kele
perec1
garas1
63. évfolyam
49. szám
Megjelenés:
2019. 12. 05.
kiscim4919
 

nyelvkonf4919A Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Kara (FF UM) Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke november 21-én az alsóőri székhelyű Imre Samu Nyelvi Intézettel közösen konferenciát szervezett Nyelve(in)k világa – Magyar nyelv és kultúra a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken címmel. A konferenciát a magyar nyelv napja megünneplése alkalmából szervezték a tanszék könyvtárában.

Dr. Rudaš Jutka tanszékvezető köszöntőjében és a konferenciára való felvezetésében elmondta, hogy a magyar nyelv megőrz

Bővebben...

parlbiz4919A szlovén parlament Nemzetiségi Bizottságának múlt heti ülésén a Szlovén RTV olasz és magyar nemzetiségi műsorainak jövő évi program- és pénzügyi terve szerepelt a napirenden. Az ülés másik témája a kétnyelvűség gyakorlati megvalósításának javítása volt.

A lendvai és a koperi nemzetiségi stúdiók jövő évi program- és gyártási tervét Igor Kadunc, a Szlovén RTV vezérigazgatója mutatta be.

Bővebben...

hetesi4819Szombaton a göntérházi hímzőszakkör 15 éves jubileuma jegyében hímzéskiállítás nyílt a helybeli faluotthonban. Az évforduló egyben a hetési hímzés ünnepe is volt, amely során különböző elismeréseket is kiosztottak.

Bővebben...

gazdfejl4819A szlovén Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztérium a következő négyéves időszakra, a 2021–2024-es pénzügyi perspektívára is jóváhagyta a nemzetiségi gazdaságfejlesztési alap finanszírozását. A forráskeret továbbra is 700 ezer eurós támogatást jelent éves szinten, különböző intézkedésekre, támogatási célokra lebontva. Ehhez a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösségnek a következő finanszírozási időszakra vonatkozólag programot kell készítenie.

Bővebben...

dobrmonk4819A Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (DKMÖNK) Tanácsa hétfői ülésén némileg módosította a felsőoktatási tanulmányi támogatás odaítéléséről szóló szabályzatát és döntött a támogatási pályázat megjelenéséről.

Bővebben...

maert47191Pénteken Budapesten tartotta XVIII. plenáris ülését a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT), a Kárpát-medencei magyarság közös fóruma. A magyar–magyar csúcson a muravidéki magyar közösséget Horváth Ferenc elnök és Bacsi Zsuzsanna alelnök képviselte.

Bővebben...

mmonkules4719A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa november 13-i ülésén első olvasatban elfogadta a közösség 2020-as költségvetés-tervezetét mintegy 1,1 millió euró összegben. A tervezet az idei költségvetésen alapul, folytatódnak a projektek – szentlászlói tájház, óvodafejlesztés –, új tétel viszont a magyarlakta településeknek szánt összeg.

Bővebben...

profut46192Rekordszámú pályázat érkezett a ProFutura Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézethez a gazdaságfejlesztési támogatások 3. pályázati körére a július 22-én zárult határidőn belül. Az igények túlszárnyalják a keretösszeget.

Bővebben...

cim taj4619Tíz év építkezés után szombaton ünnepélyesen átadták a domonkosfai tájház épületegyüttesét. A képen Jakosa Emerik, a Sal községi magyar önkormányzat volt elnöke, Marko Drofenik, a szlovén gazdaságfejlesztési tárca képviselője, Orbán Dušan, a domonkosfai magyarság jelenlegi vezetője, valamint Horváth Ferenc nemzetiségi képviselő, MMÖNK-elnök adja át az épületegyüttest. Az átadási ünnepély egybeesett a községi magyar önkormányzat megalapításának 20. évfordulójával.

Bővebben...

vendegul2719Dobronakon a Kézművességek Házában kedden és szerdán szervezték meg a Muravidék vendégül lát című programot, melynek keretében bemutatkozott a szatmárnémeti Borókagyökér Egyesület, valamint kézműves és gyermekfoglalkozásokra került sor.

Bővebben...

osszetartozas2619A magyar parlament döntését az alaptörvényben rögzített felelősségviselés jegyében, a történelmi Magyarország területét szétdaraboló és a magyar nemzet harmadát idegen államok fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátum 100. évfordulójára emlékezve hozta. Az Országgyűlés továbbá kimondta, támogatja az anyaországban, a Kárpát-medencében és a nagyvilágban élő magyarság körében olyan rendezvények, megemlékezések szervezését, valamint oktatási anyagok és filmalkotások készítését, amelyek erősítik a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát. A parlament szorgalmazza a Kárpát-medencei magyarság megmaradásáért folytatott küzdelmeinek, valamint a magyarság kulturális, szellemi, tudományos, gazdasági és sportsikereinek bemutatását szolgáló kiállítások, konferenciák szervezését és ismeretterjesztő anyagok létrehozását.

Bővebben...

profutura2519A magyar kormány külhoni gazdaságfejlesztési támogatásainak 3. pályázati körét jelentették be ünnepélyes keretek között hétfőn a lendvai Színház- és Hangversenyteremben. A tájékoztatási jellegű eseményen ismét élénk volt az érdeklődés. A 3. pályázati kör keretösszege 2,8 millió euró, amiből azonos arányban jut a mezőgazdaságra és a vállalkozások fejlesztésére. A kérelmek benyújtási határideje július 12.

Bővebben...

bokorfotMérhetetlen szomorúsággal, szótlan megdöbbenésben tudatjuk mindenkivel, aki ismerte, tisztelte és szerette, hogy RED. PROF. DR. BOKOR JÓZSEF nyelvész, dialektológus, a Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének oktatója, egykori tanszékvezetője életének 75. évében váratlanul elhunyt.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben