kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Különös ünnepvárás

cim advent4720Ez az év sok mindenre megtanított minket. Többek között arra, hogy a család, az igaz barátságok és az egészségünk a legfontosabb az életben. Így köszön ránk vasárnap az adventi időszak is, ami idén talán kevesebb rohanással és több egymásra figyeléssel telik majd. Ebben a különös ünnepvárásban is szánjunk időt arra, hogy díszbe öltöztessük az otthonunkat!

 

 

Erdők, mezők kincsei: az ünnep díszei

 

A hodosi Soós Mellitta hosszú évek óta készít kedvtelésből ünnepi dekorációkat természetes anyagokból. Egész évben járja az erdőket, mezőket, gyűjtöget, majd szortírozva tárolja a különféle terméseket, melyekből gyönyörű díszeket alkot az adventi időszakra.

– Az erdők telis-tele vannak olyan kincsekkel, amelyeket fel lehet használni dekorációhoz. De a kiskertekben, a mezőn, az útmenti bokrokon is találhatunk csodás terméseket, csak nyitott szemmel kell járni – mondja a fiatal nő, akinek az advent és a karácsony az egyik kedvenc időszaka az évben. Miközben arról mesél, milyen izgalmas dolgok készülhetnek néhány apró termésből, galagonyát, csipkebogyót és fenyőágakat terít az asztalra. Egy cipősdobozból dió, mogyoró, makk, bükkfatermés, mákgubó kerül elő. Egy tálba szedi őket, ami már így önmagában is szép látvány. – Csak olyan terméseket szabad összegyűjteni, amit ismerünk. Kerüljük azokat a színes bogyókat, amik a kisgyerekekre vagy a lakásban velünk élő kisállatokra veszélyesek lehetnek – figyelmeztet, majd fakéreg, moha, és különböző tobozok is helyet kapnak az asztalon. – Arra is ügyelni kell, hogy amikor hazahozzuk ezeket a dolgokat az erdőből, legalább egy napot tartsuk őket a házon kívül, hogy a különféle bogarak, pókok, csigák, amik bennük laknak, ki tudjanak mászni. A tobozokat ezután tegyük meleg helyre, például radiátorra vagy kályha tetejére, hogy megszáradjanak és szépen kinyíljanak – javasolja.

 

 

Mellitta a rakicsáni mezőgazdasági középiskolában tanult virágkötészetet és kertészetet. Ennek tudható be az a magabiztos mozdulatsor is, amivel szinte percek alatt elkészített a kérésünkre néhány csodás adventi dekorációt. – Olyan tippeket mutatok, amiknek lényege az egyszerűség, de további lehetőségeket is rejtenek, így valójában csak a fantáziánk szabhat határt az alkotásnak. Az asztaldíszhez egy régi mélytányért választottam alapnak – mutatja, majd mohát tesz a tányér aljára, négy mécses kerül a közepére, dióval rakja körbe, a mécsesek mellé pedig galagonyabogyó kerül. – Ennyi az egész, pár perc alatt kész, mutatós, és a konyhánk csodás dísze lehet – mondja, s a következő dekoráció fakéreg alapra készül. – A fakéreg már önmagában, saját mintázatával is gyönyörű. Ezért csupán egy kis mohát és csipkebogyót teszek rá. A gyertyák felhelyezésénél forró ragasztót használok. A fakéreg egyébként a modern lakásokban is rendkívül jól mutat, a külsejét és a belsejét is lehet dekorálni.

Miközben kattan a fényképezőgépm Mellitta már a következő alapanyagokért nyúl. – Az internet tele van jobbnál jobb ötletekkel, érdemes szemezgetni belőlük. Ezt a tippet én is ott találtam – meséli, miközben a szalmakoszorú alapot bevonja mohával, amelyet dróttal rögzít. A koszorú közepébe pedig négy kisebb befőttesüveget tesz, amelyekbe teamécseseket helyez. – Kedvelem a visszafogott díszítést, ami visszatükrözi a természetet, de a karácsonyhoz a ragyogás és a fények is hozzá tartoznak, így díszítő elemnek használhatunk karácsonyi gömböket, fényfüzért, szalagokat is – mondja, majd a koszorúra apró vörös gömbök kerülnek, s a végeredmény magáért beszél. Ugyanilyen alapra aztán készül még egy rózsaszíngyertyás adventi koszorú is, amelyre Mellitta mákgubót és csillag alakú bükkfatermést választott. Egyszerű spárgamasnikkal és sógyurmadíszekkel dobja fel a kreációt. – Koszorút persze lehet készíteni klasszikus módon, fenyőágakból is, vagy borostyánnal is bevonhatjuk az alapot. Díszítésnek bátran használhatunk ezeken kívül szárított almakarikákat, narancs-, illetve citromkarikákat, sőt kávészemeket, napraforgómagot is – magyarázza Mellitta, majd végül egy ajtódíszt is elkészít. Csak hogy teljes legyen a dekoráció...

 

 

MCSi Design