kiscim1618
 

Emlékévre készülve

cim zala1717A lendvai magyarság kétnapos rendezvénysorozattal emlékezett Zala György (1858–1937) szobrászművészre, a város nagy szülöttére. Halálának 80. évfordulójára megjelent Borbás György Zala-monográfiájának reprintje, a magyar önkormányzat ifjúsági képzőművészeti és fotópályázatára a Zala György-díjért több mint kétszáz pályamű érkezett, s az eseménysorozat legünnepibb része Zala szobrának megkoszorúzása volt (képünkön) Lendva és Arad, a Zala-kapcsolatot építő két város képviselőivel. Az emléknapok előkészületet jelentettek 2018-ra, a Zala-emlékév programjaira is, melyet a művész születésének 160. évfordulója tiszteletére a muravidéki magyarság a nemzetpolitikai államtitkársággal közösen hirdetett meg.
 
 
Zala György-emléknapok könyvbemutatóval, kiállítás-megnyitókkal
 
Borbás György Zala-monográfiájának reprint kiadását mutatták be pénteken a Bánffy Központban a nagy alsólendvai születésű szobrászművész halálának 80. évfordulóján. Szombaton pedig a Zala György téren koszorúzási ünnepséggel, majd az általános és középiskolásoknak kiírt rajzpályázat kiállításának megnyitásával folytatódott a megemlékezés a Zala György-emléknapok keretében.
Vida Törnar Judit, a Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség elnöke köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy Zala György nem csak műveivel – utalva az aradi kapcsolatra –, de a valóságban is összekötötte a Kárpát-medencei magyarokat. Horváth Ferenc, a muravidéki magyar csúcsszervezet elnöke eredményként könyvelte el, hogy a 20 évvel ezelőtt megjelent monográfiát sikerült újra kiadni, melyért az Emberi Erőforrások Minisztériumának mondott köszönetet, majd a jövőre esedékes Zala György-év megtartását is bejelentette.
Pisnjak Atilla művészettörténész méltatta Borbás György Zala Györgyről készített, 1999-ben a Kossuth Kiadónál megjelent monográfiáját, majd az öregkorára hányatott sorsúvá vált, korábban a millennium ünnepelt szobrászának számító lendvai születésű alkotót. – 1999-ben Borbás György könyve egy hosszú csöndet tört meg. Leszámítva az 1996-os nagyszabású kiállítás kapcsán szervezett emlékülést, nem lehetett beszélni a munkásságáról. Nem volt betiltott művész, de a Habsburgok kedvenc portrészobrászának számított, így „elhallgatásra” volt ítélve.
Pisnjak a könyvről elmondta: nagyon jó és könnyen olvasható monográfiáról van szó, s Borbás tanár úr arra is törekedett, hogy a nagy művész minden egyes meghatározó művét értelmezze. Az elmúlt 18 évben is fontos tanulmányok születtek Zaláról, így Szatmári Gizella monográfiája, aki fontos adatokkal, Zala művészi és baráti körét is feltérképezve, a művész stílusára is „fényt”, illetve „árnyékot” vető körülmények körüljárásával dolgozta fel a témát.
Az emléknap folytatásaként Siska-Szabó Hajnalka aradi képzőművész kiállításának megnyitójára került sor. Bognár Levente, Arad város alpolgármestere képzőművész-tanárként mutatta be az alkotót, aki évente több művészeti tábort is szervez. A Kapcsolatok címmel ellátott kiállításról pedig maga a művész ekképpen vallott: a Kapcsolatok a természet és az emberek között, a fény és az árnyék közötti kapcsolatot is jelképezi. A művész a színválasztásra és a képen látható dolgok harmóniájára is felhívta a figyelmet, s nem utolsósorban arra, ami Lendvát és Aradot összeköti: a partnerkapcsolat kialakítása az elmúlt években – ugyancsak Zala jóvoltából – a két város élő kultúrájának a megismerését is lehetővé teszi. Az emlékesten Pál Emil és Kósa Péter zongora- és hegedűjátékában gyönyörködhetett a közönség.
 
 
 
Több mint kétszáz ifjúsági pályamű
 
A Zala György-emlékünnepség szombaton délelőtt folytatódott a Színház- és Hangversenyterem előcsarnokában, ahol megnyílt a Lendva-vidéki kétnyelvű iskolák tanulóinak és diákjainak képzőművészeti és fotókiállítása. A községi magyar önkormányzat által meghirdetett alkotópályázatra „A Lendva-vidék épített öröksége” címmel több mint kétszáz alkotás érkezett, s ezek több mint fele ki is van állítva. Császár Sebastijan, a zsűri elnöke hangsúlyozta, hogy nagyon magas minőségű alkotásokkal lepték meg őket a gyerekek, s a számos díjesélyes pályamű között nem volt könnyű a döntés. Külön kiemelte azonban a Zala György-díjazott képzőművészeti alkotást, Kocon Petra, a Göntérházi Kétnyelvű Általános Iskola tanulója (mentora Šabjan Betti tanár) rajzát, mely technikájával is kiválik a többi közül. A középiskolások fotópályázatán Horvat Teo fotója nyerte el a Zala György-díjat (mentora Tomšič Tibor). A rajzpályázat díjazottjai az 1–3. osztályosok korcsoportjában Bratkovič Odar Aljaž (1.), Vida Ema (2.) és Horvat Aleks (3.), mindhárman az 1. Számú Lendvai KÁI tanulói. A 4–6. osztályos korcsoportban Sobočan Larisa (1.) és Režonja Kaja (2.) az 1. Számú Lendvai KÁI-ból, valamint Toth Niki (3.), a Göntérházi KÁI tanulója vehette át az elismerést. A 7–9. osztályosok korcsoportjában Olah Antonela (1.) a Göntérházi KÁI-ból, Horvat Ajša (2.) az 1. Számú Lendvai KÁI-ból és Gerenčer Jožef (3.) a Göntérházi KÁI-ból küldték be a legjobb alkotásokat. A középiskolás fotósok közül Škvorc Jan (1.), Horvat Teo (2., Zala György-díj) és Škrilec Péter (3.) érdemelte ki az elismerést.
A díjkiosztó ünnepség kapcsán Zala Györgyről Vida Törnar Judit, a Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség elnök szólt az ünneplőkhöz, valamint Balažek Anton, Lendva Község polgármestere, köszöntőjében kiemelve a kultúra fontosságát a magyar nemzeti közösség identitásának megőrzése és erősítése szempontjából. Az alkalmi kultúrműsorban az Anima egyházi ifjúsági kórus lépett fel.
A rendezvény keretében a lendvai és az aradi küldöttség koszorút helyezett el Zala György szobránál a Színház- és Hangversenyterem előtt.
-ce, kmj
MCSi Design