kele
perec1
garas1
65. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2021. 02. 25.
kiscim0821
 

„Nem politikai, hanem technikai kérdés…”

kormbiz0621A múlt héten a kétnyelvűség témakörében, konkrétan a jogszabályok által biztosított és a gyakorlatban megvalósuló kétnyelvűség közötti különbségek csökkentése érdekében szükséges tárcaközi és kormányintézkedések tárgykörében ülésezett a kormány nemzetiségi bizottsága. AZ MMÖNK-t Bacsi Zsuzsanna alelnök képviselte. 

A kulturális minisztériumban megszervezett ülésen a két őshonos közösség képviselői, a kétnyelvű községek képviselői, a különböző tárcák és kormányhivatalok, így természetesen a Nemzetiségi Hivatal képviselői is részt vettek, míg az ülést a bizottság elnöke, Vasko Simoniti kulturális miniszter vezette. Az olasz közösség nevében felszólaló Alberto Scheriani a kisebbségi és a többségi nyelv közötti egyenlőség hiányosságait taglalta, leginkább a közigazgatási eljárás ezirányú hiányosságait, illetve az államai, közigazgatási szervek esetében a kisebbségi közösségek zászlói használatának hiányát hangsúlyozta. Felhívta a fórum figyelmét a már több éve kezdeményezett kétnyelvűségi hivatal koperi és lendvai megalapítására is. Bacsi Zsuzsanna a magyar közösség képviseletében többek között a közigazgatásban foglalkoztatott szakemberek hiányos olasz, illetve magyar nyelvtudását hangsúlyozta.

A felszólalók, köztük Stanko Baluh, a Nemzetiségi Hivatal igazgatója is megállapította, hogy a jelenlévők mindannyian pozitívan állnak hozzá az őshonos kisebbségek jogainak megvalósításához, így a bizottság újra felhívja az illetékes közigazgatási szerveket, legyenek következetesek az említett jogok megvalósításában, ehhez pedig már a tárcák közötti összehangolt javaslattal is rendelkeznek. Az ülésről elégedetten nyilatkozott Simoniti miniszter is, aki kifejtette, nem politikai, hanem technikai kérdésekről van szó, és tudatában van annak, hogy  a gyakorlatban sok minden nem valósul meg a törvények adta jogokból.

 

 

MCSi Design