kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

Tangazdaság épül a Muravidéken is

tangazd3721A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsának a Zoom platformon megtartott ülésén elfogadták a közösség gazdasági alapjának a mezőgazdasági tevékenység serkentésére vonatkozó programkiegészítését. Az ülésen elfogadták a csúcsszervezet tavalyi zárszámadását is, illetve egyéb aktuális kérdésekben hoztak döntéseket.

Az MMÖNK múltheti tanácsülésének napirendjén a magyar nemzeti közösség gazdasági alapja serkentési programjának mezőgazdasági tevékenységgel való kiegészítése szerepelt. A programot a szlovén Mezőgazdasági Minisztérium finanszírozza, megvalósítója pedig az MMÖNK lesz. Az idén kezdődő és 2024-ben befejeződő program értelmében a csúcsszervezet a Rábavidéken jól működő minta alapján egy tangazdaságot kíván beindítani és ezzel a mezőgazdasági tevékenység serkentését ösztönözni. Az erre szánt konkrét összeg 2 millió eurót tesz ki, egyben a tangazdaságra épülnének a különböző egyéb mezőgazdasági tematikájú tevékenységek is. Az említett mezőgazdasági programkiegészítéssel a szlovén kormány négy év alatt összesen 8 millió eurót biztosít a magyar közösségnek, illetve a kétnyelvű térségnek.

A mezőgazdasági projekt eszközeit dióhéjban két célra lehet majd felhasználni: beruházásokra, illetve szolgáltatásokra. A program konkrétumai, nyilvános megvitatása a közeljövőben kezdődik el. Az alapkoncepció szerint a tangazdaságnak lesz egy központi egysége, de mindegyik kétnyelvű községben, valószínűleg a tájházak környékén lesznek majd alegységek is. A tangazdaság nonprofit szervezetként működik majd, a megvalósítástól számított öt éven belül a megtermelt javakat nem lehet majd a piacon értékesíteni, leginkább jótékonysági alapon közintézményeknek, illetve egyéb szervezeteknek lehet majd elajándékozni.

A program ösztönözni szerezné a borászatot, a szőlészet, a gyümölcs- és zöldségtermesztést, valamint az állattenyésztést is, de talán a legfontosabb egy szövetkezeti rendszer kialakítása lenne. A program idei évre eső részét igencsak gyorsan, november végéig kell felhasználni, így várhatóan gyorsan várható pályázat kiírása a tangazdaság megvásárlására, illetve a különböző projektdokumentációk, tervek, tanulmányok elkészítése várható. A programot előzetesen megerősítették az MMÖNK illetékes szakbizottságai, majd az elnökség, illetve egyhangúlag az MMÖNK Tanácsa is.

A folytatásban a tanács elfogadta az MMÖNK, illetve a Minta Kft. 2020-as évre szóló zárszámadását, majd a Magyar Regionális Nemzetiségi Fejlesztési Intézet Tanácsába választott új képviselőket. A tanács négyéves mandátuma lezárult, az új tanács tagja pedig az alapító az öt községi magyar önkormányzat javaslatára Tamaskó Ernest, Klujber Varga Brigitta, Orbán Dušan, Kósa Klára és Vugrinec Alen lett. A hatodik tagot Horváth Ferenc, az MMÖNK Tanácsának elnöke nevezi ki.

AZ MMÖNK Tanácsa egyhangúlag döntött amellett, hogy a tulajdonában lévő traktort bérmentve egy további egyéves időszakra a Lóbarátok Egyesületének rendelkezésére bocsátja, majd a későbbiekben a tangazdaságba kerül.

Az ülésen elhangzott, hogy szeptember 15-én sor kerül a szlovén és a magyar kormány együttes ülésére, melyen tárgyalják a Muravidék–Rábavidék Fejlesztési Programot, s várhatóan szándéknyilatkozatott írnak alá, hogy a 2022-től kezdődő ötéves időszakban 5–5 millió eurós keretet biztosítanak a két említett térségnek. A keret felhasználásának részletes tervei– a következő hónapokban dolgozzák ki.

 

 

MCSi Design