kele
perec1
garas1
63. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2019. 05. 23.
kiscim2119
 

orban dusan2119Ütemesen folynak az előkészületek a magyarországi gazdasági támogatások várhatóan júniusban megjelenő pályázatára. Az eddigi pályáztatást és a feltételeket az MMÖNK gazdasági és mezőgazdasági bizottságainak, valamint a Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet közös megbeszélésén elemezték.

Bővebben...

trianon2119Úgy gondolom, még tavaly vagy akár két hónappal ezelőtt sem áltatta magát azzal senki, hogy a Muravidék és a „szlovén anyaország” egyesítésének 100 éves évfordulójának megünneplése – szlovén olvasatban –, vagy magyar olvasatban a trianoni békediktátum, avagy nemzeti katasztrófa nem okoz majd kellemetlen pillanatokat mindannyiunknak. Talán senki sem gondolta azonban azt, hogy már ilyenkor és ennyire erőteljesen jelen lesz a közéletben ez a téma. Igaz, augusztus sincs már annyira messze, de a témát elsősorban az európai választás, a bal és a jobb, vagy ha úgy tetszik, az unionisták és a szuverenisták kampányküzdelme hozta előtérbe. Hálás téma ez ugyanis a politikusoknak, akik részben valós, de többnyire mondvacsinált félelmekkel próbálnak szavazatokat szerezni, különböző expanziókat, nyomulásokat emlegetve.

Bővebben...

mmonk2119Hétfőn este nagy sajtóérdeklődés mellett zajlott le a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) 1. rendkívüli ülése, amelyen az MMÖNK Tanácsának elnöki posztja és a nemzetiségi parlamenti képviselői poszt egyidejű betöltésének kérdésköre került napirendre. Horváth Ferenc úgy döntött, egyik posztról sem mond le.     

Bővebben...

horvathf2019A múlt héten többhónapos huzavona után a KPK (Korrupcióellenes Bizottság) megállapította, hogy Horváth Ferenc tisztségeinek, vagyis parlamenti képviselői és MMÖNK-elnöki posztjainak egyidejű viselése összeférhetetlen, ezért a képviselőnek 15 napos határidőt adott, hogy mondjon le vagy az egyik vagy a másik tisztségéről.

Bővebben...

szulofoldonmagyAz idén a Szülőföldön magyarul pályázatra a Muravidéken valamivel kevesebb gyermek támogatására érkezett be kérvény, mint tavaly. A nemzetpolitikai államtitkárság a külhoni magyarság oktatási-nevelési támogatását ismét 22.400 forintos fejenkénti támogatási összeggel hirdette meg, míg a hallgatói támogatás 2.800 forint.

Bővebben...

bokorfotMérhetetlen szomorúsággal, szótlan megdöbbenésben tudatjuk mindenkivel, aki ismerte, tisztelte és szerette, hogy RED. PROF. DR. BOKOR JÓZSEF nyelvész, dialektológus, a Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének oktatója, egykori tanszékvezetője életének 75. évében váratlanul elhunyt.

Bővebben...

mmonk mocnek1A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa a hétfői ülésén elfogadta a közösség idei költségvetését összesen 633 ezer eurós összegben, és kinevezte a Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet (Pro Futura) igazgatóját Močnek Otto személyében.

Bővebben...

pot1819A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága összesen 600 millió forintos kerettel hirdetett pályázatokat a szomszédos országokban működő civil- és egyházi szervezetek, valamint vállalkozások gyermekbarát tevékenységének támogatására – közölte Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. A pályázati felhívások célja olyan külhoni magyar civil- és egyházi szervezetek, valamint vállalkozók támogatása, amelyek gyermekbarát tevékenységet folytatnak, gyermekbarát szolgáltatást nyújtanak.

Bővebben...

rtv17192A Magyar Nemzeti Közösség Rádió– és Tévéműsorai Programbizottsága a múlt csütörtöki ülésen – tartalmas vita után – egyhangúlag támogatta a Muravidéki Magyar Rádió (MMR) felelős szerkesztőjének, Végi Józsefnek az újbóli kinevezését. A magyar műsorok lendvai stúdiója a közeljövőben közvélemény-kutatást végez a rádió hallgatottságáról, a tévé nézettségéről.  

Bővebben...

lkmnok17191A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) 1. rendkívüli ülésén újra kinevezte Magyar Dánielt az Euromur Kft. igazgatójának. Az önkormányzat alkalmazásában álló szakember harmadik mandátumát kezdi meg a gazdasági társaság élén.

Bővebben...

bethlen2418A Bethlen Gábor Alap (BGA) 2018-as pályázatain ismét nagy volt az érdeklődés szerte a Kárpát-medencében. A térség nagyságához képest sokan pályáztak a Muravidékről is. A BGA által biztosított programok, keretösszegek mellett azonban az anyaországban egyéb pályázati lehetőségek is vannak. Ezekre is fel szeretnénk hívni olvasóink figyelmét.

Bővebben...

matyas23181A Karosi Turul Hagyományőrző Íjászegyesület a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával a Mátyás király-emlékév keretében Kárpát-medencei Corvin Mátyás tanulmányi és rajzversenyt hirdetett meg.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben