kele
perec1
garas1
63. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2019. 10. 17.
kiscim4219
 

magyars4219Budapesten a Magyarság Háza vendégeként múlt pénteken és szombaton az MNMI társzervezésében kétnapos bemutatkozás zajlott a Muravidék kulturális, földrajzi és kulináris értékeinek a bemutatásával az egykori Duna Palotában.

Bővebben...

szekhaz4219A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) új székháza a Mezőgazdasági Szövetkezet épületében lesz Lendva központjában. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium október elején megvásárolta az épületet. 

Bővebben...

salmnok41191Hétfő este a domonkosfai tájházban tartotta soros ülését a Sal Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsa. A legfontosabb napirendi pont a tájház megnyitása volt, melynek részleteit tárgyalták meg.

Bővebben...

cimmur4119A gyerekek nagy érdeklődéssel vették kezükbe a múlt heti bemutatón a még szinte nyomdafriss Gyere velem a Muravidékre! című színes könyvecskét, melyből  megismerhetik a vidéket és egyben szórakozva tanulhatnak is. A muravidéki magyar közösség gondozásában megjelent új gyermekkiadványt turisztikai és egyben honismereti céllal jelentették meg a Gyermekhéten.

Bővebben...

mmonk lev4019A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa szeptember 30-án levelező ülésen elfogadta az önkormányzat fizetési szabályzatának módosítását, amely az alkalmazottak besorolását határozza meg. A 21 tag közül 15-en adták le szavazatukat, valamennyien támogatva a módosítást, melyre az MMÖNK főállású alelnökének – a tisztséget október 1-től Bacsi Zsuzsanna tölti be – munkaviszonyba lépése miatt volt szükség. A főállású alelnöki funkciónál a 36. és 43. közötti fizetési osztályt határozták meg (a tényleges fizetési osztályt az elnök határozza meg az alelnök feladatköre alapján), ugyanakkor módosították a főállású elnök fizetési osztályát, éspedig az 52. helyett a 51. osztályt határozták meg. A nem hivatásos elnök a 24. fizetési osztályban van.

Bővebben...

lkmnok39191Hétfőn tartotta meg a Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) 6. rendes ülését, amelyen véleményezték a társalapított oktatási intézmények nemzetiségi programjait, módosították az önkormányzat folyó évi költségvetését, illetve módosították a felsőfokú tanulmányi támogatásról szóló szabályzatot is.

Bővebben...

borovszky3919Pénteken Magyarország Lendvai Főkonzulátusán Földes Gyula főkonzul, valamint Morován Zsolt konzul ünnepélyes keretek között tíz muravidéki közintézménynek átadta a 100 évvel ezelőtt megjelentetett, az akkori Magyarországot szinte teljes egészében bemutató, Borovszky Samu által szerkesztett, Magyarország vármegyéi és városai című könyvsorozatot. A 25 kötetből álló sorozatot a magyar állam minden határon túli közösségnek eljuttatja.

Bővebben...

vendegul2719Dobronakon a Kézművességek Házában kedden és szerdán szervezték meg a Muravidék vendégül lát című programot, melynek keretében bemutatkozott a szatmárnémeti Borókagyökér Egyesület, valamint kézműves és gyermekfoglalkozásokra került sor.

Bővebben...

osszetartozas2619A magyar parlament döntését az alaptörvényben rögzített felelősségviselés jegyében, a történelmi Magyarország területét szétdaraboló és a magyar nemzet harmadát idegen államok fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátum 100. évfordulójára emlékezve hozta. Az Országgyűlés továbbá kimondta, támogatja az anyaországban, a Kárpát-medencében és a nagyvilágban élő magyarság körében olyan rendezvények, megemlékezések szervezését, valamint oktatási anyagok és filmalkotások készítését, amelyek erősítik a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát. A parlament szorgalmazza a Kárpát-medencei magyarság megmaradásáért folytatott küzdelmeinek, valamint a magyarság kulturális, szellemi, tudományos, gazdasági és sportsikereinek bemutatását szolgáló kiállítások, konferenciák szervezését és ismeretterjesztő anyagok létrehozását.

Bővebben...

profutura2519A magyar kormány külhoni gazdaságfejlesztési támogatásainak 3. pályázati körét jelentették be ünnepélyes keretek között hétfőn a lendvai Színház- és Hangversenyteremben. A tájékoztatási jellegű eseményen ismét élénk volt az érdeklődés. A 3. pályázati kör keretösszege 2,8 millió euró, amiből azonos arányban jut a mezőgazdaságra és a vállalkozások fejlesztésére. A kérelmek benyújtási határideje július 12.

Bővebben...

bokorfotMérhetetlen szomorúsággal, szótlan megdöbbenésben tudatjuk mindenkivel, aki ismerte, tisztelte és szerette, hogy RED. PROF. DR. BOKOR JÓZSEF nyelvész, dialektológus, a Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének oktatója, egykori tanszékvezetője életének 75. évében váratlanul elhunyt.

Bővebben...

bethlen2418A Bethlen Gábor Alap (BGA) 2018-as pályázatain ismét nagy volt az érdeklődés szerte a Kárpát-medencében. A térség nagyságához képest sokan pályáztak a Muravidékről is. A BGA által biztosított programok, keretösszegek mellett azonban az anyaországban egyéb pályázati lehetőségek is vannak. Ezekre is fel szeretnénk hívni olvasóink figyelmét.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben