kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Nem épül Salban hulladékégető

egeto4720Maribor Városi Önkormányzatának Tanácsa hétfői ülésén jelentős többséggel (39:2) támogatta a hulladékégető megépítését, mely üzembe helyezése után fogadja majd a hulladékot a Muravidék területéről, a CEROP cégtől is. Ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy nem Salban épül ilyen létesítmény, hiszen az új égető megoldja Északkelet-Szlovénia hulladék-megsemmisítési ügyét.

A létesítmény tervezett éves kapacitása 50 ezer tonna hulladék és szennyvíziszap. Az állami támogatással is megvalósító beruházás értéke 45 millió euró, építését 2025–2027-re ütemezték. A komplexum a helyi Snaga kommunális cég szortírozótelepén épül fel. A hulladék termikus feldolgozása során keletkezett hőenergiát Maribor a városi távfűtésnél használja fel. A Környezetvédelmi és Területrendezési Minisztériumnál már készül a rendelet, amely alapján – remélhetőleg még idén – kiírják a koncessziót a termikus hulladék kezelésére.  

Mint ismeretes, a környezetvédelmi tárcának a keleti országrészben építendő hulladékégetőre vonatkozó kezdeményezésével tavaly májusban Sal Község Tanácsa is foglalkozott, amellyel a közvélemény heves tiltakozását váltotta ki, kivált a Goricskó–Őrség tájvédelmi park miatt.

– A tárcától akkor alapos tájékoztatást kértünk a hulladékégető elvárt kapacitásáról, környezeti hatásairól, az előnyökről, a hátrányokról, hogy a mérlegelés után valamilyen irányban lépni tudjunk. Úgy vélem, hogy a megoldás érdekében ezt meg kellett tenni. Nem mondtuk, hogy égetőt építünk, de a közvélemény így is viharosan reagált. Tavaly óta a fejlemények országos szinten is lelassultak, az újabbakat nem követjük figyelemmel. A község nem fog jelentkezni a kiírásra – nyilatkozta lapunknak a maribori döntés kapcsán Fartek Iztok sali polgármester.

 

 

MCSi Design