kele
perec1
garas1
63. évfolyam
12. szám
Lendva 
2019. 03. 21.
kiscim1219
 

dobron1219A Dobronaki községben március 15-én, az ünnep napján emlékeztek az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulójára. A művelődési házban rendezett ünnepségen Varga Edit, a községi magyar önkormányzat elnöke szólt a közönséghez, a helyi fiatalok és a Dobronaki Nótázók pedig méltó műsorral járultak hozzá az ünnepléshez.

Bővebben...

egyezm12191Hétfőn a lendvai Bánffy Központban került sor Vas megye és a Muravidék közötti 2019. évi együttműködési megállapodás aláírására. Az évtizedekre visszanyúló megállapodás a baráti és kulturális kapcsolatok írásba foglalt alapját képezi.  

Bővebben...

nemec nemeth1219A központi márciusi nemzeti ünnepséget megelőzően Lendván kétoldalú tárgyalást folytatott Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke és szlovén kollégája, Matjaž Nemec. A találkozók után a két elnök nyilatkozott a sajtónak.

Bővebben...

marckozp1219A lendvai magyarság hagyományosan a Kossuth- és Széchenyi-emléktáblák előtt tisztelgett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc előtt, majd a lendvai színházban következett a muravidéki központi rendezvény, amelyen Németh Zsolt külügyi államtitkár mondott ünnepi beszédet. Mind a téren, mind a színházban a kétnyelvű iskolák tanulói és diákjai szerepeltek gazdag kultúrműsorral.

Bővebben...

tajhaz1119Kapornak, Dobronak, Szentlászló, Domonkosfa és Völgyifalu azok a muravidéki települések, ahol a magyar közösség tájházakat hozott létre, illetve nyit meg a következő egy-két évben. Abból a célbül, hogy az épületekben élő tartalom, program is legyen, az MMÖNK egy működtető szervezetet tervez alapítani.      

Bővebben...

rtv11191Kedden este utolsó ülését tartotta eddigi összetételében a Magyar Nemzeti Közösség Rádió- és Tévéműsorainak Programbizottsága. Megvitatták a nézők és hallgatók biztosának 2018-as munkabeszámolóját, valamint az MMR és a tévéstúdió program- és gyártási tervének megvalósítási beszámolója került terítékre. A videókapcsolaton keresztül az ülésbe bekapcsolódó Ilinka Todorovska nézői-hallgatói biztos elmondta: szinte nincs megjegyzés a nemzetiségi rádió- és tévéműsorokra a hallgatók, nézők részéről.

Bővebben...

hodos15 1119„Ha erősen él bennünk egy szebb jövő reménye és képesek vagyunk egymásra támaszkodva nekirugaszkodni a megvalósításnak, méltók lehetünk, méltók leszünk az 1848-as örökséghez” – eme gondolatokkal kezdődött a hodosi március 15-i ünnepség szombat este a helyi kultúrotthonban.

Bővebben...

cim1119Szívben és lélekben magyarként megmaradni, ünnepelni, emlékezni, ápolni anyanyelvünket, kultúránkat, örökségünket, összefogni a jó célokért. Március 15-e ma ezt mind jelenti. A történelmi eseményekre, a forradalomra és szabadságharcra a Muravidéken elsőként Domonkosfán emlékezett a legkisebb muravidéki magyar közösség, majd ezt ünnepségek sora követi szerte a nemzetiségileg vegyesen lakott területen.

Bővebben...

kerdoiv1019A Magyar Nemzetiségi Regionális Fejlesztési Intézet a 2019-es évben tervezett gazdaságfejlesztési pályázatok kapcsán kérdőíves igényfelmérést végzett a már pályázók, illetve a lehetséges pályázók között. A felmérésnek a vártnál nagyobb visszhangja volt, hiszen február 28-ig mintegy ötszáz visszajelzést kaptak, nagy arányban olyanoktól is, akik a magyar gazdaságfejlesztési támogatás megpályázását eddig csak tervezgették. Az intézet a muravidéki magyar csúcsszervezettel együtt kezdeményezte a felmérést. A felmérés a pályázók konkrét szükségleteire és a ténylegesen megvalósítható tervekre mutat rá. Az adatok táblázatba rendszerezve, elemezve kerülnek majd a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz.

Bővebben...

salmonk1019A Sal Községi Magyar Nemzeti Önkormányzat Tanácsának múlt csütörtöki ülésén első olvasatban megvitatták a közösség idei költségvetését, valamint a domonkosfai tájház befejezésének terveit.

Bővebben...

alvarium1019A Marác községi magyar önkormányzat tanácsa február 28-i ülésén jelen volt Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke is, aki kezdeményezte az Alvarium tájház tulajdonjogi átíratását a maráci magyar önkormányzat tulajdonába.

Bővebben...

mmonk1019A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa hétfői ülésén kinevezte tagjait a közösség állandó bizottságaiba és az egyéb munkatestületekbe. Horváth Ferenc elnök tájékoztatta a tagokat az új közösségi székház vásárlásának tervéről, melyre a magyar kormány biztosított több mint 2,2 millió euró támogatást.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben