kele
perec1
garas1
62. évfolyam
20. szám
Lendva 
2018. 05. 17.
kiscim2018
 

goncz finansz2018A múlt héten Göncz László nemzetiségi parlamenti képviselő a lemondásban lévő Miro Cerar kormányfőhöz, illetve Liljana Kozlovič kormányfőtitkárhoz írt levelet, amelyben kifejezi mély aggodalmát, mert a kormány még nem fogadta el a rendeletet a kétnyelvű községek és a községi magyar önkormányzatok finanszírozásáról. Hasonló lépésre készülnek a községi önkormányzatok elnökei is.   

Bővebben...

valaszt 2018A június 3-i előrehozott szlovéniai országgyűlési választásokon a magyar nemzetiségi képviselői tisztségért két jelölt, Horváth Ferenc és Sobočan Gabriela indul. Mindkét jelöltnek öt kérdést tettünk fel aktuális nemzetiségi témákban. A válaszokat a szavazólapokon kisorsolt sorrend szerint közöljük.

Bővebben...

cim orban2018Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke pénteki szlovéniai látogatása során először Lendván állt meg, ahol a találkozott a muravidéki magyar közösség képviselőivel. A muravidéki magyaroknak köszönetet mondott a támogatásért a választásokon és új fejlesztési programokat jelentett be a nemzetiségileg vegyesen lakott térségben. A Bánffy Központ udvarán érdeklődéssel tekintette meg  az idei Zala György-emlékév alkalmával készült szabadtéri fotókiállítást.

Bővebben...

valasztas1918A június 3-i előrehozott szlovéniai országgyűlési választásokon két jelölt indul a magyar nemzetiségi képviselői tisztségért a 2018–2022-es mandátumban.

Az Országos Választási Bizottsághoz a határidőig Horváth Ferenc és Sobočan Gabriela nyújtotta be jelölését.

Bővebben...

lkmnok1918A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) Tanácsa hétfői rendszeres ülésén a Lendvai Galéria-Múzeum, valamint az 1. Számú Lendvai KÁI igazgatói munkakörére pályázó jelöltek programbemutatóit hallgatta meg és véleményezte.

Bővebben...

cim1918A községek kétnyelvű ügykezelését és a községi magyar önkormányzatok finanszírozását szabályozó kormányrendeletről továbbra sincs megállapodás, ráadásul a Nemzetiségi Hivatal által javasolt megosztási képlet is elég „furcsa” eredményt ad. Emiatt egyre nagyobb gondban lehetnek a községi magyar önkormányzatok, amelyek az év ötödik hónapjának derekán még garasnyit sem kaptak a költségvetésük megvalósításához. A tét nem csak az idei, hanem a jövőbeni finanszírozás módja és természetesen összege is. Tehát „rendeletlenül”, de egyelőre rendületlenül állunk!

Bővebben...

tajhaz1818Szent György-nap környékén a Magyarországi Tájházak Szövetsége nyílt napokat, bemutatókat szervez. A Dobronoki György-ház, mely idéntől tagja a szövetségnek, a hét végén először csatlakozott a programsorozathoz. Műhelymunkákat, a vendégek fogadására sütést-főzést és kulturális körítést is szerveztek.

Bővebben...

salmonk1718Hétfőn este tartotta meg soros ülését a Šalovci Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsa. A tájház további felújításáról és az nemzetiségi önkormányzatok országos támogatásának változásáról tárgyaltak.

Bővebben...

lexi17181„A szlovéniai magyarság a lexikonokban” címmel csütörtökön a lendvai könyvtár olvasótermében dr. Balázs Art Valéria szabadkai születésű lexikonszerkesztő és -író két évtizedes munkásságáról, a különböző lexikonkiadóknál és folyóiratoknál folytatott tevékenységéről számolt be.

Bővebben...

nyelv17181Tanárokból és diákokból álló 50 fős csoporttal kétnapos muravidéki gyűjtésre érkezett az ELTE Magyar Nyelvtudomány és Finnugor Intézete a hét végén, hogy vezetőjük szavaival élve a csángó mellett a legszínesebb magyar nyelvjárás, a muravidéki tájnyelv állapotáról tájékozódjanak.

Bővebben...

holland1618Az Új Muravidék Citeraegyüttes április elején Hollandiában mutatkozott be az Amstelveenben élő magyar közösségnek. Az elszármazott magyarság nem csak egy előadást kapott, de magyar gyökereik újra megerősödtek, a citeramuzsika felélesztette bennük a régi emlékeket és a honvágyat a szülőföld iránt.

Bővebben...

raba mura1618A muravidéki és a rábavidéki iskolák közös iskolanapot tartottak hétfőn, melynek programjai a muravidéki kétnyelvű általános iskolákban zajlottak. A vendégek vidékünk természeti és kulturális örökségéből kaphattak ízelítőt, valamint természetesen betekintést nyerhettek a kétnyelvű iskolák életébe.

Bővebben...

MCSi Design