megjelent a második füzet, melyben Gálics Tamás Ottót, Császár Ilonkát, Tomka Györgyöt és Hagymás Istvánt mutattuk be.

A történeteket Horvat Lara, Végi Noémi, Abraham Sarah, Tomka Gergely, Močnek Ottó, Császár Péter és e sorok írója örökítette meg. A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet keretében megvalósuló projekt mentora Štampah Misi, aki segítségünkre van a munka minden szakaszában és folyamatosan tanácsokkal lát el bennünket.

cim hetk45203Jelenleg is folyik a munka a harmadik füzeten, amelyben öt újabb hősről írunk. Sajnos nem mindenki vehet részt a projektben a vírushelyzet miatt, de az már biztos, hogy lesz folytatás. A kötet a tervek szerint az ősz végén vagy a tél elején jelenik meg. Bemutatásra kerül benne Salamon Árpád, Báti Konc Zsuzsanna, Tivadar Irénke, Bazsika Magda és Kovács István története. Ezúttal Végi Noémi, Horvat Lara, Császár Péter és jómagam veszünk részt a munkában, illetve újonnan csatlakozott hozzánk Tivadar Barbara is.

A füzet létrejöttének egyik legfontosabb alappillére a kutatás. Ezért is látogattunk el Császár Péterrel a Népújság szerkesztőségébe, hogy átlapozzuk a régebbi számokat és megkeressük azokat a cikket, amelyekre szükségünk lesz az írás során. De még mielőtt elkezdenénk írni, sor kerül a folyamat másik legfontosabb részére, az interjúra, amelyre előtte alaposan felkészülünk. Egy-egy ilyen feladat általában több hónapos munkát jelent, de megéri, hiszen a végen a kezünkben foghatjuk kemény munkánk gyümölcsét és bemutathatjuk hétköznapi hőseinket.

Tivadar Martina

 

 

MCSi Design