kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

Hétről hétre több gyerek az óvodákban

ovoda03211A járványhelyzet miatt (amelyet a szlovén kormány két héttel ezelőtt meghosszabbított március 16-ig) az óvodák kizárólag csak azon szülők gyermekei számára biztosítanak ellátást, akik munkahelyi kötelezettségeik miatt más módon nem tudnak felügyeletet biztosítani gyermeküknek. Körképünk a muravidéki kétnyelvű óvodák helyzetéről.

Így 2020. október 26-tól az ellátás szükségességét, illetve az óvodai felügyeletre való jogosultságot mindkét szülőnek munkáltatói igazolással kell bizonyítania. Az óvodákban nagyon szigorú egészségügyi előírások vannak érvényben, ezért a fentiek mellett szükséges a szülők nyilatkozata arról is, hogy a gyermek teljesen egészséges (nátha vagy bármilyen betegségre utaló jel esetén a gyermeknek otthon kell maradnia), és hogy az elmúlt tíz napban nem állt kapcsolatban fertőzött személlyel. Ezenkívül mindenki részéről fontos a megelőző és felelősségteljes magatartás, így külön protokoll érvényes a gyermekek és a felnőttek érkezésére és távozására (egészséges kísérőszemély, biztonságos távolság betartása, a szülő nem léphet be a csoportterembe). Az intézkedéseket betartva és a járvány megfékezése érdekében az óvoda egy-egy csoportjában legfeljebb hat gyermek és két óvónő lehet („buborékok” alakulnak ki), a csoportok egymástól el vannak különítve. A pedagógusok maszkban dolgoznak, a gyermekeknek nem kell maszkot hordani.

A Lendvai Óvoda a járvány kezdetétől, tavaly októbertől nyitva tart, a gyermekek fogadása polgármesteri határozat alapján történik. Az első két hétben csak néhány szülő gyermeke (négy csoport) felelt meg a feltételeknek, emiatt sok gyermeket, akik esetében fontos lett volna a felügyelet, nem tudtak fogadni. A munkabeosztások határozatban szereplő listájának bővítése után a csoportok száma is megnövekedett – pillanatnyilag 11 csoportban biztosítanak felügyeletet, ami 63 gyermeket jelent (a beiratkozott 309 gyermek 20 százaléka). Most a Tomšič utcai egység mellett (a konyha miatt először ezt az egységet nyitották meg) már a Župančič utcai egység is nyitva tart, a többi egység (Gyertyános, Göntérháza, Hosszúfalu, Hotiza és Petesháza) zárva vannak – ezekből a tagozatokból hat gyermeket a szülők a központi óvodába visznek (egy csoportba vannak beosztva). Mivel a gyermekek száma hétről hétre növekszik, nem csak felügyelet végeznek, hanem az évi programon belül is haladnak, alkalmazkodva a vegyes csoportok igényeihez. Az óvónők fontosnak tartják az otthon maradt gyermekekkel való kapcsolatot is, amit e-asszisztensen és telefonon keresztül tartanak fent. „Tudatában vagyunk annak, hogy az előírt intézkedések negatív következményekkel járnak a munkánkat illetően – elsősorban a gyermekek egymástól való elkülönítése okoz majd gondot. A szülők és a pedagógusok törekvéseinek ellenére ebben az időszakban nem voltak biztosítva a gyermekfejlődéshez szükséges optimális feltételek. A gyermekek visszatérése után egyértelműen individuálisan kell viszonyulni az igényeikhez – néhány gyereknél ismét szükséges lesz az óvodai beszoktatás, és valamennyiünknek alkalmazkodni kell a változásokhoz. Ennek ellenére megteszünk mindent, hogy a munkánk a járványügyi korlátozások ellenére is szakszerűen folyjon” – nyilatkozta lapunknak Hozjan Tina, az óvoda igazgatója.

A dobronaki Katicabogár Óvodában is csak ügyeletes gyermekfelügyeletet folyik. A gyermekek száma változó, pillanatnyilag 12–18 gyermek látogatja az óvodát – ez a 43 beiratkozott gyerek 28–43 százalékát jelenti. A dobronaki óvodában több a szabadjáték, de az óvónők azt veszik észre, hogy a gyermekek hiányolják a megszokott életet, a programokat. A kisebb létszám más lehetőségeket nyitott meg a pedagógusok és a gyermekek előtt is. „Fontos, hogy betartsuk a járvány megfékezésére irányuló intézkedéseket. A gyermekek egészsége, biztonsága a legfontosabb. A munkatársaimmal tudatában vagyunk annak is, hogy milyen nagy a felelősségünk van a privát életben is, hogy ne hozzunk fertőzést a munkahelyünkre. Figyelünk a gyermekekre, mert nekik is szokatlan ez a helyzet. De még mindig az a véleményem, hogy a helyzetre való tekintettel pozitív hozzáállással jó tapasztalatokat tudunk szerezni a személyes fejlődéshez, az élethez” – nyilatkozta Varga Edit, az óvoda vezetője.

ovoda03212A Hodosi Óvoda és a Domonkosfai Óvoda korlátozott nyitvatartással működik. Hodoson november 7-től van nyitva az óvoda hétfőtől péntekig 6.30 és 15.30 között. Jelenleg négy gyermek látogatja az intézményt. A domonkosfai egységben december 7-től nyitották ki az óvodát, oda két gyermek jár. A gyermekekre egy óvónő vigyáz, a pedagógusok kéthetes váltásban dolgoznak.

A Pártosfalvi Óvoda október 26-tól zárva tart. Azok a szülők, akik gyermekük számára óvodai ellátást igényelnek, a maráci központi óvodába vihetik el a gyermeküket. Jelenleg a pártosfalvi óvodából két-három gyermek látogatja a maráci intézményt. A pártosfalvi óvoda pedagógusai szintén váltásban dolgoznak a központi intézményben.

Az óvodák várhatóan újra megnyílnak, amikor elérkezik a járványnak az úgynevezett narancssárga szintje. Minden további fontos információról és intézkedésről az óvoda vezetősége időben tájékoztatja a szülőket.

 

FaBri, ak

 

 

MCSi Design