kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Nagyobb támogatás, de szigorúbb feltételek

pro futura3021A Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet (ProFutura) a Domonkosfai Portán tartott tájékoztatón bejelentette a Muravidéki Gazdaságfejlesztési Program 2021. évi pályázati felhívásait. A korábbi pályázatokhoz képest ezúttal nagyobb volumenű projektek megvalósítására fordítható a Magyarországról érkező vissza nem térítendő támogatás, amely a turizmus és a mezőgazdaság területén igényelhető.

A pályázatot Kiss-Parciu Péter, a magyar kormány Külgazdasági és Külügyminisztériumának helyettes államtitkára, Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke és Berden Mario, a ProFutura igazgatója ismertette. Az eseményen jelen volt Máthé László Eduárd, Magyarország lendvai főkonzulja, valamint Orban Dušan, a ProFutura Tanácsának elnöke.

– Az elmúlt néhány évben a gazdaságfejlesztési program volt a muravidéki magyar önkormányzat egyik legsikeresebb programja, hiszen több száz családhoz eljutott a támogatás. Most elérkeztünk arra a pontra, hogy e támogatásoknak egy következő fázisát tudjuk bejelenteni – mondta Horváth Ferenc, majd a muravidéki magyarság nevében köszönetet mondott a magyar kormánynak az eddigi támogatásokért és a program folytatásáért.

 

 

2017 óta összesen 651 pályázatot támogatott a magyar kormány 3,7 milliárd forint, azaz több mint 10 millió euró értékben valósulhattak meg különböző fejlesztések a térségben. Kiss-Parciu Péter szerint a program sikere azon is múlik, hogy Szlovénia és Magyarország között példaértékű az együttműködés, amely a kölcsönös tiszteleten alapul és erőforrásként tekintenek a nemzeti közösségekre. A helyettes államtitkár kifejtette, hogy a mezőgazdaság, a turizmus és a vállalkozások fejlesztéséhez a ProFutura és az MMÖNK javaslatára ezúttal nagyobb összegű pályázatok támogatását tűzték ki célul és két új pályázati felhívásra lehet jelentkezni. A magasabb nagyságrendű támogatás azt is jelenti, hogy nagyobb önerőre is szüksége lesz a pályázónak, illetve az unió támogatási szabályai érvényesülnek, és ennek értelmében kerültek kialakításra a támogatási százalékok is. A helyettes államtitkár arra is figyelmeztetett, hogy a pályázatok elbírálása is változik, a pénzügyi és műszaki megfelelési feltételek is fontosak lesznek. Ezért olyan pályázók jelentkezésére számítanak, akik ezeknek az összetett feltételeknek meg tudnak felelni. Erre pedig azért van szükség, hogy olyan vállalkozásokat tudjanak támogatni, amelyek majd képesek megállni a saját lábukon, a vállalkozást magasabb fejlettségi szintre tudják emelni, munkahelyeket teremtenek és erősítik a többi helyi vállalkozást. Nem utolsó sorban pedig olyan fejlesztések valósuljanak meg, amelyek az anyaországi vállalkozásokkal is képesek együttműködni. A program 2 milliós keretösszeggel kerül meghirdetésre.

Berden Mario a pályázat technikai feltételeit ismertette, miszerint olyan vállalkozások jogosultak pályázni, akik az öt nemzetiségileg vegyesen lakott község valamelyikének területén székhellyel, fiókkal vagy telephellyel rendelkeznek és a Szlovén Gazdasági Társasági Törvény alapján legalább két éve történt a bejegyzésük, továbbá a cég alapítója vagy dolgozója legalább 50 százalékban bírja a magyar nyelvet. A mikro- és kisvállalkozások esetében a maximális támogatás az elszámolható költségek 45 százaléka lehet, a középvállalkozásoknak 35, a nagyvállalatoknak pedig 25 százalék. Pályázni tárgyi eszközökre és beruházásra lehet. A mezőgazdasági felhívás célja az elsődleges mezőgazdasági tevékenységek és a feldolgozóipar fejlesztése. Jogosult pályázni a kétnyelvű területen lakcímmel rendelkező természetes személy, aki bejegyzett mezőgazdasági tevékenységet folytat, parasztgazdasággal rendelkezik, illetve az ezen a területen nyilvántartott székhellyel rendelkező egyéni vállalkozó. A nyelvtudási feltétel itt is érvényes. Ennél a pályázatnál a maximális támogatási arány 50 százalék.

 

A mezőgazdasági termelési és feldolgozási részben 25.000 eurótól 200.000 euró összegig, a vállalkozásfejlesztési és turizmusfejlesztési részben 100.000 ezer eurótól 500.000 ezer euróig lehet pályázni. Az első kategóriában legfeljebb 50 százalék, a másodikban 45 százalék a támogatási intenzitás. A pályázati dokumentáció július 22-től érhető el. Az elektromos pályázati adatlapot legkésőbb szeptember 9-én 20.00 óráig lehet leadni, emellett személyesen is be kell nyújtani. A projektek megvalósítási határideje 2022. december 30.

A dokumentáció teljes anyaga elérhető a https://www.profutura.si/sl/ oldalon.

 

 

MCSi Design