kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

atad37212A Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) sporteszközöket vásárolt a muravidéki kétnyelvű tanintézményeknek. A csomagok átadására szeptember 8-án került sor az 1. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola előtt. A sporteszközcsomagokat Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, nemzetiségi parlamenti képviselő és Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője adta át.

Bővebben...

templom37211Az 1920-as trianoni békeszerződés hallatán még száz év elteltével is minden magyar embernek Magyarország területvesztése és a nemzet megcsonkítása jut az eszébe. A trauma okozta sebek gyógyulását különösen megnehezítette a majdnem félévszázados kommunista bezártság és elszigeteltség is.

Bővebben...

szul magy3721A határon túli területeken, így a Muravidéken is júniusban jelentek meg a Bethlen Gábor Alap által meghirdetett, a magyar nyelvű oktatást és nevelést támogató, a magyar iskolaválasztást ösztönző Szülőföldön magyarul program idei felhívásai.

Bővebben...

tangazd3721A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsának a Zoom platformon megtartott ülésén elfogadták a közösség gazdasági alapjának a mezőgazdasági tevékenység serkentésére vonatkozó programkiegészítését. Az ülésen elfogadták a csúcsszervezet tavalyi zárszámadását is, illetve egyéb aktuális kérdésekben hoztak döntéseket.

Bővebben...

bled3621A múlt héten Bleden zajlott a hagyományos stratégiai fórum, amelyen az Európai Unió jövőjének kérdéseiről tanácskoznak a résztvevők: az uniós országok és a csatlakozni kívánó államok képviselői. Orbán Viktor magyar miniszterelnök a fórum keretében idén is találkozott a muravidéki magyar közösség képviselőivel.

Bővebben...

aug20 3421A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) szervezésében – a járványügyi előírásokkal összhangban – köszöntőkkel, ünnepi szentmisével és koszorúzással emlékezett a muravidéki magyarság Szent István államalapító királyunk ünnepén a lendvai Szent Katalin-plébániatemplomban, valamint Dobronakon a helyi nemzeti közösség és a plébánia együttes szervezésében.

Bővebben...

vagta 3421 306Egyéves kihagyás után ismét ott lehettünk a régió legnagyobb lovas eseményén, a Muravidéki Vágtán Lendván. A kisjubileumot – 5. vágta – ünneplő rendezvény jól sikerült, a verseny sikeres volt, látogatók tömege szurkolt, kedvező volt az időjárás is… Tizenhat lovas szállt nyeregbe, hogy indulási jogot szerezzen az október 2-án és 3-án rendezett budapesti nagyversenyen. A nemzetiségi lovasok között Horváth József diadalmaskodott (balról), a szlovén futamot Grebenjak Matej nyerte meg. Mindketten indulnak budapesti Nemzeti Vágtán. A látogatókat a verseny mellett egész napos program várta színvonalas lovas előadásokkal, bemutatókkal, gyermekprogrammal.

Bővebben...

vas alair2621A Vas Megyei Önkormányzati Közgyűlés elnöke, Majthényi László, valamint a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke, Horváth Ferenc a Domonosfai Portán ünnepélyesen aláírta a Vas megye és Muravidék közti 2021. évi kulturális együttműködési megállapodást.

Bővebben...

zaszlo2621Miért helyezik ki egyes közintézmények a kétnyelvű területeken a szlovén állami zászló mellé az olaszt, illetve a magyart, egyesek viszont nem, vagy csak állami ünnepek alkalmából? A kisebbségi politikum a kérdéskört már három évtizede próbálja megoldani, eddig sikertelenül. Ahogy ezt megtudtuk Horváth Ferenc magyar nemzetiségi képviselőtől, jelenleg nem parciális, hanem egy átfogó, egységesítő megoldással próbálkoznak.        

Bővebben...

rtv progbiz2521A Magyar Nemzeti Közösség Rádió- és Tévéműsorai Programbizottsága egyhangúlag támogatta az MMR és a TV-stúdió vezetői munkahelyére – az intézeten belüli pályázaton – beérkezett egyetlen jelölt vízióját és munkatervét, Zver Ilona eddigi vezérigazgatóhelyettes újbóli kinevezését.

Bővebben...

cim szij2521Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter múlt heti villámlátogatásának fókuszában Lendva Község díszpolgári címének átvétele mellett a Lendván megvalósuló magyar állami beruházások, az új MMÖNK-székház, illetve a futballakadémia volt (képünkön a miniszter Pál József, a legidősebb naftás labdarúgó és Kepe Magor Márton, a legfiatalabb igazolt játékos társaságában). Mindkettő beruházás még idén megvalósul a magyar külügyminiszter szavai szerint.

Bővebben...

MCSi Design