kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Fracking: mehet tovább

fracking4720Másodszor is sikertelen volt a hidraulikus rétegrepesztés, az aggályosnak tartott fracking eljárás alkalmazásának törvényi betiltása a palagáz-kitermeléssel kapcsolatban Szlovéniában.

A hidraulikus rétegrepesztés betiltásáról a kezdeményezést az ellenzék (Levica, LMŠ, SD, SAB) nyújtotta be a bányászati törvény módosításaként. Októberben Lendva Község is – a civilkezdeményezéssel együtt – a rétegrepesztésre vonatkozó moratórium-javaslatot továbbított a kormány felé. A kezdeményezésekről negatív vélemény fogalmazott meg a kormány, majd elutasította az országgyűlés is a múlt pénteki rendkívüli ülésen. A törvénymódosítás sikere, a fracking betiltása egy szavazaton múlt: mellette 39, ellene 40 képviselő szavazott. A muravidéki képviselők közül Dejan Židan (SD) és Horváth Ferenc nemzetiségi képviselő a tiltás mellett, míg Horvat Jože (N.Si) ellene szavazott. Franc Jurša (DeSUS) nem szavazott. A muravidéki képviselők véleménye tehát megoszlott.  

A kormánypártok a hidraulikus rétegrepesztés kérdését egy új bányászati törvénnyel kívánják megoldani. A jelenlegi törvény módosítására beadott kezdeményezés szövegét – véleményük szerint – nem megfelelően fogalmazták meg és figyelmen kívül hagyták a pénzügyi következményeket, hiszen a változás a már megszerzett koncessziós jogokat (Geoenergo, hatálya 2022. május 28.) sértené, ez pedig magas kártalanítással járhat (az Ascent Resources gázkutató, kitermelő felé). Rétegrepesztés jelenleg az ARSO jogerős környezeti beleegyezése nélkül nem hajtható végre, a szénhidrogének kitermelésére vonatkozó módszereket a környezetvédelmi törvény is korlátozza.

 

 

MCSi Design