kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Lendva a fókuszban

cim szij2521Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter múlt heti villámlátogatásának fókuszában Lendva Község díszpolgári címének átvétele mellett a Lendván megvalósuló magyar állami beruházások, az új MMÖNK-székház, illetve a futballakadémia volt (képünkön a miniszter Pál József, a legidősebb naftás labdarúgó és Kepe Magor Márton, a legfiatalabb igazolt játékos társaságában). Mindkettő beruházás még idén megvalósul a magyar külügyminiszter szavai szerint.

 

 

Lendva Község díszpolgára lett Szijjártó Péter

 

A múlt csütörtökön Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere a lendvai Színház- és Hangversenyteremben Magyar János polgármestertől átvette Lendva Község díszpolgári címét. A magyar külügyi tárcavezető bő programot tartalmazó lendvai látogatásán megtekintette az új MMÖNK székház-felújítási munkálatait, részt vett a Lendvai Labdarúgó Akadémia alapkőletételén, valamint Dolamič-Konrad Martin plébános és Štumpf Peter muraszombati püspök társaságában a felújítás alatt álló lendvai Szent Katalin-plébániatemplomot is megtekintette.  

Szijjártó Péter múltheti lendvai látogatása a Magyar Főkonzulátuson kezdődött, ahol Dávid Andor Ferenc magyar nagykövet, illetve Máthé László Eduárd főkonzul társaságában Horváth Ferenccel, illetve a muravidéki magyarság vezetőivel tárgyalt. A plenáris ülés után Szijjártó Péter udvariassági látogatást tett Lendva Községnél, ahol Magyar János polgármesterrel tárgyalt, bejegyzést írt a község emlékkönyvébe, majd a lendvai Színház- és Hangversenyteremben a díszpolgári cím átvételekor megköszönte Lendva városának és polgárainak a kitüntetést.

– Egy város díszpolgári címét, ezzel pedig egy közösség elismerését elnyerni nagy megtiszteltetés, különös tekintettel arra, hogy Martonyi János után én vagyok Magyarország második külügyminisztere, aki ebben a megtiszteltetésben részesül – mondta Szijjártó Péter. A tárcavezető tolmácsolta Magyarország valamennyi polgárának jókívánságát abból az alkalomból, hogy Szlovénia harminc esztendővel ezelőtt vívta ki a függetlenségét. Kiemelte: a közép-európaiaknak különleges történelmük van. – Egészen a közelmúltig meg kellett harcolnunk a szabadságunkért. Ezért mi itt, Közép-Európában pontosan tudjuk értékelni a szabadság jelentőségét – húzta alá.

Szijjártó Péter a továbbiakban hangsúlyozta: – Mi most egy különösen nehéz időszakon vagyunk remélhetőleg túl. Ez a nagyon nehéz időszak minden eddiginél világosabbá tette, hogy milyen egymásrautaltságban élnek itt a nemzetek.

Mint fogalmazott, ez a nehéz helyzet megerősítette a magyar külpolitika két fontos céljának a helyességét. Először is jóban kell lenni a szomszédokkal, másodszor pedig folyamatosan erősíteni kell a határon túli magyar közösségeket – tette hozzá. – És ebben a különösen nehéz múltú Közép-Európában ma olyan politikai helyzet jött létre, hogy ez a két cél nem áll ellentétben egymással. Sőt ez a két cél egymással harmóniában, összhangban van – szögezte le.

 

 

A két ország együttműködése a kölcsönös tiszteletre és az őszinte barátságra épül. Szavai szerint Lendva és környéke továbbra is számíthat a magyar emberek figyelmére, valamint a magyar kormány támogatására. A folyamatban lévő fejlesztéseket végigviszik, és várják a polgármestertől, valamint a lendvaiaktól az újabb és újabb fejlesztési ötleteket. Úgy vélte: egy ilyen díszpolgári cím egyrészt elismerést és megtiszteltetést, másrészt elvárást is jelent. – Szeretném önöket biztosítani arról, hogy ennek az elvárásnak a jövőben is meg kívánok felelni, és teljes szívemből fogom támogatni önöket – mondta végezetül.

Magyar János polgármester megköszönte Szijjártó Péternek kezdeményező- és segítőkészségét, valamint példás emberi magatartását. Kiemelte, hogy mint Lendva Község díszpolgárát ezentúl is mindig nyitott szívvel, őszinte szeretettel várják.

A magyar nemzet erejét az anyaország és a határon túl élő nemzetrészek ereje adja össze, ezért kulcsfontosságú, hogy a határon túl élő magyar nemzeti közösségeket folyamatosan támogassák – jelentette ki Szijjártó Péter. A tárcavezető kiemelte: a muravidéki nemzeti közösség támogatása továbbra is a magyar külpolitika fókuszában van. Jelezte: összesen 651 vállalkozásnak adtak gazdaságfejlesztési támogatást, amelyből 3,7 milliárd forintnyi beruházás valósult meg. Szijjártó Péter elmondta, hogy Lendvára és környékére kiemelten figyelnek. – A mai napon letettük az itteni labdarúgó akadémia alapkövét, az építkezés pedig gyors lesz – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az idei évben be is fejeződik. – Ez lehetőséget ad majd a szlovén és magyar tehetséges gyerekeknek és fiataloknak arra, hogy a labdarúgás világában előre lépjenek – húzta alá.

A magyar külügyminiszter Horváth Ferenc MMÖNK-elnökkel a magyar közösség épülő, felújítás alatt álló székházának alapkövénél elhelyezett egy időkapszulát. Szijjártó Péter kiemelte: az épületben lehetőség lesz majd kulturális, hagyomány- és identitásőrző rendezvények lebonyolítására is. A kivitelezési munkálatok ebben az esztendőben itt is befejeződnek.

A tárcavezető végezetül kifejtette: a magyar kormány külpolitikájának sarokköve marad a határon túli magyar közösségek támogatása, a Muravidék pedig különös figyelmet kap. Ezen belül Lendvára és környékére számos fejlesztés érkezett és fog érkezni az elkövetkező időszakban is – mondta.

 

 

MCSi Design