kiscim1218
 
volgyi tajhaz1218A völgyifalui Petőfi Sándor Művelődési Egyesület pénteken tartotta meg évértékelő közgyűlését. A tagok elfogadták Szabó Ferenc elnök lemondási szándékát és az új elnökválasztást rendkívüli ülésre halasztották legkésőbb augusztus 31-ig. Sok évnyi törekvés után a Lendva-vidéki tájház a faluban jön létre.

Bővebben...

partos marc1218Az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeztek szombat este Moravske Toplice Község vegyesen lakott településeinek központi ünnepélyén Pártosfalván. Az ünnepély szónoka a szülőföld és a haza szeretetéről, megbecsüléséről, az identitás felvállalásáról, megőrzéséről, illetve a vidék fejlesztéséről is szólt.

Bővebben...

kozponti1218A lendvai és a muravidéki magyarság központi március 15-i megemlékezését az ünnep előestéjén szervezték meg hagyományosan a Széchenyi- és Kossuth-emléktábláknál, illetve a színházban. Az ünnepi szónokok az egység, az összefogás jelentőségét hangsúlyozták.

Bővebben...

profut1118Horváth Józseftől, a Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet igazgatójától érdeklődött lapunk a magyarországi gazdaságfejlesztési támogatások harmadik pályázati körének kiírásáról. Az igazgató kérdésünkre elmondta, még nem tudni pontos időpontot, de várhatóan az év első felében kiírják a pályázatot. Az áprilisi magyarországi választásokat követően várhatóan pontosabb információk állnak majd a rendelkezésére. A következő kiírás fontos mindazon pályázók számára, akik az előző körökben már nyertesek voltak és fejlesztést indítottak el; ezek befejezését, üzembe helyezését a további támogatással meg tudják oldani. Horváth József elmondta még, hogy a következő kiírásban is a már megismert pályázati rendszer várható a megszokott határidővel. A forrásfüggő kategóriába került projektek támogatási szerződéseinek aláírásakor (február 18.) elhangzott az is, hogy a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumnál a harmadik pályázati körre 900 ezer euró áll rendelkezésre.
vas1118Ismét megszületett a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa és a Vas Megyei Önkormányzati Közgyűlés közötti 2018. évre szóló megállapodás. A megállapodást a hét elején Majthényi László, a Vas Megyei Önkormányzati Közgyűlés elnöke és Horváth Ferenc, az MMÖNK Tanácsának elnöke írta alá.
karpat1118A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) „Kárpát medence – A gazdasági erőtér” címmel március 12-én és 13-án  kiállítással egybekötött konferenciát szervezett Budapesten, melyen az előadók ismét hangsúlyozták a  magyar nemzetgazdaság fejlődésében betöltött Kárpát-medencei gazdaságpolitikák és erőterek szerepét.  
lkmnok1118A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) Tanácsának múlt héten megtartott ülésén elfogadták a 2017-es zárszámadást, pozitívan véleményezték a Lendvai Óvoda igazgatói munkakörére pályázó két jelölt programját, valamint döntöttek arról, hogy a szlovén gazdasági alap támogatásából a völgyifalui tájházat részesítik előnyben.
kapca15 1118Vasárnap délután a kapcai József Attila Művelődési Egyesület ünnepségén megemlékeztek az 1848–49-es szabadságharcról és forradalomról. Az egybegyűlteket Herženjak Mária elnök köszöntötte, majd felszólalásában hangsúlyozta: ahogy a szabadságért 170 évvel ezelőtt a márciusi ifjak vállvetve küzdöttek, úgy a muravidéki magyaroknak is közösen kell küzdeni a megmaradásért és a célok megvalósításért. Ehhez pedig kölcsönös bizalom és összetartás szükséges helyben is – mert a felelősség is közös.  

domonk15 1118A Sal községi maroknyi magyarság vasárnap délután a domonkosfai művelődési házban az 1848–49-es magyar forradalomra és szabadságharcra emlékezett. Az ünnepélyt az összefogás, a közösségben boldogulás, a megmaradás és a fejlődésbe vetett bizalom jegyében tartották meg.

Bővebben...

hodos15 1118Szombat este a hodosi kultúrházban a március 15-i magyar nemzeti ünnepre, az 1848–1849-es forradalom és szabadságharcra emlékeztek. Az ünnepi szónok az összefogást és az anyanyelv megőrzését emelte ki, majd a márciusi ifjakra szavalatokkal, dallal és tánccal emlékeztek.
alvarium1118Csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a szentlászlói Alvarium Méhészeti Oktató- és Látogatóközpont főépülete. Az esemény, melyet magas rangú vendégek is megtiszteltek jelenlétükkel, kiemelt jelentőséggel bír a település és a tágabb térség életében. Az épülettel oktatási, turisztikai és néprajzi célokat is szolgálni kívánnak a jövőben.
cim15 1118Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag,
Te a népek hajnalcsillaga!...
Megvirradt, fölébredett a föld, fut
A hajnaltól a nagy éjszaka.
(részlet)

Bővebben...

MCSi Design