kele
perec1
garas1
65. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2021. 02. 25.
kiscim0821
 

Még közelebb az egykörös többségi választásokhoz

parlbiz06211A Szlovén Országgyűlés Nemzetiségi Bizottsága február 4-i sürgős ülésén megvitatta az országgyűlési választásokról szóló törvény módosításának javaslatát.

A bizottság támogatta a javaslatot, miszerint a nemzetiségi parlamenti képviselőket a jövőben nem a Borda rangsorolási módszer szerint választják, hanem az egykörös többségi választási rendszert iktatják be a törvénybe. A bizottság tagjai nagy többséggel erősítették meg a módosítás, csak a Levica képviselője szavazott ellene, aki inkább a kétkörös rendszert látta volna szívesebben – ezt egyébként a szlovéniai és a horvátországi olaszok uniója támogatta. Módosításra került az a cikkely is, amely a választásokon indulók jelöléséhez szükséges aláírások számát határozza meg. A nemzetiségi parlamenti képviselőjelölteknek az eddigi 30 választópolgári aláírás helyett ezentúl a nemzetiségi választólistán szereplők 1,5 százalékos támogatására lesz szüksége, ami erőtelje növekedést jelent – ez nagyjából 100 aláírást jelent.

parlbiz0621Mindkettő módosítással egyetértenek egyébként a mérvadó állami szervek, ahogy az olasz és a magyar csúcsszervezetek is. A javaslat ezután az illetékes belügyi bizottság asztalára kerül, majd a választási törvény módosításáról természetesen az országgyűlés dönt majd. A várhatóan február közepén lezajló ülésen az országgyűlés dönt az általános választási törvény módosításáról – a választási körzetek módosításáról –, amelyhez egyszerű többségre lesz szükség, illetve a szóban forgó nemzetiségi kezdeményezésről, amelyhez kétharmados többségre lesz szükség. Amennyiben a parlamenti pártok a nemzetiségi bizottságban meglévő megoszlásban szavaznak majd, akkor megerősítik a módosítást.

 

 

MCSi Design