kele
perec1
garas1
63. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2019. 06. 20.
kiscim2519
 

ribnica2519A Ribnicai Gazdaságfejlesztési Alap 2016-ig közzétett pályázatai tartalmazták még az A, B és C csomagot. Az A csomag kedvező hiteltámogatásokat nyújt a mezőgazdasági beruházásokra, illetve a B csomag a vállalkozásfejlesztésekre. A ribnicai alapnál – a kormány által is megerősített üzleti és pénzügyi terv alapján – a 2016–2017-es időszakra e célok esetében 2,2 millió eurót különítettek el éves szinten, ebből kétmillió eurót hitel formájában, 200 ezer eurót pedig vissza nem térítendő támogatásként.

Bővebben...

lkmnok2519A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) hétfői ülésén a nemzetiségi programokat kivitelező civilszervezetek támogatási kiírására beérkezett pályázatokat vitatták meg.

Bővebben...

profutura2519A magyar kormány külhoni gazdaságfejlesztési támogatásainak 3. pályázati körét jelentették be ünnepélyes keretek között hétfőn a lendvai Színház- és Hangversenyteremben. A tájékoztatási jellegű eseményen ismét élénk volt az érdeklődés. A 3. pályázati kör keretösszege 2,8 millió euró, amiből azonos arányban jut a mezőgazdaságra és a vállalkozások fejlesztésére. A kérelmek benyújtási határideje július 12.

Bővebben...

mediatalalk2519A Nemzetpolitikai Államtitkárság június 12–14. között Visegrádon szervezte meg az I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozót, melyen több mint 150 külhoni magyar újságíró, szerkesztő, médiaigazgató vett részt. A szakmai előadások és kerekasztal-beszélgetések keretében szó volt a Kárpát-medencei magyar televíziós és rádiós körképről, az írott sajtó helyzetéről, a külpolitikai újságírásról egykor és ma.

Bővebben...

osszetart2419A Nemzeti Összetartozás Napja tiszteletére a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet múlt pénteken Völgyifaluban Összetartó népdalok címmel népdaltanulást szervezett, a kicsik pedig játékosan tanulhattak táncokat.

Bővebben...

salmonk2419A Sal községi magyar önkormányzat tanácsa június 4-i ülésén számos kérdésben döntött. Az ülés a domonkosfai tájházban folyt, ami a jövőben hivatalosan is az önkormányzat székhelye lesz.

Bővebben...

mmonk2419A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa keddi ülésén, melyet rendhagyóan a domonkosfai tájházban tartott, értékelte a magyar nemzeti közösség gazdasági alapjának 2017–2020 közötti serkentési programja 1. intézkedése keretében megjelent pályázatra beérkezett pályázatokat. A május 13-án zárult pályázatra 16 vállalat, illetve vállalkozó jelentkezett.      

Bővebben...

monkhodos23191A Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsának legutóbbi, május 29-i ülésén a napirend bővítése után második olvasatban is elfogadták az önkormányzat 2019-es munka- és pénzügyi tervét.

Bővebben...

parlament2319Azután, hogy a KPK (Korrupcióellenes Bizottság) felhívta Horváth Ferenc magyar nemzetiségi képviselőt, hogy 15 napon belül mondjon le képviselői mandátumáról vagy mondjon le az MMÖNK Tanácsának éléről, majd Horváth Ferenc ezt egyik esetében sem tette meg, az ügyben már csak a Szlovén Országgyűlés dönthet.

Bővebben...

lkmnok2219A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) hétfői ülésén megvitatták és elfogadták az önkormányzat 2019-es költségvetését. Megvitatták az új ügyrend tervezetét is, a különfélék között pedig két sajnálatos, a lendvai magyarságot érintő ügyről is beszámoltak.

Bővebben...

cim2219Megjelent Göncz László történész legújabb mélyinterjú-kötete Emberek a pannon végeken címmel, melyben 27 sorsot tár elénk az egykori jugoszláv–magyar határ mentéről, a sorsdöntő időkről, a muravidéki magyarság elszakítottságáról. A kötet felépítése, a sorsok szintézise egyfajta drámaként is felfogható, képet festve az adott korszakról. Az érzelmek pedig – melyeket ez a műfaj megengedhet magának – csak hitelesítik a dolgokat. Fotónkon Göncz László és Gyurácz Ferenc, a szombathelyi Magyar Nyugat kiadó vezetője a bemutatón.

Bővebben...

bokorfotMérhetetlen szomorúsággal, szótlan megdöbbenésben tudatjuk mindenkivel, aki ismerte, tisztelte és szerette, hogy RED. PROF. DR. BOKOR JÓZSEF nyelvész, dialektológus, a Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének oktatója, egykori tanszékvezetője életének 75. évében váratlanul elhunyt.

Bővebben...

bethlen2418A Bethlen Gábor Alap (BGA) 2018-as pályázatain ismét nagy volt az érdeklődés szerte a Kárpát-medencében. A térség nagyságához képest sokan pályáztak a Muravidékről is. A BGA által biztosított programok, keretösszegek mellett azonban az anyaországban egyéb pályázati lehetőségek is vannak. Ezekre is fel szeretnénk hívni olvasóink figyelmét.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben