kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Faluriport: Pártosfalva

faluriport46201Működik a posta, az orvosi rendelő, van anyakönyvi hivatal és bankautomata. Bolt és kocsma nincs, de a faluban közlekedik a mobilüzlet, van benzinkút és egy kisebb gazdabolt is. Van óvoda, iskola, működnek kisebb cégek, vállalkozások, van néhány gazda is. Jól beindult és gyökeret vert a Kocljevina ökogazdaság is. A turisták is elkezdték felfedezni a falut, a romkastély egyre vonzóbb célpont. Kovač István 2014-től elnöke a 180 lelket számláló Pártosfalvi Helyi Közösségnek, a falu Marác Község alá tartozik.

faluriport46202Az elmúlt években a helyi kulturális élet leginkább a hagyományokra alapozva próbált talpon maradni, a közösséget összefogni. Sajnos azonban a fiatalság bekapcsolásánál falakba ütköztek. Az Ady Endre ME a nosztalgiázásra épülő programokkal, az énekkar megszűnésével megrekedni látszik. Szerencsére a határon túli kapcsolatok élnek, közös rendezvények is megvalósulnak, de hiába a szép múltú egyesület, ha nincs, aki továbbvigye és nincs, aki új, friss látásmóddal és legfőképpen élettel töltené meg. A borászati szekcióban szintén a középkorosztály és az idősek találkoznak, de a tagság egész széles és állandó rendezvényeik vannak. A Rózsa Kézműves Egyesület szintén egy kisebb és főleg idősekből álló csoport. A helyi önkéntes tűzoltóság 2016-ban ünnepelte 120. évfordulóját, a sportegyletben pedig kispályás fociklub működik. A községi magyar önkormányzat minden téren támogatja a helyi egyesületeket, de hogy miként lehetne a fiatalságot bevonni, arra viszont egyelőre nekik sincs receptjük.

A HK munkájában, a falu fejlesztésében is billeg a mérleg hol ide, hol oda. De az élet nem állt meg. Az egyik legnagyobb projekt jelen pillanatban is folyik: renoválják a művelődési ház épületét. – Végeztünk az alagsori munkákkal. Új szaniterhelyiségeket alakítottunk ki, mivel a régi már nem felelt meg az elvárásoknak. A régi posta helyiségét is rendbe hoztuk, alkalmas irodahelyiségnek, üzletnek egyaránt. A jövőben a színpad és a nézőtér kerülhet majd sorra. Az épület külső felújítása is megkezdődött. Még idén sor kerülhet a lépcsők és a bejárat járólapozására és a homlokzat újravakolására. Ez 16 ezer euróba fog kerülni. Illetve az elöregedett villanyhálózatot is lecseréljük – összegezte Kovač István, a HK elnöke, miközben bent is körbevezetett. Mint megtudhattuk, az épület külső festése a kétéves programba még nem került bele, de az lesz majd a következő és egyben leglátványosabb része a felújítási munkáknak, azzal teljes lesz az épület renoválása.

A falu másik központi részében, ahol az evangélikus templom, a katolikus kápolna és a tűzoltóotthon áll, szintén történtek fejlesztések. – 2016-ban az ÖTE 120. évfordulójára újítottuk fel a tűzoltóotthon homlokzatát. Azután nem sokkal pedig a teljes tetőszerkezetet lecseréltük 13 ezer euróért, illetve járólapoztuk a lépcsőket és az előteraszt 5 ezer euróért. A művelődési egyesület, a tűzoltóegylet és a HK közösen megvásárolta az épület mögötti telket 8.000 euróért, amit – egyelőre még – kavicsos parkolónak tudunk használni, de ha lesz rá lehetőségünk, akkor a jövőben szeretnénk majd leaszfaltozni – mondta, majd hozzáfűzte, hogy a régi tűzoltóotthon szintén használatban van, a Rózsa Kézműves Egyesület klubhelyiségébe be kell vezetni a vizet, és ezt még idén szeretnék megcsinálni a helyi közösség költségére (1.200 euró).

A tagosítás befejeztével a falukép alapvetően megváltozott. Ma már a gazdák is elégedettek, a földek értéke is nőtt. Rendezték az erdei, mezei utakat, a háztartásokhoz vezető bekötőutak pedig új számozást és ezzel új besorolást kaptak, így községi utak lettek. Idén három ilyen családi utat aszfaltoztak le, és ami még elmaradt, azokra is sor kerül, a kétéves tervben szerepelnek. Tervezik továbbá a temető parkolójának az aszfaltozását is, illetve útjavításokat is el kell végezni több helyen a faluban.

 

 

Van viszont egy régi vágyuk a pártosfalviaknak, ami, úgy tűnik, még mindig csak álom, ez pedig a járda. – Őszintén szólva ezzel a kérdéssel semmit sem haladunk. Azt szeretnénk, ha az óvodától az iskoláig, tehát gyakorlatilag a falut átszelő főúton lenne végre járda, hogy legalább a gyerekek biztonságosan tudjanak közlekedni. Nem kellene mindkét oldalon, elég volna az egyiken. De semmire sem jutunk. Folyton azt a választ kapjuk a községtől, hogy önmagában csak járdát csinálni nem lehet, akkor az egész utat újra kell aszfaltozni, meg aztán ez országos út, így ez is megnehezíti a dolgot. Néhány új utcai lámpa is kellene, és ha már a bajoknál tartunk, nagy probléma a faluban az árvíz is. Szabályozni kellene a Rátkalaki-patakot, kitisztítani, mélyíteni néhol a medret, hogy a levonuló víz el tudjon folyni. Sajnos évek hosszú sora óta mindig ugyanaz a probléma. Nagy esőzésekkor elönti a településünket az árvíz, károkat okozva a házaknál és a gazdasági utakon. A rendezett, kavicsozott utakról a víz több helyen is kimosta, elsodorta a sódert, az pedig eltömítette az árkokat. Ezeket muszáj volna kitisztítani, ez viszont a községben működő Čista narava vállalat feladata lenne – panaszolja István, majd el is megyünk megnézni a leginkább érintett területeket. A patakmeder valóban áldatlan állapotban van, a vízelvezető árkok tele vannak kaviccsal, így nem képesek a vizet elvezetni. Az új gazdasági utak 30 százalékát tette tönkre a folyton kiáradó víz.

Ahogy a falut jártuk, nem kerülhette el a figyelmünket az a „magán roncstelep” sem, ami a falu közepén, lerombolódott házak között alakult ki. Használaton kívüli autók, alkatrészek, karosszériák lerakata, kerítéstől kerítésig széltében-hosszában. Mint egy illegális ócskavastelep. – Sajnos többszöri felszólításra sem tudtunk a terület tulajdonosaival dűlőre jutni az ügyben. Ez az állapot itt már kezelhetetlen. Hogy mi lesz a vége, azt nem tudom – tárta szét a karjait István, mutatva, teljesen tehetetlenek az ügyben.

 

A HK elnöke: Kovač István

Lakosság: 180 fő

Egyesületek:

Ady Endre Művelődési és Turisztikai Egyesület, önkéntes tűzoltóegylet, Pártosfalvi Labdarúgóklub, Rózsa Kézműves Egyesület

 

 

MCSi Design