kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Faluriport: Lendvahegy és Hosszúfaluhegy

falurip50202A Hegyi Helyi Közösség az egyik legnagyobb Lendva Községben, és két település alkotja: Lendvahegy és Hosszúfaluhegy. Elnöke Denša Ivan, aki a fejlesztési szükségletek közül az utak és a közvilágítás javítását emelte ki, de van mit tenni a szennyvízelvezetés területén is. A hegyieknek fenntartásaik vannak a tervezett drótköteles fülkepályával kapcsolatban.

A hegy az utóbbi tíz évben turisztikailag és letelepedés szempontjából is vonzóvá vált. Földrajzilag a helyi közösség Lendva város és a szlovén–magyar országhatár melletti sávban húzódik a Hosszúfalutól Csentéig terjedő hegyvidéken. A térség tagolt, a lakottság szempontjából szórványos. A HK Lendvahegy és Hosszúfaluhegy településre, valamint több részre tagolódik: Csontos (a vár környéke), a Lovski dom vendéglő környéke, Felső- és Alsóbömhéc, a Lendvahegy és Csente közötti rajon, valamint a lendvai rész.

– A legsűrűbben lakott terület a Csontos, a Lovski dom vendéglő és az új temető környéke. Hosszúfaluhegyen több a pince, de egyre többen költöznek Dolacra, Szenyegetőre, Bükesre is. Nő a hétvégi házak száma is. A Vinárium kilátótorony nekünk sok pozitívumot és falurip50201egyfajta fellendülést hozott, ami mellett azonban a pótolnivalók még jobban felszínre kerültek, főleg a közművek terén – fejti ki Denša Ivan, a HK elnöke. A hegy, melynek korábban a fő jellemzője a szőlőtermesztés volt, mára egyre jobban látogatott idegenforgalmi hellyé fejlődik több látványossággal és borozóval. A fejlődő idegenforgalom elsősorban a közúti közlekedésben hozott gondokat.

– A kilátótorony miatt a személyautók és a buszok forgalma a hegyen többszörösére nőtt, az utak viszont ugyanolyan szűkek maradtak. A forgalom – tavasztól őszig – akkora, hogy néhány leálló nem oldja meg a gondot, nem jelent megfelelő közlekedésbiztonságot. Sok a panasz a lakók részéről, hogy a forgalom miatt nem tudnak az udvarukba be-, illetve onnan kihajtani. Az útpadkák nincsenek jó állapotban, az úttesten kátyúk alakultak ki. Az egész HK területére vonatkozóan nincsenek jó állapotban az utak. Egyébként is tény, hogy idén nagyon kevés történt az infrastruktúra karbantartása és fejlesztése terén a hegyen, annak ellenére is igaz ez, hogy a koronavírus-járvánnyal kell szembesülnünk. A hegy nem csak a torony körüli térséget jelenti. A területünkön néhány száz méter út még mindig csak kavicsozott, aszfaltburkolat nélküli, például Újtamásban. A korszerűsítésre több éve várunk már, az az emberek érzése az, hogy a hegyiek érdeke valahogy háttérbe szorul – mondja a helyzetről Denša Ivan.

Gondot okoznak az útmenti árkok is, melyek tisztítása és karbantartása is lehetne jobb. Az árkok sekélyek, eső esetén hamar megtelnek, a víz az útra ömlik, magával hozva kavicsot, sarat. A víz gyorsabb elfolyására a betonelemekkel kirakott árkok jelentenének tartósabb megoldást – véli Denša. Majd megemlíti, hogy el kellene gondolkodni a kommunális szennyvíz elvezetéséről is, hiszen a hegyen községi támogatással is telepített kis tisztítóberendezések nem hozzák meg az elvárt eredményt.

– A csatornára is tartós megoldást szeretnénk, olyat, ami egy rendszerrel megoldaná a Hegyi HK szennyvízelvezetését és tisztítását attól függetlenül, hogy dombvidéken vagyunk. Most azt tapasztaljuk, hogy a kis tisztítóberendezések nem hozzák az elvárt értékeket: a berendezések megtisztított vize az árkokban áll és bűzlik. A gondokra többen figyelmeztettek, jobb és tartósabb megoldásra lesz szükség – mondta az elnök az egyre több hétvégi ház tükrében is. Nagyon sok borospince eladásra került, az új tulajdonosok zömében Szlovénia más részeiről érkeznek, a megvásárolt borospincét víkendházzá alakítják át, s az elvárásaikkal nehezen alkalmazkodnak az adott helyzethez. 

A HK területén három szakaszon hiányos a közvilágítás is – Dolacon, részben a vár környékén és a Lármafa borturisztikai út mentén. A meredek, két oldalt fákkal benőtt útvonalon, amelyen a lakókon kívül egyre több gyalogos és kerékpáros túrázó is jár esténként is, a világításra a közlekedésbiztonság érdekében is szükség lenne.

 

 

A Hegyi HK a teljesen új, több célt szolgáló épületük környékének rendezésére sikeresen pályázott az MMÖNK részéről kiírt Muravidéki Magyar Faluprogramon. Az elnyert 4 ezer euróval parkosították az otthon környékét olyan növényekkel, amik megakadályozzák a partoldal lecsúszását. A kinti lépcsők mellé fakorlátot is állítottak, a terasz mellé pedig szőlőtőkét ültettek lugas kialakítására. A több célt szolgáló épület környékének rendezésére a HK saját forrásból további 2.500 eurót fordított.

– Nagyon sajnáljuk, hogy szinte minden tervezett rendezvényünk, találkozónk elmaradt a járványhelyzet miatt. A faluotthonunk helyiségeinek kiadása is jó irányba indult, hiszen a különböző események, jubileumok megtartására 80 százalékos foglaltságunk volt. Mindez most meghiúsult, de bízunk a helyzet mielőbbi javulásában. Akkor majd ismét megtelik a faluotthon élettel, ahol helyet kapott a Torony Turisztikai Egyesület, a HK irodája, a Lendvai Méhészek Egyesülete és a Lendvai Hegymászók Egyesülete. A nyugdíjasok egyesületének énekkara pedig örömmel próbált itt. A saját rendezvényeink, mint az idősek találkozója, a gyermekek megajándékozása és a nyári falunap – idén a szőlészet témakörében tervezve – szintén elmaradt – említi meg Denša. 

A HK feladata odafigyelni a helyi gondokra és tájékoztatni a lakosságot, amit csak úgy tud teljesíteni – emeli ki Denša –, ha rendelkezik információkkal.

– A legújabb turisztikai tervekbe, a gondolapálya építésébe a HK-t nem avatták be, nem is rendelkezünk adatokkal, hogy a polgár számos kérdésére a beruházást illetően választ tudnánk adni. Magam is a sajtóból értesültem az egészről, hiányolom a kommunikációt a község részéről. Az eddigi vélemények szerint a lakosság nem hajlik a gondolapálya elfogadására, ezzel kapcsolatban számos fenntartás és kérdés megfogalmazódott, ilyen a nyomvonal iránya, de a befektetés észszerűsége is felmerült. A tájékoztatásra és vélemények kinyilvánítására módot kell találni, hiszen a járványmegelőzési intézkedések miatt nem kerülhet sor falugyűlésre. A megfelelő érdekérvényesítés miatt nem kizárt egy civilkezdeményezés létrehozása sem. Az étteremre viszont a torony mellett mindenképp szükség van – fogalmazott Denša Ivan, a Hegyi HK elnöke.

 

 

MCSi Design