kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

lkmonk42201A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) Tanácsa keddi ülésén – rendhagyó módon a világhálón – döntött a tanulmányi támogatásokról, a nemzetiségi parlamenti képviselő választását illetően az egyszerű többségi rendszert támogatta, módosította a költségvetését, illetve több aktuális ügyet vitatott meg.

Bővebben...

murmagy4120A magyar mint anyanyelv tanulását ösztönző „Magyarul a Muravidéken” támogatási program pályázati kiírására az október 8-án lejárt határidőig összesen 82 személy pályázott. Jelenleg a pályázati hiánypótlások időszaka zajlik. A támogatási összeg a beérkezett pályázatok számától és a rendelkezésre álló kerettől függ.      

Bővebben...

tanszek4020A maribori magyar tanszéken a 2020/21-es tanévben 25 körül lesz a hallgatók száma, a pontos létszám a lektori hallgatók jelentkezésétől függ. – Mi már régóta nem élünk a számok bűvöletében, ezt mindig az aktuális tendenciák alakítják. De nagyon örülünk, hogy vannak elsőseink a Muravidékről és Magyarországról is – nyilatkozta dr. Rudaš Jutka tanszékvezető.

Bővebben...

radamos40202Kedden reggel az MMÖNK székházában írta alá Horváth Ferenc elnök (jobbról) a kivitelezési szerződést Matjaž Hozjannal, a Legartis építőipari vállalat igazgatójával. A munkák a jövő héten el is kezdődnek, az épületet várhatóan jövő év szeptemberig át is adják.

Bővebben...

arad4020Október 6-a, az aradi vértanúk emléknapja tiszteletére Lendván a Bánffy Központ kiállítótermében a nemzeti tragédiáink sorozatába illeszthető, 171 évvel ezelőtti eseményről készült kiállítással emlékeznek a muravidéki magyarok. A szentháromsági kápolnánál Ráth N. János honvédszázados síremlékénél az MMÖNK koszorúzási ünnepséget tartott.  

Bővebben...

kapca3920Kramar Jernej, a Kapcai HK elnöke elégedettséggel állapítja meg, hogy az előző vezetőség gondos gazdája volt a település létesítményeinek, ennek köszönhetően a fejlesztést nem tartják vissza folyamatos karbantartási munkálatok. Vannak tervek és elképzelések: idén felújítják a faluotthon színpadát, jövőre a konyhát, illetve kialakítanak egy kisebb parkot is.

Bővebben...

cim3920A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség és a helyi közösségek, művelődési egyesületek közötti együttműködési megállapodások aláírásával hivatalosan is útjára indult a Muravidéki Magyar Faluprogram, amely a lakosság otthontartását, életszínvonalának növelését célozza. A muravidéki kétnyelvű falvak legfeljebb 4 ezer eurós összegre pályázhattak, így különböző kisebb programokkal, eszközbeszerzésekkel, felújításokkal gazdagodhatnak.

Bővebben...

mnmi30201A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Tanácsa múlt héten fésülte át az intézet korszerűsített, a jelenlegi törvényi szabályozásoknak megfelelő új alapító okiratát. A tanács több módosítási javaslatot is megfogalmazott, ezeket pedig az MMÖNK Tanácsa a hétfői hodosi ülésen el is fogadta, illetve megerősítette az intézet új alapdokumentumát. Az előző, még 2003-ban elfogadott alapító okirathoz képest az új okirat nagyobb jogokkal ruházza fel az intézet igazgatóját, emellett bevezeti a    tevékenységek egységes osztályozási rendszerét is. A dokumentum kiegészíti és aktualizálja az intézet tevékenységét, szabályozza az igazgató és a tanács kinevezésének folyamatát és hatáskörét.

Az ülésen az új tanácstag, Tamaško Denis mandátumának megerősítése is megtörtént. A tanácstagi poszton David Laczó Karolinát váltja, aki munkajellegű és magánügyi elfoglaltságai miatt nem tud részt venni a munkában.  

Bővebben...

jelincic2820Zmago Jelinčič az SNS parlamenti frakciójának elnökeként 2007 után újra felelevenítette a kezdeményezését, miszerint felül kell vizsgálni a szlovén alkotmány IV. fejezetét, amely a két őshonos kisebbség képviselőinek státuszáról szól. A kezdeményezést a parlament elnökének, Igor Zorčičnak címezte, ebben az úgynevezett kettős választási jogot támadva azt kezdeményezi, az említett kisebbségeknek ne legyen parlamenti képviseltségük, ehelyett az Államtanácsban kapjanak helyet mint érdekképviseletek.

Bővebben...

lkmnok2820A Népújság előző számában már beszámoltunk a Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) soros üléséről, amelyen többek között a nemzetiségi programokat kivitelező civilszervezeteknek kiírt pályázatról is döntöttek. A következőkben a döntés részleteit közöljük.   

Bővebben...

rtv28201A lendvai TV-stúdió magyar nyelvű adásai az év végéig a Szlovén TV 1-csatornáján, a megszokott délutáni időpontban lesznek láthatók – közölte Natalija Gorščak, a közszolgálati TV igazgatója a lendvai stúdióval. A hír a Magyar Nemzeti Közösség Rádió- és Tévéműsorainak Programbizottságának hétfői ülésén hangzott el.

Bővebben...

potapi2820Több mint 2,2 milliárd forintos támogatásban részesülnek a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar közösségek, valamint a nemzetpolitikai célokat megvalósító anyaországi tömörülések – jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára kedden Budapesten, a BGA Zrt. Gellérthegy utcai székházában tartott sajtótájékoztatón.

Bővebben...

lkmn27201A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) keddi ülésén a „Magyarul a Muravidéken” támogatási rendszerben való részvétel mellett döntöttek, elfogadták a völgyifalui tájházra vonatkozó DIIP-et, illetve döntöttek a nemzetiségi programokat kivitelező civilszervezeteknek kiírt pályázatról is.

Bővebben...

vasmegye2720Az Őrségben, Őriszentpéter önkormányzatának dísztermében került sor kedden a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa és a Vas Megyei Önkormányzat Közgyűlése közötti 2020. évi együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására.

Az egyezmény a Szlovéniában élő magyarság kulturális tevékenységének támogatását tartalmazza.

Bővebben...

MCSi Design