kele
perec1
garas1
64. évfolyam
13. szám
Megjelenés:
2020. 04. 02.
kiscim1320
 

miniszt1320A koronavírus-járvány idején is folyamatos a kapcsolattartás a külhoni magyar közösségekkel – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár az MTI-nek adott nyilatkozatában. Jelezte: a korábban elindított nemzetpolitikai programok zajlanak, a kialakult veszélyhelyzetre való tekintettel ugyanakkor számos, az idei évre tervezett program módosul. A fertőzések terjedésének lassítása érdekében a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága augusztus 31-éig semmilyen rendezvényt nem szervezés rendezvények megvalósítását sem támogatja. A „2020, az erős magyar közösségek éve” keretében tervezett programok zöme addig online formában valósul meg.

Bővebben...

kiralymuca1120Március 15-e alkalmából idén ünnepi átadás nélkül történt meg a magyar állami kitüntetések adományozása. A kitüntetettek között az idén is van muravidéki, a csentei Király Mária-Muca, aki magyar bronz érdemkeresztet kapott a magyar gasztronómia és a magyar gasztronómiai termékek muravidéki promóciójának terén kifejtett sok éves munkája elismeréseként.

Bővebben...

orban1120Orbán Viktor miniszterelnök levelet intézett a határon kívüli magyarsághoz a március 15-i nemzeti ünnepen, melyben az 1848/49-es forradalom és szabadságharc örökségén túl Trianon 100. évfordulójáról is megemlékezett. „1848. március 15-e minden magyar közös öröksége és ünnepe. 172 év óta ezen a napon együtt teszünk hitet szabadságunk és nemzeti összetartozásunk mellett. Bárhol éljünk is a világon, mind emlékezünk a márciusi ifjakra, és felidézzük a hősöket, akik Pákozdtól Háromszékig, Branyiszkótól Szenttamásig egy emberként küzdöttek a magyar szabadság lobogója alatt” – fogalmazott a miniszterelnök.

Bővebben...

koszoru1120Nyilvánosság nélkül, csendes koszorúzással rótták le tiszteletüket a muravidéki magyarság képviselői az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt március 15-én délelőtt. Először Ráth N. János honvédszázados sírját koszorúzták meg a szentháromsági temetőben(képünkön), majd a muravidéki központi március 15-i rendezvények hagyományos helyén, Lendván a Kossuth- és Széchenyi-emléktáblák előtt tisztelegtek.

Bővebben...

rtv10201Teljes létszámú volt a Magyar Nemzeti Közösség Rádió- és Tévéműsorai Programbizottságának ülése, amelyen egyhangúlag ismét kinevezték Lovrić Magyar Mirjanát a magyar RTV-műsorok felelős szerkesztőjének. Az elégedettség ellenére van még tennivaló – mondta a lendvai stúdió vezetősége az elvégzett közvéleménykutatás eredményei kapcsán.

Bővebben...

domonk15 1020A Sal községi magyarság vasárnap délután a domonkosfai kultúrotthonban szervezett ünnepi műsorral emlékezett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire.

Bővebben...

cim1020A Hodos községi és a domonkosfai magyarság a múlt héten még hagyományosan ünnepi rendezvénnyel, koszorúzással ünnepelte meg március 15-ét, leróva tiszteletét az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. Az ismert és egyre bonyolultabb járványügyi helyzet miatt azonban sajnos a hétvégére tervezett ünnepélyek a Muravidéken, illetve az anyaországban is elmaradnak, vagy csak részlegesen tartják meg azokat. A nemzeti ünnepen azért emlékezzünk a dicső márciusi napokra, akár családi vagy baráti körben.

Bővebben...

vendegul2719Dobronakon a Kézművességek Házában kedden és szerdán szervezték meg a Muravidék vendégül lát című programot, melynek keretében bemutatkozott a szatmárnémeti Borókagyökér Egyesület, valamint kézműves és gyermekfoglalkozásokra került sor.

Bővebben...

osszetartozas2619A magyar parlament döntését az alaptörvényben rögzített felelősségviselés jegyében, a történelmi Magyarország területét szétdaraboló és a magyar nemzet harmadát idegen államok fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátum 100. évfordulójára emlékezve hozta. Az Országgyűlés továbbá kimondta, támogatja az anyaországban, a Kárpát-medencében és a nagyvilágban élő magyarság körében olyan rendezvények, megemlékezések szervezését, valamint oktatási anyagok és filmalkotások készítését, amelyek erősítik a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát. A parlament szorgalmazza a Kárpát-medencei magyarság megmaradásáért folytatott küzdelmeinek, valamint a magyarság kulturális, szellemi, tudományos, gazdasági és sportsikereinek bemutatását szolgáló kiállítások, konferenciák szervezését és ismeretterjesztő anyagok létrehozását.

Bővebben...

profutura2519A magyar kormány külhoni gazdaságfejlesztési támogatásainak 3. pályázati körét jelentették be ünnepélyes keretek között hétfőn a lendvai Színház- és Hangversenyteremben. A tájékoztatási jellegű eseményen ismét élénk volt az érdeklődés. A 3. pályázati kör keretösszege 2,8 millió euró, amiből azonos arányban jut a mezőgazdaságra és a vállalkozások fejlesztésére. A kérelmek benyújtási határideje július 12.

Bővebben...

bokorfotMérhetetlen szomorúsággal, szótlan megdöbbenésben tudatjuk mindenkivel, aki ismerte, tisztelte és szerette, hogy RED. PROF. DR. BOKOR JÓZSEF nyelvész, dialektológus, a Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének oktatója, egykori tanszékvezetője életének 75. évében váratlanul elhunyt.

Bővebben...

bethlen2418A Bethlen Gábor Alap (BGA) 2018-as pályázatain ismét nagy volt az érdeklődés szerte a Kárpát-medencében. A térség nagyságához képest sokan pályáztak a Muravidékről is. A BGA által biztosított programok, keretösszegek mellett azonban az anyaországban egyéb pályázati lehetőségek is vannak. Ezekre is fel szeretnénk hívni olvasóink figyelmét.

Bővebben...

matyas23181A Karosi Turul Hagyományőrző Íjászegyesület a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával a Mátyás király-emlékév keretében Kárpát-medencei Corvin Mátyás tanulmányi és rajzversenyt hirdetett meg.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben