kele
perec1
garas1
62. évfolyam
46. szám
Lendva 
2018. 11. 15..
kiscim4618
 

frakcio4618A Szlovén Országgyűlés nemzetiségi képviselőcsoportja Marjan Šarec miniszterelnökhöz címzett levelében az állami közigazgatás kétnyelvűsége terén elért eredményekről, illetve a területen szerintük szükséges további lépésekről írt. 

Bővebben...

mnmi4618A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) Tanácsának hétfői, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsának keddi rendkívüli ülésén elfogadta a művelődési intézet jövő évi költségvetés-tervezetét, melyet a Kulturális Minisztériumhoz továbbítanak.

Bővebben...

cim nyelv4618November 13-án, a magyar nyelv napján rendezett muravidéki ünnepségen Dobronakon nagy volt az ünnepi izgalom. Az Édes anyanyelvünk rajz- és fogalmazásverseny közel 250 résztvevőjének – idén először mindegyik kétnyelvű általános iskolából, illetve néhány óvodás is jelentkezett – átadták az elismeréseket és a könyvjutalmakat.

Bővebben...

mmonk4518

Radamosban ezen a régi portán épül meg a fejlesztői óvodai központ és állatsimogató. A beruházás értéke 460 ezer euró.

 

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa október 30-i ülésén az oktatásfejlesztési programok kerültek terítékre. A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programból a Muravidékre érkező támogatásból a fejlesztés első üteme befejezés előtt áll, a második projektre – fejlesztő óvoda Radamosban – megérkezett a jóváhagyott összeg.

Bővebben...

tajhaz4418A Muravidék magyarlakta területén 1997-ben nyílt meg az első tájház, a kapornaki néprajzi-helytörténeti gyűjtemény. Ezután szinte egy teljes évtizedet kellett várni, hogy 2006-ban Dobronakon megnyissa kapuit a Dobronoki György-ház, melyet szintén a falumúzeumok kategóriájába sorolhatunk.

Bővebben...

deak43181A vasárnapi Deák-megemlékezésen Zsitkócban Vigh László zalai és Horváth Ferenc nemzetiségi országgyűlési képviselők, valamint Morován Zsolt lendvai konzul mellett a hazai és a magyarországi települések polgármesterei, illetve egyesületi vezetői is részt vettek.

Bővebben...

sal onk43181A Šalovci Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsa október 16-i ülésén a tagok megtárgyalták az önkormányzat 2018-as költségvetésének módosítását, támogatásokról döntöttek, illetve szóltak a novemberben megtartandó Márton-napi gyalogtúráról.

Bővebben...

nemzetisegi4318Az Országgyűlés Nemzetiségi Bizottsága október 18-án tartott első ülésén az emberjogi biztos 2017-es évi beszámolóját és a kétnyelvű ügyvitel megvalósításával kapcsolatos 2015–2018 közötti kormányintézkedésekről szóló beszámolónak szintén a tavalyi évre vonatkozó részét tárgyalták meg.

Bővebben...

lkmnok43181A mandátum utolsó, 22. rendszeres ülésén a lendvai magyar önkormányzat tanácsa a felsőfokú tanulmányi támogatásokról döntött. Az előző ülés jegyzőkönyveinek elfogadásakor újra szó esett az oktatási intézmények nemzetiségi programjainak jóváhagyásáról.

Bővebben...

hatartalan42182Kerek Alföldi Éva és kollégája, Pacsmanné Csetneki Edit a debreceni Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziumból érkezett egy turisztika szakos osztállyal Lendvára, hogy vendéglátóik, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola segítségével öt napig ismerkedjenek a helyi értékekkel, a pedagógiai rendszerek közötti különbségekkel, az együttműködés további lehetőségeivel.

Bővebben...

szentg42182016 és 2020 között fut – a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzetiségi Közösség pályázati projektje keretében – az a program, amelynek célja a nemzetiségi oktatás minőségének növelése. A költsége 360 ezer euró, amit az Európai Unió Európai Szociális Alapja támogat. Pénteken ennek a programnak a keretében valósult meg a harmadik közös muravidéki-rábavidéki iskolanap.

Bővebben...

potapi ovoda4218A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében a Muravidéken a pártosfalvi óvoda újult meg elsőként. Az ünnepélyes átadásra október 10-én került sor. Aznap avatták fel az óvodafejlesztési támogatásból felújított dobronaki játszóteret is. Mindkét eseményt megtisztelte jelenlétével Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is. 

Bővebben...

kezmu4218Dobronakon október 10-én, másfél évvel az alapkőletétel után ünnepélyesen megnyílt a Kézművességek Háza, melyet a Dobronoki György-ház udvarán építettek fel. A ház célja a muravidéki magyar kulturális értékek őrzése, fejlesztése és a jövőben egy kézműves iskola létrehozása. A beruházás értéke 262 ezer euró, melynek többségét az anyaország biztosította.

Bővebben...

cim koal4218Kedden délelőtt Ljubljanában az öt koalíciós párt vezetői és a két őshonos szlovéniai kisebbség parlamenti képviselői együttműködési megállapodást írtak alá. A megállapodás nem kötelezi a kisebbségi képviselőket a kormány melletti szavazásra, de nyilatkozataik szerint megteszik ezt, ha az ország, illetve az általuk képviselt kisebbség érdeke ezt követeli.

Bővebben...

MCSi Design