kiscim1618
 

A nyelvtudási feltételek egyértelmű meghatározásáért

oktat1917A muravidéki kétnyelvű általános iskolák és óvodák igazgatóinak aktívája továbbította megjegyzéseit a magyar és az olasz őshonos nemzeti kisebbségek oktatási különjogairól szóló törvény közvitában lévő tervezetére.
Mint ismeretes, az Oktatási Minisztérium április 18-án egyhónapos közvitára bocsátotta az őshonos nemzeti kisebbségek oktatási különjogairól szóló törvény módosításának tervezetét. A több egyeztetésen átesett új törvénytervezetbe, melynek hatályba lépését a 2018/2019-es tanévvel tervezik, ezúttal bekerült a felsőfokú szakoktatás, valamint a sajátos nevelési igényű gyermekek, fiatalok és fiatalabb nagykorú személyek oktatása is. Az igazgatók emellett hiányolják a felsőfokú (egyetemi) oktatás integrálását a törvénybe (javasolják az 1. és a 6. cikkely kiegészítését), aminek hangot is adtak.
Az új törvény szerint a pedagógusok és az oktatási szakmunkatársak esetében szigorúbbra változnak a (magyar) nyelvtudási vizsgafeltételek is. A muravidéki igazgatók a tervezetben több nem egyértelmű megfogalmazásra hívták fel a figyelmet a tanárok, az oktatási szakmunkatársak (szaktanácsadó szolgálat), illetve az adminisztratív személyzet megkövetelt nyelvtudási szintjét illetően, és ennek tisztázása érdekében javasolják több cikkely újbóli átvilágítását – tájékoztatott Šebjanič Valéria, az aktíva vezetője.
Az igazgatók célszerűnek látnák, ha az óvoda és a sajátos nevelési igényű általános iskola esetében, ahol még nincsenek elfogadva a normatívák és standardok, ezeket a már létező e-jellegű kétnyelvű oktatási szabályzatba integrálnák.
Megjegyzéseiket továbbították a minisztériumhoz, az MMÖNK-hoz és a nemzetiségi parlamenti képviselőhöz.
MCSi Design