kiscim1618
 

Fiatal borászok fóruma Ópusztaszeren

aa opusztaszer17171A múlt héten Ópusztaszeren a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) a Junibor Fiatal Borászok Egyesületének szakmai támogatásával első alkalommal rendezte meg a PANNON VINERSITAS Szabadegyetem elnevezésű szőlész-borász rendezvényt. Az eseményen a Muravidékről a Huzimec bioborászat és a Hancsik gazdaság borait is bemutatták.
Az esemény kiemelt célja volt, hogy elősegítse a Kárpát-medence fiatal magyar borászai közötti tapasztalatcserét, a szakmai ismeretek bővítését, az export célú összefogást, valamint közös, piacképes árualapok kialakítását. A hagyományteremtő jelleggel életre hívott szakmai fórum és képzés célja egy olyan platform kialakítása, mely dinamizálja az anyaországi és a határon túli magyar borászatok közti együttműködést, illetve elősegíti az együttes nemzetközi piacra lépéshez szükséges közös árualapok feltérképezését. A szabadegyetemen neves hazai és külföldi szakemberek, elismert borászok szakmai tudásuk átadásával próbálták segíteni a fiatal borászok jövőbeli tevékenységét, termékpálya-szemléletét. A cél, hogy a fiatal borászok a „dűlőtől a pohárig” elv mentén megfelelő szakmai alapot kapjanak a borágazat különböző szegmenseiben.
aa opusztaszer17172A fentiekkel összefüggésben a magyar kormány által meghirdetett Kárpát-medencei Gazdaságfejlesztési Program pályázatai nagyban segítik a külhoni borászatok fejlesztését. A történelmi jelentőségű programnak köszönhetően a határon túli magyar cégek modernizálhatják vállalkozásukat, valamint földterületet, munkaeszközöket, gépeket, technológiákat vásárolhatnak. A rendezvény szervezői azt vallják, hogy a magyar borok sikere a magyar borászok összefogásának sikerén múlik. Az együtt, egyformán gondolkodás – a fiatal borászgeneráció által – tudatosabb, egyedibb, magyarosabb borok elkészítését eredményezheti.
A rendezvényen a Muravidéket a Huzimec bioborászat és a Hancsik gazdaság képviselte.
MCSi Design