kele
perec1
garas1
65. évfolyam
16. szám
Megjelenés:
2021. 04. 22.
kiscim1621
 

mnti 1621A Népújságot kiadó Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet (MNTI) Tanácsa április 16-án az online térben tartott ülésén elfogadta az intézet 2020-as zárszámadását a leltári beszámolóval, valamint a 2021-es év költségvetését és programtervét.

Bővebben...

kolleg15212A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) tanácselnöke, Horváth Ferenc és Kočar Štefan, a hosszúfalui Olimpija vendéglő tulajdonosa hétfőn aláírta az adásvételi szerződést a vendéglő épületegyüttesének megvásárlásáról valamivel több mint 520 ezer euró értékben.

Bővebben...

muravidekre1421A Muravidékre Művelődési, Turisztikai és Ifjúsági Egyesület, a tájházak ernyőegyesülete március 31-én a dobronaki Kézművességek Házában megtartotta első közgyűlését. Amint a helyzet javul és beindulhat újra az élet, arra a tájházaknak kész programmal és kínálattal kell rendelkezniük.

Bővebben...

pedag14211A Muravidéki Pedagógusok Egyesülete múlt héten megtartotta éves közgyűlését. Az online térben szervezett ülésen elfogadták a tavalyi évre vonatkozó tartalmi és pénzügyi beszámolót, valamint körvonalazták az idei terveket is.

Bővebben...

szabalyzat1421A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa elfogadta a kétnyelvű óvodákban és iskolákban szükséges magyar nyelvtudásról szóló szabályzattervezetet, melyet továbbít az Oktatási Minisztériumhoz. A szabályzatot, mely elfogadása után az újonnan alkalmazott káderre lesz érvényes, Horváth Ferenc tanácselnök vállalható kompromisszumnak nevezte.

Bővebben...

tamog13211Hétfőn délután Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsának elnöke (képünkön balról), valamint Zdravko Počivalšek gazdaságfejlesztési és technológiai tárcavezető Ljubljanában, a minisztérium székhelyén aláírta a magyar nemzeti közösség gazdasági alapjának serkentési programja 2021–2024 támogatási szerződését mind a három intézkedésre vonatkozóan.

Bővebben...

mmonk12211A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa online térben tartott hétfői ülésén elfogadta 2021-es költségvetését. A közösség a tavalyi évből áthozott közel hárommillió eurós költségvetési többlettel együtt valamivel több mint 3,5 millió euróval gazdálkodik. Magyarországi támogatással három új beruházás – tornaterem Gyertyánosban, diákszálló Hosszúfaluban, kisvonatok Dobronakon és Hodoson – indul több mint 2,1 millió euró értékben.

Bővebben...

publi1121Március 15-én a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) székházában sajtótájékoztató formájában került bemutatásra az „Együtt-létben / V so-žitju” című kétnyelvű publikáció, amelyet a kiadó a kétnyelvű terület minden háztartásába eljuttatott a napokban.

Bővebben...

marc151121Idén csak az online térben tudtuk megünnepelni a magyar nemzeti ünnepet is. A magyarság politikai vezetése, illetve a meghívott vendégek szombaton több muravidéki helyszínen koszorúzással emlékeztek az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra, az MMÖNK, illetve az 1. Sz. Lendvai KÁI és a Lendvai Kétnyelvű Középiskola jóvoltából pedig online összeállításokkal emlékezhettünk.

Bővebben...

mnmi mmonk5020A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) Tanácsa, majd közvetlenül utána a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa december 10-én Zoom-platformon megtartott ülésén tárgyalt a szlovén kormány és a nemzetiségi képviselő megállapodása alapján a magyar intézmények részére 2021-ben érkező pluszforrásról, a támogatásból tervezett célokról.

Bővebben...

cim konyvek50201A Könyvet – otthonra programban a magyar állam a pandémiás időszakban a boltok polcain és a raktárakban ragadt könyvkészleteket felvásárolta, majd több ezer könyvet osztott ki az anyaországban és a határon túli régiókban is. Ennek keretében a napokban közel kilencezer könyv érkezett Lendvára is. A gazdag és értékes könyvcsomag a 1. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskolába érkezett, ahonnan juttatnak belőle a kétnyelvű iskoláknak és a városi könyvtárnak is. Szép karácsonyi ajándék!

Bővebben...

ketnyelvu4920Dr. Csiszár Rita „Kétnyelvű a gyerekem?!” című előadásának első részében a sikeres kétnyelvűségre nevelésről és a kétnyelvűséget megnehezítő tényezőkről beszélt. Az előadás második részében, amely ismét online úton volt elérhető, a kétnyelvűség előnyeiről és bizonyítottan pozitív hatásairól esett szó.

Bővebben...

MCSi Design