kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Levegőben lógó tervek

cimgondola4820Nemsokára drótköteles fülkékben, gondolákkal mehetünk fel a városból a Lendva-hegyre, a Vinárium kilátótoronyhoz? Képünkön a látványterv. Lendva Község a 8,1 millió eurós beruházásnál kedvező arányú EU-s finanszírozásra számít. A terv komoly beavatkozást jelent, s nem mindegy, hol és miként valósul meg. Ebben is szükséges a nyilvánosság véleményének kikérése, hiszen ez a döntéshozókat segítheti abban, hogy Lendvának elsősorban milyen fejlesztésekre van szüksége.

 

 

Új csarnok medencével, a város felett felvonó…

 

Több órán keresztül tárgyalta online ülésén Lendva Község Tanácsa a 2021-es és 2022-es költségvetés I. olvasatát. Lendva olyan nagy projektek megvalósítását tervezi, mint amilyen az új, több célt szolgáló csarnok fedett medencével, felvonó a kilátótoronyig, valamint nemzetközi kultúrközpont kiépítése.

Lendva Község 2021-es, illetve különösen a 2022-es költségvetése az elmúlt évek legmagasabb értékű büdzséje: jövőre a tervezett bevételek összege 17,4 millió euró, a kiadásoké 19,5 millió, aminek 53 százalékát (10 millió euró) a beruházási kiadások jelentik. A bevételek 2022-ben a tervek szerint 37,4 millió eurót tesznek ki, a kiadások pedig 42,8 milliót, amiből 33,5 milliót (79 százalék) fejlesztésekre fordítanak. A tervezett eladósodás mintegy 5,2 millió euró a község maximális, közel 9 milliós hitelképességéből. A költségvetés összegének ütemezése a Covid utáni támogatásokat vette figyelembe, amivel az EU segíteni kívánja a gazdaság helyreállítását a pandémia után. A kohéziós alap helyreállítási támogatása Szlovénia keleti kohéziós régiójában a projekteket 85 százalékban segíti, így a muravidéki községeknek is a projektérték csupán 15 százalékát kell biztosítaniuk.

Ezt az irányt követi Lendva Község is kétéves költségvetésével, és három kulcsfontosságú projektet kíván elindítani. Ezek egyike a mintegy 8.600 négyzetméteren elterülő új, több célt szolgáló csarnok fedett medencével az üzletközpont és a kétnyelvű középiskola között. A telek felvásárlása és a projektdokumentáció elkészítése folyamatban van. A beruházás értéke 12,6 millió euró, a létesítmény vásárok, kulturális és zenei rendezvények megtartására is alkalmas lesz, de lesz benne fitnesz- és tornaterem, tekepálya, wellnessrészleg, bolt és bisztró is. Itt kap helyet a fedett, 25x21 méteres úszómedence is.

 

 

Az értéke szerint a második legnagyobb, a költségvetésben is szereplő beruházás a város felett valósul meg: egy felvonópálya (gondolapálya) felállítása a Vinárium kilátóig. A fejlesztés értéke 8,1 millió euró, az ötlettervek már készülnek Virag Oskar tervező kivitelezésében. A projekt célja a hegyi utak forgalommentesítése és a meglévő turisztikai pont további fejlesztése, vonzóbbá tétele. A felvonó városi induló állomása – a tervezet egyik lehetséges változata szerint – az új parkoló a középiskolánál, de ez nem végleges. Az oszlopok nyomvonala sem konkrét még, a drótkötélpálya pontos iránya és nyomvonala a beruházási dokumentációban válik véglegessé. A felvonó a Vinárium kilátóig szállítja a látogatókat, panorámás kilátást nyújtva a Lendva-hegy felett. A vendégek a toronynál kiépített állomáson szállnak majd ki, ahol étterem nyílik. A kör alakú, 120 férőhelyes étterem 70 férőhelyes terasszal és a borospince tervrajza már 2017-ben elkészült. A vendégfogadó a jelenlegi felső, kavicsos parkolónál épül meg. Az egységeket fedett folyosó köti majd össze. A projekt nyilvános bemutatására szintén sor kerül közvitán is.

A harmadik legfontosabb projekt Lendva számára a nemzetközi kulturális központ létrehozása, melynek a felújított egykori áruház és a „névtelen ház” adna helyet. A beruházás értékét 8 millió euróra becsülték. A felújított áruházból kultúrközpont lesz könyvtárral és oktatási részleggel, a „név nélküli” házban pedig a kisipar, a kézművesség kap helyet. A projekt az új tartalmakkal életet visz majd az óvárosba. A többi öt kiemelt beruházás – melyek szintén a 2021-es és a 2022-es községi költségvetés tételei – a Vinárium zipline (200 ezer euró), az 1. Számú Lendvai KÁI épületének bővítése (1,3 millió euró), a Lendvai Egészségház melléképülete (1,3 millió euró), új helyiségek a Zeneiskolának (1,2 millió euró) és a községi, illetve helyi közösségi épületek felújítása (1,4 millió euró). Az említett projektekre Lendva Község kedvező társfinanszírozásra számít az EU 2021–2027 közötti újjáépítési forrásaiból (NextGenerationEU), a várhatóan hamarosan kiírásra kerülő pályázatra így már kész projekttel lehet bejelentkezni.

Bár a programok EU-s finanszírozási aránya kedvező, a tanács véleménye megoszlott, főleg az összegek kérdésében – melyek néhány tanácstag szerint túllépik a realitást –, figyelembe véve az eladósodás kritikus mértékét, a beterjesztett projektek rövid időn belüli megvalósítási lehetőségét, illetve ezek fontosságát is többen vitatták a község számára. Néhány tanácstag szerint más területek fejlesztése fontosabb lenne (idősek gondozása, fiatal családok kérdése, lakásépítés, kommunális infrastruktúra fejlesztése) és a fejlesztések szükségességéről ésszerű lett volna a szélesebb nyilvánosság véleményét is kikérni, illetve magát a költségvetést megfelelőbben kommunikálni. A két költségvetés javaslata december 7-ig közvitán van.

 

 

MCSi Design