kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Idén házhoz megy a Mikulás és a Télapó

mikulas48203A Muravidék magyarlakta településein minden télen kedves programokat szerveztek a falvak, önkormányzatok, egyesületek, ki-ki a maga módján az adventi időszakban. Idén sajnos elmaradnak, de akadnak olyan közösségek, ahol alkalmazkodva a körülményekhez megvalósítják a programjaikat.

 

A Mikulás a járványhelyzetben is meglátogatja a gyerekeket. Felvételünk az egyik korábbi völgyifalui látogatásán készült.

 

A Mikulás érkezése előtti napokban három településről értesültük ünnepváró tervekről. Domonkosfán a Sal községi magyar önkormányzat a Covid ellenére sem mond le a Mikulásvárásról, az elmúlt évekhez hasonlóan idén is jönni fog a Mikulás. December 5-én háztól házig fog járni a krampuszaival, és minden gyermekhez ellátogat. Persze ezúttal csak az ablakon át köszönthetik őt a gyerekek. Különösen ajánlott, hogy a szépen kipucolt csizmák kint legyenek a küszöbön, hiszen a Mikulás oda fogja letenni a csomagot, vagy piszkos csizma esetén a virgácsot.

Hodoson a korábbi években a magyar önkormányzat egy kis karácsonyi műhellyel, zenés programmal és Mikulásvárással örvendeztette meg a helyi gyerekeket. Idén a közös mókázás és a találkozás a Mikulással, az érkezését övező izgalom ugyan elmarad, de senki marad csomag nélkül. A hétvégéig éppen esedékes járványügyi rendeleti változásoktól függ majd, hogy a gyerekek az iskolában, óvodában, vagy otthon vehetik át az ajándékot. Egy biztos, legkésőbb december 7-én minden gyermek megkaphatja a névre szóló csomagot. Azért a csizmákat a hodosiaknak sem árt fényesre pucolni...

Alsólakosban szintén hagyománya van az ünnepi rendezvényeknek decemberben. Télapóvárással és az idősebb polgárok köszöntésével, kivendégelésével szoktak találkozót szervezni. A faluban működő egyesületek vezetői és tagjai úgy határoztak, hogy mivel találkozni nem lehet, ezért ők is házhoz viszik a kedvességet és a figyelmességet. Csomagokat fognak összeállítani, az időseknek aprósüteményekkel, mézzel, üdvözlőlappal, a gyerekeknek pedig édességgel és apró ajándékkal. A Télapó végigmegy a falu utcáin, segédei pedig az egyesületi tagok lesznek. Alsólakosban a karácsony előtti hétvégén kell figyelmesen kukucskálni, hogy mikor érkezik a Télapó...

 

 

MCSi Design