kiscim1618
 

Gyászülés Pozsonec Mária emlékére

gyasz15172Múlt szerdán a Városháza nagytermében gyászülést tartott Lendva Község Tanácsa a 77. évében elhunyt Pozsonec Mária, Lendva Község díszpolgára emlékére. Pozsonec Mária a községért, a magyar nemzetiségért, az országért végzett munkásságát, s ami a legfontosabb volt társadalmi-politikai tevékenységében: a kisemberért tett cselekedeteit Balažek Anton polgármester méltatta búcsúbeszédében az egybegyűlt gyászoló család és rokonság, valamint a jó barátok és ismerősök, a tanácstagok és a hatóságok, intézmények képviselői jelenlétében. A gyászülést Kósa Péter hegedűjátéka tette ünnepélyesebbé.
Pozsonec Mária a Muravidék egyik legjelentősebb nemzetiségi politikusa volt, sok évig nemzetiségi országgyűlési képviselő is volt, aki szívvel-lélekkel kötődött a szűkebb pátriához, jó érzékkel kezelve az emberek sorsát. Nagyban hozzájárult Lendva Község fejlődéséhez, a nemzetiségi jogok alakulásához és a község tekintélyének növeléséhez idehaza és külföldön. Önzetlenül tevékenykedett a magyar nyelv és a magyar kultúra megőrzéséért, a magyar nemzeti közösség gyasz15171fejlődéséért Szlovéniában. Sok éves nemzetiségi politikusi karrierje alatt mindig az egyszerű emberek sorsával, mindennapi gondjaikkal törődött, s törekedett életkörülményeik javítására a határ mindkét oldalán. Pozsonec Mária nagyban hozzájárult Magyarország és Szlovénia, valamint a regionális együttműködés fejlesztéséhez is. Törekvéseiben szinte fáradhatatlan volt.
A hosszúfalui származású Pozsonec Máriáról a gyászülésen búcsúbeszédet mondott Hajós Ferenc is, aki a nemzetiségi jogok területén, a nemzetiségi oktatás és a kultúra, valamint a közügyek fejlesztése terén végzett tevékenységét emelte ki. A Városháza nagytermében Pozsonec Mária emlékére részvétkönyvet is nyitottak.
MCSi Design