kele
perec1
garas1
62. évfolyam
28. szám
Lendva 
2018. 07. 12.
kiscim2818
 

tovabbkepzes2818Az idei anyaországi nyári továbbképzés, amelyen a kétnyelvű óvodák és iskolák óvónői, tanítói és magyartanárai vehetnek részt, június 26-ától június 30-áig zajlott Pécsett. Az anyanyelv és irodalom tanításának újabb módszerei címet viselő program teljes egészében anyaországi támogatással valósult meg, a helyi szervezést pedig ezúttal a Pécsi Egyetem szekszárdi székhelyű Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának tanszékvezető tanára, Boronkai Dóra vállalta.

Bővebben...

utra2818A muravidéki, a vajdasági és tavaly óta az erdélyi fiatalok találkoznak a hatnapos Útra, Kamasz! anyanyelvi kalandtáborban, amelyet nyolcadik éve szervez meg a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet. Az idei táborban 22 táborozó vett részt.

Bővebben...

lkmnok 3A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) Tanácsa 20. rendes ülésén elfogadta a 2018-as évi költségvetést. Az önkormányzat 2019-ben nem igényli a közvetlen finanszírozást, a tanács lépéseket, egyeztetést sürget a gyertyánosi fiókiskola megmentése és jövőjének biztosítása érdekében.

Bővebben...

mnmi6A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet(MNMI)Tanácsa június 28-i ülésén pozitívan értékelte az intézet igazgatói tisztségét megpályázó mindkét jelölt -  Balaskó Enikő és Soós Mihály – programját. A kinevezésről az intézet alapítója, az MMÖNK Tanácsa dönt július 13-i ülésén.

Bővebben...

dobron onkormanyzat 2A Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának múlt csütörtöki ülésén a jövő évre vonatkozó finanszírozást tárgyalták meg. Az őszi helyhatósági választásokra pedig egy választókörzet kijelölése mellett döntöttek Dobronak községben.

Bővebben...

kiallitas8A Magyarság Háza, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség, valamint a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ szervezésében a lendvai színház előcsarnokában kedden megnyitották Merényi Zoltán és Somodi András: Mátyás király – mecénás és katona címet viselő kiállítását.

Bővebben...

mmonk3A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) múlt heti ülésén a csúcsszervezet által alapított intézetek, társaságok zárszámadásait fogadták el. A tanács jóváhagyta a Népújság hetilap felelős szerkesztőjének kinevezési javaslatát, valamint jóváhagyta az említett intézet idei évi költségvetését is.

Bővebben...

dzAz előrehozott országgyűlési választások eredményeként pénteken tartotta alakulóülését a Szlovén Országgyűlés. Az alakuló ülésen az újonnan megválasztott magyar nemzetiségi képviselő, Horvát Ferenc is felszólalt. Elsőként magyar, majd szlovén nyelven szólította meg képviselőtársait.

Bővebben...

matyas1Az 1. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola tanulói  harmadikak lettek a Kárpát-medencei Corvin Mátyás tanulmányi verseny döntőjében Budapesten, ahol tizenhárom határon túli csapat mérte össze tudását.   

Bővebben...

bethlen2418A Bethlen Gábor Alap (BGA) 2018-as pályázatain ismét nagy volt az érdeklődés szerte a Kárpát-medencében. A térség nagyságához képest sokan pályáztak a Muravidékről is. A BGA által biztosított programok, keretösszegek mellett azonban az anyaországban egyéb pályázati lehetőségek is vannak. Ezekre is fel szeretnénk hívni olvasóink figyelmét.

Bővebben...

matyas23181A Karosi Turul Hagyományőrző Íjászegyesület a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával a Mátyás király-emlékév keretében Kárpát-medencei Corvin Mátyás tanulmányi és rajzversenyt hirdetett meg.

Bővebben...

oktatasi kirand2318Május 25-én és 26-án került sor a Magyarországi terepmunka című továbbképzés-sorozat kilencedik részére. A továbbképzés célja egy kiválasztott anyaországi régió irodalmi, történelmi nevezetességeinek, valamint földrajzi sajátosságainak a megismerése. A továbbképzést a Szlovén Köztársaság Oktatási Intézete szervezi meg kétévente a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete segítségével – anyaországi támogatással.

Bővebben...

MCSi Design