kele
perec1
garas1
65. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2021. 07. 29.
kiscim3021
 

Befektetés a jövőbe

cim potap2421„A jövő nemzedék iránti felelősségünk által vezérelve és Magyarország Kormánya megtisztelő támogatásával korszerű tornaterem épül az 1. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola Gyertyánosi Tagiskolája és a Lendvai Óvoda Gyertyánosi Kétnyelvű Tagozata, valamint a helyi sportkedvelő csoportok számára. Az új tornaterem szolgálja a jövő nemzedékek testi és szellemi épülését!” – ez a szöveg került a Potápi Árpád János államtitkár, Horváth Ferenc közösségi elnök és Magyar János polgármester által elhelyezett időkapszulába.

 

Potápi Árpád János muravidéki látogatása

– A muravidéki magyarság nem futamodott meg a járvány miatt, épp ellenkezőleg. A szülőföldjén akar boldogulni és ott fektet a jövőjébe – hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára múltheti muravidéki látogatásán.

Az államtitkár először Lendván a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) székházában találkozott a muravidéki magyarság képviselőivel, ahol áttekintette a már befejezett, illetve a kivitelezés alatt álló, magyarországi támogatással megvalósuló projekteket, majd babacsomagokat adott át Magyarország Lendvai Főkonzulátusán. Ezzel kapcsolatban kiemelte: az elmúlt időszakban 5.500 ilyen babacsomagot adtak át és adnak majd át Kárpát-medence szerte, valamint a diaszpórában, többek között például Karikó Katalin víruskutató unokájának Los Angelesben. – Ezekkel a csomagokkal igazából szimbolikus kapcsolatot hozunk létre a szülők, a gyerekek és a magyar nemzet, illetve Magyarország között – fogalmazott. Jelezte: a bölcsődétől egészen az egyetemi diplomáig támogatják a gyerekeket, illetve a fiatalokat.

 

 

A látogatás Gyertyánosban folytatódott, ahol az államtitkár a helyi általános iskola és óvoda mellett tervezett új tornacsarnok építéséről írt alá együttműködési megállapodást, majd Magyar Jánossal, Lendva Község polgármesterével és Horváth Ferenc magyar kisebbségi parlamenti képviselővel, az MMÖNK Tanácsának elnökével időkapszulát helyezett el a tornaterem alapkövénél. Az államtitkár megjegyezte: utoljára egy éve járt a szlovéniai Muravidéken, és azóta a magyar közösség tovább erősödött. Ahogy máshol is a világban vagy a Kárpát-medencében, a magyar támogatásokat itt is arra használták fel, hogy fejlesszenek és beruházások jöjjenek létre – hangsúlyozta Potápi Árpád János. A magyar kormány 350 millió forinttal támogatja az épülő tornacsarnokot.  Az államtitkár egyben kifejtette, a mozgásszegény életmód valódi veszélyt jelent gyermekeink egészségére, ezért el szeretnék érni, hogy minden magyar tannyelvű iskolában, csakúgy, mint Magyarországon, be lehessen vezetni a mindennapos testnevelést.

Horváth Ferenc megköszönte a magyar kormány támogatását. Szavai szerint generációk álma valósul meg a tornacsarnok megépítésével, amelynek előkészítő munkálatait Lendva Községgel közösen hamarosan el is kezdik.

Az államtitkár Hosszúfaluban zárta a programját, ahol egyebek mellett megtekintette a felújított Szent Flórián-harangtornyot, a hostel és diákszálló kialakítására szolgáló épületegyüttest, valamint annak közelében egy lovas- és szabadidőközpont kialakítására alkalmas területet.

 

 

MCSi Design