kele
perec1
garas1
64. évfolyam
3. szám
Megjelenés:
2020. 01. 23.
kiscim0320
 

bga0220Mindazok a nemzetiségi programokat megvalósító intézmények és civilszervezetek, amelyek programjaikkal pályázni szeretnének a Bethlen Gábor Alap (BGA) támogatásaira, ezt január 31-ig tehetik meg. Idén azonban nem pályázhatnak a kiemelt jelentőségű nemzetiségi intézetek, tehát nálunk az MNMI, az MNTI, az RTV lendvai stúdiója és a pedagógusok egyesülete.

Bővebben...

minor0220Regisztrálta a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés aláírásait online rendszerében az Európai Bizottság. Most fél év áll rendelkezésükre, hogy kialakítsák álláspontjukat, valamint döntést hozzanak a jogalkotási folyamatról. A témában vitát tartanak majd az Európai Parlamentben.

Bővebben...

minisztelnoks0220Az idei a közösségépítés éve lesz a nemzetpolitikában; a kormány kiemelt célja a külhoni magyar közösségek szülőföldön boldogulásának segítése, ezért folytatja a határon túli családok támogatását és a magyar közösségek gazdasági megerősítését – közölte a Miniszterelnökség vasárnap az MTI-vel.

Bővebben...

soltesz0120Hétfőn Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár látogatott a Muravidékre, ahol a helyi magyar vezetőség mellett találkozott a térségben tevékenykedő egyházak képviselőivel. A látogatás célja a 2016 végén érkezett magyar egyházi támogatás hasznosulásának áttekintése, illetve a további lehetséges projektek feltérképezése volt. 

Bővebben...

maracmnok5119Hétfő este a Moravske Toplice Községi Magyar Nemzeti Önigazgatási Közösség Tanácsának ülésén új tanácstagot köszöntöttek: Vugrinec Alen a szerdahelyi választókerületet képviseli a tanácsban. Pont kerülhet végre a tájház tulajdonjogi viszonyaira is.

Bővebben...

salmonk51191A Sal Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsa december 11-i ülésén tárgyalt az idei költségvetés módosításáról, döntött az ösztöndíj-kiegészítő támogatás meghirdetéséről és megvitatta a 2020-as programtervet.

Bővebben...

lkmnok5119A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) Tanácsa hétfői ülésén pozitív véleményt adott a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) stratégiai tervéhez és támogatta a tájházak működtetését szolgáló egyesület létrehozásáról szóló csatlakozási szándéknyilatkozat aláírását.

Bővebben...

prof5119A Muravidéki Gazdaságfejlesztési Program 3. pályázati körének győztes pályázóival a ProFutura Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet a múlt héten írta alá a szerződéseket. Az ünnepélyes eseményen idén is jelen volt Kiss-Parciu Péter, a magyar külügyminisztérium helyettes államtitkára.

Bővebben...

vendegul2719Dobronakon a Kézművességek Házában kedden és szerdán szervezték meg a Muravidék vendégül lát című programot, melynek keretében bemutatkozott a szatmárnémeti Borókagyökér Egyesület, valamint kézműves és gyermekfoglalkozásokra került sor.

Bővebben...

osszetartozas2619A magyar parlament döntését az alaptörvényben rögzített felelősségviselés jegyében, a történelmi Magyarország területét szétdaraboló és a magyar nemzet harmadát idegen államok fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátum 100. évfordulójára emlékezve hozta. Az Országgyűlés továbbá kimondta, támogatja az anyaországban, a Kárpát-medencében és a nagyvilágban élő magyarság körében olyan rendezvények, megemlékezések szervezését, valamint oktatási anyagok és filmalkotások készítését, amelyek erősítik a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát. A parlament szorgalmazza a Kárpát-medencei magyarság megmaradásáért folytatott küzdelmeinek, valamint a magyarság kulturális, szellemi, tudományos, gazdasági és sportsikereinek bemutatását szolgáló kiállítások, konferenciák szervezését és ismeretterjesztő anyagok létrehozását.

Bővebben...

profutura2519A magyar kormány külhoni gazdaságfejlesztési támogatásainak 3. pályázati körét jelentették be ünnepélyes keretek között hétfőn a lendvai Színház- és Hangversenyteremben. A tájékoztatási jellegű eseményen ismét élénk volt az érdeklődés. A 3. pályázati kör keretösszege 2,8 millió euró, amiből azonos arányban jut a mezőgazdaságra és a vállalkozások fejlesztésére. A kérelmek benyújtási határideje július 12.

Bővebben...

bokorfotMérhetetlen szomorúsággal, szótlan megdöbbenésben tudatjuk mindenkivel, aki ismerte, tisztelte és szerette, hogy RED. PROF. DR. BOKOR JÓZSEF nyelvész, dialektológus, a Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének oktatója, egykori tanszékvezetője életének 75. évében váratlanul elhunyt.

Bővebben...

bethlen2418A Bethlen Gábor Alap (BGA) 2018-as pályázatain ismét nagy volt az érdeklődés szerte a Kárpát-medencében. A térség nagyságához képest sokan pályáztak a Muravidékről is. A BGA által biztosított programok, keretösszegek mellett azonban az anyaországban egyéb pályázati lehetőségek is vannak. Ezekre is fel szeretnénk hívni olvasóink figyelmét.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben