kele
perec1
garas1
65. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2021. 07. 22.
kiscim2921
 

Végső fázisban a területrendezési terv

opn0221A községi területrendezési terv (OPN) az adott község alapvető területrendezési dokumentuma, meghatározza a területhasználat módjait és a beavatkozások feltételeit. Mely területeken fejlődhet az ipar, a turizmus, a lakásépítés a Lendvai községben? Eközben káosz van az építési telkek körül a Lendva-hegyen.

Lendván már 2007-ben megkezdték az OPN készítését, de elsősorban az árvízvédelmi tanulmány kidolgozása miatt elhúzódott a tervezés. Ez idő alatt – felhívás alapján – a polgárok és a jogi személyek véleményezhették a készülő területrendezési tervet. Az elmúlt időszakban 350 kezdeményezés érkezett a mezőgazdasági területek építési telkekké történő átminősítésére, valamint több mint 200 frissítéssel kapcsolatos kezdeményezés.

– Az ipari övezet bővítését a Lek és a Dinos irányában, valamint a Lendva–Muraszerdahely úttól jobbra, a sztráda irányában tervezzük. A turizmus fejlesztésére kijelölt terület a Lipa szállótól Hármasmalom felé, valamint a Hármasmalom felé vezető út jobb oldalán kapna helyet, itt az egyéni turisztikai kínálatok fejlődhetnek szobakiadási lehetőséggel. A lakásépítésre kijelölt térség a Tomšič utcában és a Vasút utcában, a Hofer környékén, valamint Csentében a Lendvai út és a Fő utca mellett lesz. A sportterületek bővítését az OPN Hídvégen a reptér és a petesházi rekreációs központ területén tartalmazza. Az energetikai szektorral azonban a községi OPN nem foglalkozik, nem tartozik a fennhatósága alá, mint ahogy a vízfolyások, távvezetékek ügye sem – mondta Recek Robert, Lendva Község szakmunkatársa.

A közvélemény figyelmét az OPN nyilvános bemutatására elsősorban a Lendva-hegyre tervezett beruházások hívták fel, de mint megtudtuk, ezek nincsenek kapcsolatban az OPN elkészítésével. Egyébként – mint arra Recek is figyelmeztetett – a területrendezéssel kapcsolatban nagy a káosz a Lendva-hegyen. A kezdeményezések háromnegyede az újabb építési telkekre vonatkozik. A hegyen pontosan meghatározott övezetekbe vannak besorolva a telkek lakóházak, valamint nyaralók és borospincék építésére, melyeknek módosítása nem szerepel a tervben. 

Lendva Község az OPN január 4-e és február 5-e közötti közzétételével (www.lendava.si , „aktualni razpisi” rovat) ellenőrizni kívánja a már benyújtott területhasznosítási módosítások aktualitását is. Egyéni vélemények, javaslatok kifejtésére január 27-én 16 órától lesz lehetőség a lendvai Városházán az akkor érvényben lévő Covid-intézkedésekkel összhangban. Ezt követően az OPN az illetékes tárcákhoz kerül véleményezésre, a környezetvédelmi engedélyezés folyamata is lezajlik, majd egy újabb közvita várható. A terv elfogadását 2021 végére tervezik.

 

 

MCSi Design