kele
perec1
garas1
64. évfolyam
32. szám
Megjelenés:
2020. 08. 13.
cimlap
 
lovasok 1


Múlt hét közepéig Muravidéken tartózkodott négy lovas a kiscsőszi székhelyű Élő Forrás Hagyományőrző Egyesületből, hogy végiglovagolják a Muravidéket.

A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója kapcsán néhány kárpát-medencei lovas úgy döntött, hogy felváltva körbelovagolják a magyar határszakaszt. Kovács Norbert – Cimbi, az imént említett egyesület elnöke elmondta, hogy a kezdeményezés alapötlete Eördögh András lovas és Kincses Kálmán székelyszenterzsébeti református lelkésztől származik, amelyhez ők is csatlakoztak.

Bővebben...

vasutMagyarország és Szlovénia növeli az egymás közötti összeköttetéseket a közlekedés és az energia terén. Azon kívül, hogy növelik a határátkelők számát, nagyobb hangsúly kerül a villamosenergia- és gázvezeték-hálózat összekapcsolására. Egyre nagyobb jelentőséget kap a Rédics–Lendva–Belatinc vasúti összeköttetés kiépítése is.

Bővebben...

palyazatok web karavan2018Megszületett a döntés a külhoni magyar kultúra támogatására hirdetett Irodalmi karaván és Művészeti karaván elnevezésű meghívásos pályázatokról, amelyek keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) 10 millió forinttal támogatja a külhoni magyar írók, filmesek és fotóművészek fellépéseit, közös műhelymunkáit. Muravidékre 1,7 millió forint, azaz mintegy ötezer euró érkezik.

Bővebben...

szlavon3120A zsennyei Békássy-kastély adott otthont a 18. alkalommal megrendezett Cicelle konferenciasorozatnak, amelyen a szlovéniai és a szlavóniai magyar irodalom, nyelv és kultúra néhány aspektusát vizsgálták az előadók. A rangos konferenciára a Muravidékről dr. Göncz Lászlót és dr. Bence Lajost kérték fel előadásra.

Bővebben...

szekely3120A 220 ezer papíralapú mellett 1 milliónál is több online aláírás érkezett, vagyis elvileg elérte a szükséges támogatót a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezése, amelynek lényege, hogy az uniós tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei önállóan, a kormányokat kihagyva pályázhassanak EU-s pénzekre. A támogató aláírásokra azonban – különösen Szlovéniából –továbbra is szükség van.

Bővebben...

dommmonk31201A Sal Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsa legutóbbi rendszeres ülésén megtárgyalta a tájház népszerűsítésének lehetőségeit, a közelgő rendezvényeket, illetve egy újabb napirendi pontot is beiktattak, melyben a parlamenti választásokról szóló törvény módosításának véleményezését tárgyalták.

Bővebben...

livia3120A magyar nemzeti közösség gazdasági alapjának serkentési programja 2017–2020-as időszaka ez évi kiírásának 350 ezer eurós keretére összesen 17 gazdasági szereplő jelentkezett, ezek közül a szakmai bizottság hét pályázatot tartott megfelelőnek. Az eredményekről, illetve a 2021–2024-es időszakra vonatkozó programról, a várható változásokról Sabo Livia, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) illetékes szakmai munkatársa tájékoztatta lapunkat.

Bővebben...

mnmi30201A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Tanácsa múlt héten fésülte át az intézet korszerűsített, a jelenlegi törvényi szabályozásoknak megfelelő új alapító okiratát. A tanács több módosítási javaslatot is megfogalmazott, ezeket pedig az MMÖNK Tanácsa a hétfői hodosi ülésen el is fogadta, illetve megerősítette az intézet új alapdokumentumát. Az előző, még 2003-ban elfogadott alapító okirathoz képest az új okirat nagyobb jogokkal ruházza fel az intézet igazgatóját, emellett bevezeti a    tevékenységek egységes osztályozási rendszerét is. A dokumentum kiegészíti és aktualizálja az intézet tevékenységét, szabályozza az igazgató és a tanács kinevezésének folyamatát és hatáskörét.

Az ülésen az új tanácstag, Tamaško Denis mandátumának megerősítése is megtörtént. A tanácstagi poszton David Laczó Karolinát váltja, aki munkajellegű és magánügyi elfoglaltságai miatt nem tud részt venni a munkában.  

Bővebben...

mmonk3020A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) 10. rendszeres ülésén döntöttek a Muravidéki Magyar Faluprogram felhívására beérkezett kérelmekről is. A programok többsége még idén megvalósulhat.    

Bővebben...

murmagy3020A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Elnökségének és Oktatási Bizottságának hétfői hodosi együttes ülésén megszületett a döntés, majd az MMÖNK Tanácsának ezt követő ülésén a döntést megerősítették, így ősztől elindul a „Muravidéken Magyarul” támogatási rendszer. A támogatásokat pénzben fizetik ki.

Bővebben...

tajhaz2920A völgyifalui tájház kialakítása már évek óta a lendvai magyar önkormányzat és természetesen a falubeliek érdeklődésének középpontjában áll. A megújuló épületet és udvarát Horvát Tomival, a felújítás felelősével, illetve Lázár Lenkével, a falu kulturális, közösségi „motorjával” jártuk be.

Bővebben...

jelincic2820Zmago Jelinčič az SNS parlamenti frakciójának elnökeként 2007 után újra felelevenítette a kezdeményezését, miszerint felül kell vizsgálni a szlovén alkotmány IV. fejezetét, amely a két őshonos kisebbség képviselőinek státuszáról szól. A kezdeményezést a parlament elnökének, Igor Zorčičnak címezte, ebben az úgynevezett kettős választási jogot támadva azt kezdeményezi, az említett kisebbségeknek ne legyen parlamenti képviseltségük, ehelyett az Államtanácsban kapjanak helyet mint érdekképviseletek.

Bővebben...

lkmnok2820A Népújság előző számában már beszámoltunk a Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) soros üléséről, amelyen többek között a nemzetiségi programokat kivitelező civilszervezeteknek kiírt pályázatról is döntöttek. A következőkben a döntés részleteit közöljük.   

Bővebben...

rtv28201A lendvai TV-stúdió magyar nyelvű adásai az év végéig a Szlovén TV 1-csatornáján, a megszokott délutáni időpontban lesznek láthatók – közölte Natalija Gorščak, a közszolgálati TV igazgatója a lendvai stúdióval. A hír a Magyar Nemzeti Közösség Rádió- és Tévéműsorainak Programbizottságának hétfői ülésén hangzott el.

Bővebben...

MCSi Design