kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

salimnok2020A sali magyar önkormányzat tanácsának pénteki ülésén napirendre került az idei költségvetés első olvasata, döntöttek a közösség részmunkaidős alkalmazottjának személyéről, illetve tárgyaltak a Muravidéken magyar anyanyelven tanuló gyermekek szüleinek jövőbeni támogatásáról is.

Bővebben...

mirjana20202– Amióta léteznek a magyar nemzetiségi tévéműsorok, a Szlovén TV 1-es csatornáján voltak követhetők. Március 12-ével azonban a járványügyi helyzet miatt – minden előzetes értesítés nélkül – áthelyezték ezeket, s kérdés, mikor kerülnek majd vissza a megszokott helyükre. Sajnos, nem vagyok derűlátó – nyilatkozta Magyar Lovrič Mirjana, a nemzetiségi tévéműsorok felelős szerkesztője.

Bővebben...

csoti1920Csóti György jelenleg a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója, aki politikus, képviselő, majd Horvátországban magyar nagykövet volt. A közéletben mindig a külhoni magyar kisebbségek érdekeit tartotta a legfontosabbnak, többek között neki és az általa vezetett intézet odaadó munkájának köszönhetően sikerült a napokban összegyűjtenie az egymillió aláírást a Székely Nemzeti Tanácsnak. Távinterjúnkban az intézet küldetéséről, muravidéki vonatkozásairól, az európai etnikai kisebbségekről beszélgettünk.

Bővebben...

mocsnek1820– A Népújság előző számában megjelent hírt az igazgatói lemondásomról pontosítanám: közöttem és az alapító között – a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség öt évre szóló kinevezése alapján – egy évre szóló szerződés jött létre, ami egy mellékállásban végzendő igazgatói posztról szól. A megkötött szerződés május 31-én lejár, részemről viszont a meghosszabbítás nem fog megtörténni. Elvileg négy év marad a mandátumból, de ha erre nincs szerződés, akkor a megbízatás is tárgytalan – nyilatkozta Mocsnek Ottó, a Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet (ProFutura) igazgatója lapunknak a lemondásáról a múlt héten megjelent hír kapcsán. A szerződésre vonatkozó kérdésünkre elmondta, hogy a ProFutura ügyrendje nem tiltja, illetve nem hangsúlyozza ki, hogy az igazgatói posztot csak főállásban lehet betölteni, az igazgatói munkát tehát mellékállásban is lehet végezni. Tekintettel arra, hogy az akkori helyzet lehetséges jövőbeni alakulásával Mocsnek Ottó nem volt teljesen tisztában, így csak egyéves szerződés megkötésére került sor 2020. május 31-i lejárattal. A szerződéshosszabbítás elmaradásának okáról az igazgató így nyilatkozott:

Bővebben...

nemz majusfa1820A járvány ideje alatt a nemzetiségi politikában is lelassult az élet, elmaradtak az események. Tervek szerencsére vannak, és ha a korlátozások tovább enyhülnek, akkor folytatni lehet az elkezdett munkát. A sali, a maráci és a hodosi magyar nemzetiségi önkormányzatok háza táján „jártunk”.  

Bővebben...

tajh volgyi1720A járványügyi helyzet miatt a községi magyar önkormányzatok berkeiben is némileg lelassultak a történések, rendezvények maradtak, illetve maradnak el, azonban a nagyobb beruházásokon, legalábbis tervezés szintjén továbbra is folyik a munka. A lendvai önkormányzat a völgyifalui tájház, míg a dobronaki a Dobronoki György-ház, illetve a Kézművességek Háza zárt pajtájának kialakításán dolgozik.

Bővebben...

online talalkozo1620A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága tavaly negyedik alkalommal rendezte meg a Kárpát-medencei magyar vállalkozók találkozóját Mezőkövesden, amely idén sem marad el: online formában megtartják, szakmai partnerük idén is a Design Terminal. Az online találkozóra május 8–9-én kerül sor, a jelentkezés pedig április 16-ától lehetséges a oldalon. A találkozón 200 külhoni vállalkozó részvételét tudják biztosítani, akik hasznos előadásokon, workshopokon vehetnek részt, valamint kapcsolatot építhetnek az anyaországi szakemberekkel és más külhoni vállalkozókkal.

Bővebben...

adomany15201Április 10-én délután került átadásra a magyar kormány által adományozott jelentősebb mennyiségű egészségügyi védőfelszerelés a muraszombati regionális kórháznak, amely Horváth Ferenc nemzetiségi parlamenti képviselőtől és Földes Gyula lendvai magyar főkonzultól vett át az egészségügyi intézmény.

Bővebben...

vendegul2719Dobronakon a Kézművességek Házában kedden és szerdán szervezték meg a Muravidék vendégül lát című programot, melynek keretében bemutatkozott a szatmárnémeti Borókagyökér Egyesület, valamint kézműves és gyermekfoglalkozásokra került sor.

Bővebben...

osszetartozas2619A magyar parlament döntését az alaptörvényben rögzített felelősségviselés jegyében, a történelmi Magyarország területét szétdaraboló és a magyar nemzet harmadát idegen államok fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátum 100. évfordulójára emlékezve hozta. Az Országgyűlés továbbá kimondta, támogatja az anyaországban, a Kárpát-medencében és a nagyvilágban élő magyarság körében olyan rendezvények, megemlékezések szervezését, valamint oktatási anyagok és filmalkotások készítését, amelyek erősítik a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát. A parlament szorgalmazza a Kárpát-medencei magyarság megmaradásáért folytatott küzdelmeinek, valamint a magyarság kulturális, szellemi, tudományos, gazdasági és sportsikereinek bemutatását szolgáló kiállítások, konferenciák szervezését és ismeretterjesztő anyagok létrehozását.

Bővebben...

profutura2519A magyar kormány külhoni gazdaságfejlesztési támogatásainak 3. pályázati körét jelentették be ünnepélyes keretek között hétfőn a lendvai Színház- és Hangversenyteremben. A tájékoztatási jellegű eseményen ismét élénk volt az érdeklődés. A 3. pályázati kör keretösszege 2,8 millió euró, amiből azonos arányban jut a mezőgazdaságra és a vállalkozások fejlesztésére. A kérelmek benyújtási határideje július 12.

Bővebben...

bokorfotMérhetetlen szomorúsággal, szótlan megdöbbenésben tudatjuk mindenkivel, aki ismerte, tisztelte és szerette, hogy RED. PROF. DR. BOKOR JÓZSEF nyelvész, dialektológus, a Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének oktatója, egykori tanszékvezetője életének 75. évében váratlanul elhunyt.

Bővebben...

bethlen2418A Bethlen Gábor Alap (BGA) 2018-as pályázatain ismét nagy volt az érdeklődés szerte a Kárpát-medencében. A térség nagyságához képest sokan pályáztak a Muravidékről is. A BGA által biztosított programok, keretösszegek mellett azonban az anyaországban egyéb pályázati lehetőségek is vannak. Ezekre is fel szeretnénk hívni olvasóink figyelmét.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben