kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Kemény a helyzet

covid4620Egyelőre nem veszít az erejéből a koronavírus-járvány. Nehéz megmondani, hol és milyen közösségekben vannak a gócpontok, mely munkaközösségekben, családokban, rokoni, baráti körben, idősek otthonában. A legfontosabb cél most a védekezési intézkedések tudatosítása, betartása. Nem kell sok, csak kézmosás, arcmaszk viselése és távolságtartás. Ha ez nem válik általánossá, akkor a különböző szigorítások sem hozzák meg az eredményt.

 

 

Sok a fertőzött a Muravidéken 

 

A koronavírus-tesztelések némi csillapodást mutatnak a napi fertőzöttek számát illetően, azonban a megbetegedettek és az elhunytak száma még mindig növekedik. Ennek következtében a kormány további 30 nappal meghosszabbította az októberben kihirdetett járványhelyzetet. A vírus erőteljesen megjelent a Lendvai Idősek Otthonába is.

Továbbra is hatályban van a kijárási tilalom 21 és 6 óra között, a község elhagyásának tilalma és a többi, már korábban elrendelt korlátozás. November 16-tól zárva tartanak a szaküzletek is, csupán élelmiszer vásárlása lehetséges. A védelmi intézkedések enyhülése a járványügyi mutatók visszaesése után várható. Egyelőre a vírus konokul jelen van, a szlovéniai régiók között a Muravidék az egyik legfertőzöttebb a hét eleji közel 1.900 új vírushordozóval.

 

covid46202

 

A koronavírus betört a lendvai idősotthonba (képünkön), ahol az óvintézkedések ellenére drasztikusan megnőtt a fertőzöttek és a megbetegedettek száma. Az utolsó, keddi adatok szerint több mint negyven személy fertőződött meg a gondozottak és a személyzet körében. Az otthon néhány lakója kórházi kezelésre is szorult, ketten az elmúlt héten a betegség következtében elhunytak.

A Muraszombati Általános Kórházban, ahol már október óta minden Covid-betegágy foglalt, még mindig súlyos a helyzet, az újabb betegeket kénytelenek más kórházakba irányítani. A legsúlyosabb betegek kezeléséhez új lélegeztetőgépek állnak munkába, amelyek beszerzéséhez a Muravidéki Gazdasági Kamara kezdeményezésére a régió vállalatai nyújtottak támogatást. A 94 ezer eurós donációval a kórház a 28 lélegeztetőgép mellé újabb 15 gépet tud így vásárolni. A kórház azt közölte, hogy nagy a személyzet fizikai és lelki leterheltsége, ennek ellenére minden beteg megfelelő kezelést kap.

 

 

Mikor jön a vakcina?

A koronavírus legyőzésében az egyedüli hatékony fegyver a fertőzés elleni oltás lehet, de egyelőre még nincs a gyógyszerügyi hatóság által engedélyezett koronavírus-vakcina. Szlovénia az EU tagállamaival együttműködik a közös vakcina beszerzésében. Az EU hét oltóanyaggyártóval tárgyal. Szlovéniába előreláthatólag még az év vége előtt megérkezhet az első küldemény. Kedvező vakcinafejlesztési eredményekről számolt be a múlt héten a Pfizer és a Moderna is.

Az oltás ingyenes lesz, de nem lesz kötelező. Szlovénia az Európai Bizottság ajánlása szerint oltási stratégiát készít, melyben a szakma meghatározza az oltási elsőbbséget, tekintettel az egyén életkorára, a krónikus betegségek jelenlétére. Előnyben részesülnek az egészségügyi dolgozók.

A Valicon kutatási társaság felmérése szerint Szlovénia lakosságának több mint a fele nem kívánja beoltatni magát, mert nem bízik az új oltóanyagban. Az oltási szándék az életkor, a konkrét veszélyeztetettség növekedésével emelkedik.

 

 

MCSi Design