kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Több mint 160 véradó Lendván

veradas5120A Szlovén Vöröskereszt Lendvai Területi Szervezete a már hagyományossá vált decemberi helyszíni kiszálláson történő véradást idén első alkalommal szervezte az új székhelyén, a Védelmi és Mentési Központban. A maribori kórház transzfúziós központjának közreműködésével múlt szerdán és pénteken összesen 162 személytől vettek vért.

A járványügyi helyzethez alkalmazkodva idén az önkéntes véradók csak előzetes, telefonon történő bejelentkezés után, előre megadott időpontban jöhettek a véradás helyszínére. A tavaszi sikeres véradás után a decemberi jelentkezők számával is elégedettek a szervezők. Gondot jelent viszont, hogy az utóbbi évtizedben a muravidéki véradók száma évről évre csökken.

 

 

– További probléma a rendszeres véradók korosodása, hiszen 65 év felett már nem adható vér, fiatal véradóból pedig nagyon kevés van. A cél, hogy minél több fiatal kapcsolódjon be a véradómozgalomba, hozzájárulva ezzel az aktív véradói bázis növeléséhez. Mindazoknak, akik eljöttek, hálásan köszönjük – nyilatkozta a lapunknak Gomzi Jablanovec Natalija, a Lendvai Vöröskereszt titkára.

Aki nem tudott részt venni a múlt heti véradáson, de szeretne segíteni a betegeken, jelentkezhet a muraszombati kórház transzfúziós osztályán hétfőn és pénteken 7 és 12 óra között. A következő véradási akciót Lendván áprilisban szervezik meg.

 

 

MCSi Design