kele
perec1
garas1
65. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2021. 06. 17.
kiscimn2421
 

Muraba ETT: bővített és biztos pénzelés kell

muraba22211Lendván a Városházán tartotta meg közgyűlését a Muraba Európai Területi Társulás, amely tevékenységével még erőteljesebben jelen kíván lenni a térségben, mint a járvány előtt. Ehhez azonban stabil finanszírozást kell biztosítani – hangzott el.

Az egyik legfiatalabb területi társulás, a Muraba ETT – Lendva Község, az MMÖNK, a magyar Országos Szlovén Önkormányzat és Szentgotthárd Város Önkormányzata alapításával – térségi és közösségépítési projekteket valósít meg. A járványhelyzet miatt tavaly nem valósíthatták meg a programokat a tervezett formában, így ezek kivitelezése idén folytatódik.

– Ilyen például az ifjúság nagyobb társadalmi szerepvállalásának aktiválási projektje, valamint a turizmust érintő programok, amelynek keretében a Rába-vidék és a Muravidék közös turisztikai naptára készül, s szeretnénk egy közös videós marketingkampányt is elindítani – mondta Papp Bálint, a Muraba ETT igazgatója. – A Motivage, a határ mindkét oldalán az időseket felölelő projekt is a járvány miatt szünetelt. A munkát Kučan Mateja projektmenedzser vezetésével átütemeztük, s folytatjuk a teendőket. Örülünk annak, hogy szinte valamennyi település a Rába-vidéken igénybe vette az ETT szolgáltatását, ami leginkább projektek kidolgozását jelentette – mondta az igazgató.

A Muravidék ilyen nagy érdeklődést ez iránt nem tanúsított, itt az erős partnerség a jellemző (közös pályázatok benyújtása), nem pedig a szolgáltatásnyújtás. Holecz Károly, a közgyűlés elnöke kiemelte: törekedni kellene a határ mindkét oldalán a társulás szolgáltatásainak minél nagyobb igénybevételére. A közgyűlés a megvitatásra benyújtott dokumentumokat elfogadta.

muraba22212Az idei költségvetés megvitatása során azonban kiderült, hogy a társulásnál egy ideje már gondot jelent a hosszú távú tervezés, hiszen ehhez jelenleg teljes egészében nem biztosítottak az anyagiak. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium a Muraba működésére 14,5 millió forintot biztosított, amit pályázati pénzekkel bővítenek. A társulás tagdíja ezer euró. Ezen forrásokat azonban mintegy 8–10 ezer euróval a szlovén oldalnak bővítenie kellene ahhoz, hogy a Muraba zökkenőmentesen működni tudjon. A közgyűlés javaslatot tett, hogy miként biztosíthatná a szlovén kormány is a Muraba folyamatos finanszírozását: Holecz Károly szerint ezt a parlamenti nemzetiségi bizottságon keresztül vagy a Határon Túli Szlovénok Hivatalán keresztül tehetné meg. A kérdésben megkeresik Horváth Ferenc nemzetiségi képviselőt is, valamint levelet intéznek az illetékes szervezetekhez is.

 

 

MCSi Design