kele
perec1
garas1
62. évfolyam
38. szám
Lendva 
2018. 09. 20.
kiscim3818
 

hodosmonk37182A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsa legutóbbi ülésén második olvasatban elfogadta a 2018-as munka- és pénzügyi tervet, valamint döntött a községben működő egyesületek támogatásáról. A nyolcezer eurós tételre négy egyesület pályázott.

Bővebben...

tank3718A Szlovén Köztársaság Oktatási Intézete megbízásából új munkáltató tankönyv jelent meg a magyar mint második nyelv tanulására a Lendvai Kétnyelvű Középiskola diákjai számára. Szerzője dr. Gróf Annamária tanügyi tanácsos, a Muravidéki Pedagógusok Egyesületének alkalmazottja.

Bővebben...

carana3718Kedden az Országház felsőházi termében első ízben adták át az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetéseit, 46 pályázó összesen 51 pályázata érdemelte ki az Érték és Minőség Nagydíj Védjegyet. A pályázat keretén belül a Kárpát Hazáért Nívódíj elismerést Cár Anna, a Dobronaki Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke vehette át.

Bővebben...

szulofoldon3618Idén a nemzetpolitikai államtitkárság a külhoni magyarság oktatási-nevelési támogatását 22.400 forintos (68,53 euró) fejenkénti támogatási összeggel hirdette meg, míg a hallgatói támogatás 2.800 forint (8,73 euró). Az összeg már megérkezett a Muravidékre, az MNMI a következő napokban utalja át az összegeket a pályázó szülők bankszámláira.

Bővebben...

potapi36181A külhoni magyar családok éve programsorozat keretében 600 millió forint értékben támogatja a magyar kormány a határon túli magyar családbarát vállalkozásokat. 

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a múlt héten sajtótájékoztatót tartott a határon túli magyar családbarát vállalkozásoknak meghirdetett hatszázmillió forintos pályázat eredményeiről.

Bővebben...

pedag35182Kádár Annamária és Magyar Lóránt voltak a meghívott előadók a muravidéki kétnyelvű iskolák és óvodák pedagógusainak 9. tanévkezdő szakmai napján hétfőn, amelyen a stresszkezelésről és a tanulók alkalmazkodóképességének a kialakításáról, javításáról szóltak az oktatási szakemberek.

Bővebben...

lendva aug203418A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) Tanácsa, valamint a Lendvai Plébánia vasárnap a tízórai szentmise előtt a templomtéren, Szent István szobra előtt tartotta a magyar államalapítás tiszteletére rendezett megemlékezését. Az ünnepi szónok Vida Törnar Judit, az LKMNÖK Tanácsának elnöke volt, a műsort a Lendvai Magyar Egyházi Kórus alkalmi énekekkel színesítette.

Bővebben...

cim aug203418A muravidéki magyarság idén Dobronakon, a Szent István-szobornál ünnepelte augusztus 20-át, Szent István ünnepét. A lendvai magyarság az ünnepet megelőző napon tartott megemlékezést a lendvai templomtéren, Felsőlakosban megszentelésre került az egyedüliként Szent István nevét viselő felújított kápolna. Az ünnepi szónokok a nemzeti identitás, a nemzetállamok, a kereszténység megvédését hangsúlyozták beszédeikben.

Bővebben...

somiilona3318Szomi Ilona, a radamosi Harangvirág Művelődési és Turisztikai Egyesület és a muraszombati Baráti Kör népdalköreinek szakmai vezetője, a magyar kultúra ápolója és szervezője veszi át idén a Muravidékről a Külhoni Magyarságért Díjat. Az ünnepélyes átadás augusztus 20-án lesz az Országházban Budapesten.

Bővebben...

bethlen2418A Bethlen Gábor Alap (BGA) 2018-as pályázatain ismét nagy volt az érdeklődés szerte a Kárpát-medencében. A térség nagyságához képest sokan pályáztak a Muravidékről is. A BGA által biztosított programok, keretösszegek mellett azonban az anyaországban egyéb pályázati lehetőségek is vannak. Ezekre is fel szeretnénk hívni olvasóink figyelmét.

Bővebben...

matyas23181A Karosi Turul Hagyományőrző Íjászegyesület a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával a Mátyás király-emlékév keretében Kárpát-medencei Corvin Mátyás tanulmányi és rajzversenyt hirdetett meg.

Bővebben...

oktatasi kirand2318Május 25-én és 26-án került sor a Magyarországi terepmunka című továbbképzés-sorozat kilencedik részére. A továbbképzés célja egy kiválasztott anyaországi régió irodalmi, történelmi nevezetességeinek, valamint földrajzi sajátosságainak a megismerése. A továbbképzést a Szlovén Köztársaság Oktatási Intézete szervezi meg kétévente a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete segítségével – anyaországi támogatással.

Bővebben...

moracmonk2318A moráci nemzetiségi tanács pénteki ülésén a 2017-es költségvetés zárszámadását vitatták meg és fogadták el. Az elmúlt évben mintegy 138 ezer eurós bevételből gazdálkodtak és 104 ezer euró kiadással zárták az évet. A fennmaradó csaknem 34 ezer eurót az idei költségvetésbe vezették át.

Bővebben...

MCSi Design