kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

Szlovéniában is elég lett az aláírás

nemzetiregiok0521A hetedik és a nyolcadik tagállamban, vagyis Spanyolországban és Szlovéniában is összegyűltek a nemzeti régiók védelmében a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított európai polgári kezdeményezéshez szükséges támogató aláírások - közölte az SZNT elnöke.  

Az EU nemzeti, etnikai, kulturális, nyelvi, vallási régióiért indított polgári kezdeményezés arról szól, hogy például a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező földrajzi körzeteknek is biztosítsa a törvényhozás a hozzáférési esélyegyenlőséget az EU pénzügyi forrásaihoz. „A polgári kezdeményezés aláírásgyűjtését még 2019 során azért indították el, hogy az európai őshonos nemzeti kisebbségek előtt megnyíljon egy új európai küzdőtérre vezető kapu. Most ezt a bizalmat megkapták, és készen állnak a küzdelem folytatására” – írta Izsák Balázs, az SZNT vezetője. Ugyanakkor óvatosságra intett, közölte: a szervezőknek arra kell összpontosítaniuk, hogy további aláírásokat gyűjtsenek azokból az országokból, ahol éppen csak elérték a száz százalékot és ahol a hatósági hitelesítés kockáztatja az alsó küszöb teljesítését.

Szlovéniában összegyűlt az aláírási kvóta, de egyelőre éppen csak. 2021 február 7-éig még alá lehet írni.

Mint ismeretes, a szükséges minimális egymillió aláírás összegyűjtése 2020 májusában sikerült, de ezeknek legalább hét tagállamból kellett összegyűlniük, így Spanyolországgal meglett a hetedik, illetve Szlovéniával a nyolcadik tagállam is. Korábban összegyűlt a szükséges számú aláírás Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Litvániában, Horvátországban és Svédországban.

 

A kezdeményezést alá lehet írni a következő kapcsolatokon:

aláírási kapuk (szlovén, magyar):

https://www.signiteurope.com/sl/

https://www.signiteurope.com/hu/

 

MCSi Design