kele
perec1
garas1
63. évfolyam
3. szám
Lendva 
2019. 01. 17.
kiscim0319
 

mmisz0319A 2018-as év nagy változásokkal kecsegtetett a Muravidéken, főleg Lendván. Jött egy hullám, a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet (MMISZ) pedig felkapaszkodott rá, s merik állítani, hogy fontos szerepet játszottak az előző esztendőben Lendva és az egész Muravidék kulturális életében.

Bővebben...

vargaedit03191A magyar kormány 100 millió forintos támogatása révén idén is folytatódik az MMÖNK kivitelezésében a muravidéki kétnyelvű óvodák még 2017 márciusával elindult fejlesztési programja. A tervekről, a már befejezett projektrészekről Varga Edittel, az óvodafejlesztési program koordinátorával, vezetőjével beszélgettünk.

Bővebben...

kepvislogo0219A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzetiségi Közösség (MNÖNK) Tanácsának 21 tagját az öt kétnyelvű község nemzetiségi önkormányzata delegálja: a lendvai (LKMNÖK) tíz, a dobronaki (DKMÖNK) négy, a maráci (MTKMNÖK) három, valamint a sali (ŠKMNÖK) és a hodosi (HKMNÖK) két–két tagot.

Bővebben...

mmonk0219A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) új összetételű tanácsa hétfői alakuló ülésén Lendván a következő négyéves mandátumra is Horváth Ferencet, a magyar közösség parlamenti képviselőjét választotta meg a csúcsszervezet elnökének. Az MMÖNK-nak ebben a mandátumban főállású ügyvezető elnöke is lesz.

Bővebben...

cim0219Amint az MMÖNK elnökének és munkatársainak hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott, tavaly többek közt a 700 ezer eurós szlovén gazdasági támogatás is elősegítheti a Muravidék nemzetiségileg vegyesen lakott területének emelkedő pályára állását. A sikeres pályázók egyike a lendvai Legartis építőipari cég volt, amely a mintegy 80 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást egy 40 méter magas emelődaru beszerzésére fordította. Az erőgépet már a Lendvai Katasztrófavédelmi Központ építésénél is használják, így vidékünk jelenlegi legnagyobb beruházásánál – melynek értéke 1,3 millió euró – hazai cég tud saját felszerelésével bizonyítani.

Bővebben...

falugazda0119Már a múlt év elején bejelentették, majd az év végén a Muravidéken is elindult a gyakorlatban a falugazdász program, amely által a muravidéki magyar gazdák kiegészítő szakmai támogatásban részesülnek, ezáltal pedig könnyebben és biztosabban tárulnak eléjük a magyarországi források. A Muravidéken Farics Dorisz tevékenykedik a területen.        

Bővebben...

lkmnok5118A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) Tanácsa hétfői második rendszeres ülésén elfogadta a 2018-as költségvetés módosítását, illetve kinevezte az önkormányzat bizottságainak, valamint a társalapított intézetekbe delegált tagokat.

Bővebben...

bethlen2418A Bethlen Gábor Alap (BGA) 2018-as pályázatain ismét nagy volt az érdeklődés szerte a Kárpát-medencében. A térség nagyságához képest sokan pályáztak a Muravidékről is. A BGA által biztosított programok, keretösszegek mellett azonban az anyaországban egyéb pályázati lehetőségek is vannak. Ezekre is fel szeretnénk hívni olvasóink figyelmét.

Bővebben...

matyas23181A Karosi Turul Hagyományőrző Íjászegyesület a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával a Mátyás király-emlékév keretében Kárpát-medencei Corvin Mátyás tanulmányi és rajzversenyt hirdetett meg.

Bővebben...

oktatasi kirand2318Május 25-én és 26-án került sor a Magyarországi terepmunka című továbbképzés-sorozat kilencedik részére. A továbbképzés célja egy kiválasztott anyaországi régió irodalmi, történelmi nevezetességeinek, valamint földrajzi sajátosságainak a megismerése. A továbbképzést a Szlovén Köztársaság Oktatási Intézete szervezi meg kétévente a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete segítségével – anyaországi támogatással.

Bővebben...

moracmonk2318A moráci nemzetiségi tanács pénteki ülésén a 2017-es költségvetés zárszámadását vitatták meg és fogadták el. Az elmúlt évben mintegy 138 ezer eurós bevételből gazdálkodtak és 104 ezer euró kiadással zárták az évet. A fennmaradó csaknem 34 ezer eurót az idei költségvetésbe vezették át.

Bővebben...

MCSi Design