kele
perec1
garas1
65. évfolyam
3. szám
Megjelenés:
2021. 01. 21.
kiscim0321
 

Mate0321Máthé László Eduárd októbertől viseli Magyarország lendvai főkonzuli tisztségét. A karrierdiplomatával a Lendvai Főkonzulátus munkájáról, célkitűzéseiről, a közép-európai nemzetek térségünkben is egyre inkább érzékelhető összefonódásáról beszélgettünk.

Bővebben...

beir02211Azon szlovéniai diákokat, akik a 2021/22-es tanévben Magyarországon szeretnék folytatni felsőoktatási tanulmányaikat, a korábbi évekhez képest kedvezőbb feltételek várják. Az érettségi bizonyítvány idéntől egyenértékű a magyarországival és – megfelelő pontszámmal – lehetővé teszi a közvetlen beiratkozást a magyar egyetemekre.  

Bővebben...

ujrakezd0221A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) döntése értelmében 2021 a nemzeti újrakezdés éve. A tematikus év keretében a nemzetpolitikai programok megújult formában, új elemekkel bővülve folytatódnak az oktatás, a kultúra, az ifjúság, a család, a gazdaság, az egyház, a sport és az egészségügy területén. 

Bővebben...

evert02210A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) idén három teljesen új projektet tervez megvalósítani a Magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával. Ugyanakkor a szlovén kormány jóváhagyta a csúcsszervezet négyéves gazdaságfejlesztési programját és megkezdődött a kormánnyal kötött szerződésben leírtak valóra váltása is. Egyebek között ez volt a témája a muravidéki nemzeti közösség évértékelő online sajtótájékoztatójának, amelyet Horváth Ferenc elnök tartott.

Bővebben...

szulofoldA Szülőföldön magyarul pályázat hagyományos szlovéniai kivitelezőjének, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) munkatársától, Vida Simonától megtudtuk, a 2019/20-as tanévre vonatkozó támogatások egy része már kifizetésre került, a fifizetések másik része várhatóan még januárban megtörténik.  

Bővebben...

fogadj51202Fogadj a szívedbe egy Kárpát-medencei települést! Ezzel a címmel indították kezdeményezésüket Gál Péter és Surján László, a Charta XXI megbékélési mozgalom alapítói a Trianonban elcsatolt magyar területek megismerésére, a nemzeti egység helyreállítására. A program célja, hogy egyre többen és egyre jobban ismerjék meg a Kárpát-medence gazdagságát, feltárva tájai szépségét, meglátva épített öröksége nagyszerűségét, művészeti kincseit és nem utolsó sorban megszeretve az itt élő embereket.

Bővebben...

mnmi mmonk5020A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) Tanácsa, majd közvetlenül utána a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa december 10-én Zoom-platformon megtartott ülésén tárgyalt a szlovén kormány és a nemzetiségi képviselő megállapodása alapján a magyar intézmények részére 2021-ben érkező pluszforrásról, a támogatásból tervezett célokról.

Bővebben...

cim konyvek50201A Könyvet – otthonra programban a magyar állam a pandémiás időszakban a boltok polcain és a raktárakban ragadt könyvkészleteket felvásárolta, majd több ezer könyvet osztott ki az anyaországban és a határon túli régiókban is. Ennek keretében a napokban közel kilencezer könyv érkezett Lendvára is. A gazdag és értékes könyvcsomag a 1. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskolába érkezett, ahonnan juttatnak belőle a kétnyelvű iskoláknak és a városi könyvtárnak is. Szép karácsonyi ajándék!

Bővebben...

ketnyelvu4920Dr. Csiszár Rita „Kétnyelvű a gyerekem?!” című előadásának első részében a sikeres kétnyelvűségre nevelésről és a kétnyelvűséget megnehezítő tényezőkről beszélt. Az előadás második részében, amely ismét online úton volt elérhető, a kétnyelvűség előnyeiről és bizonyítottan pozitív hatásairól esett szó.

Bővebben...

mnmi49202A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) Tanácsa december 3-án az online térben megtartott ülésén elfogadta az intézet program- és pénzügyi tervét a 2021-es évre. Ezt viszont az MMÖNK Tanácsa nem hagyta jóvá, így módosítani, illetve a bevételi oldalon csökkenteni kell az összeget.    

Bővebben...

mmonk49201A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsának a Zoom online platformon megtartott hétfői ülésén első olvasatban elfogadták az MMÖNK 2021-es költségvetését, döntöttek a kulturális minisztérium közvetlen felhívására kiírt összeg felosztásáról, elhalasztották az MNMI költségvetésének jóváhagyását, illetve az egyszerű, többségi választási rendszer mellett döntöttek.

Bővebben...

ketnyelvu4820Dr. Csiszár Rita Svájcban élő nyelvész, szociológus és nyelvtanár a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete által szervezett előadássorozat keretében a sikeres kétnyelvű nevelésről beszélt. A „Kétnyelvű a gyermekem?!” című online előadás első részében elsősorban kisgyemekes szülőkhöz és óvónőkhöz szólt.

Bővebben...

maert4820A múlt héten online tartotta XIX. plenáris ülését a Magyar Állandó Értekezlet és X. ülését a Magyar Diaszpóra Tanács. Az ülés nyitó részében a MÁÉRT tagjait köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök, majd Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára összegezte a kormány nemzetpolitikai tevékenységét. A muravidéki magyar közösséget a virtuálisan megtartott plenáris ülésen Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke képviselte.

Bővebben...

lajos4720Nyugdíjba vonult Bence Lajos, a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet (MNTI) korábbi igazgatója, a Népújság felelős szerkesztője, újságírója, József Attila-díjas szlovéniai magyar költő, tanulmányíró, publicista, pedagógus.   

Bővebben...

MCSi Design