kiscim1618
 

A Magyar Ifjúsági Konferencia ülése Lendván

mik2017A hétvégén Lendván került sor a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) ez évi első konferenciaülésére, melyen az elnöki beszámoló mellett a régiók képviselői is szóltak a fiatalokat érintő problémákról és kihívásokról. A szekcióülések után zárónyilatkozat elfogadására került sor.
Kaszás Mihály, a MIK elnökségi tagja a Muravidékről, a Városházán tartott plenáris ülés első felszólalója köszönetét fejezte ki az elnökségnek a a lendvai helyszín iránti bizalomért. Balažek Anton polgármester nevében, aki elfoglaltság miatt nem tudott jelen lenni a tanácskozáson, Kozar Aleksandra, a Polgármesteri Hivatal vezetője köszöntötte a jelenlévőket. Kifejtette: nagy örömmel fogadták a hírt, hogy a MIK Lendvát választotta tanácskozási színhelynek, s azt is, hogy a fiatalok aktivitásához kapcsolódik a konferencia témája. Vida Törnar Judit, a lendvai magyar önkormányzat elnöke szimbolikusnak nevezte azt, hogy a résztvevők kilenc országból érkeztek, s szimbolikus az is, hogy Lendván került sor a tanácskozásra. – A legszebb küldetés az önöké, hiszen fiatalok, kreatívak és merészek, nem ódzkodnak az újításoktól, s a bizonyítási vágyuk is erős. Olyan energiákkal rendelkeznek, amelyek ahhoz kellenek, hogy a világban elmozduljon és történjen valami... Önökön múlik, hogy mennyire tudnak tisztán látni, Isten óvja Önöket az olyanoktól, akik nem mernek a szemükbe nézni, s olyanoktól is, akik csak kihasználják azt, hogy fiatalok... Ezért közös stratégiára is szükség van... – mondta Vida Törnar Judit.
A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Szilágyi Péter levélben üdvözölte a részvevőket: – A Magyar Ifjúsági Konferencia fundamentum és híd: a Kárpát-medencei ifjúság összefogásában egy olyan alapot fektet le, amelyre a jövő generációi bátran építhetnek, s híd, mely megannyi szállal kapcsolja össze az anyaországtól elszakadt, megmaradásukért küzdő fiatal nemzettársainkat – áll Szilágyi levelében. A máris gyümölcsöző eredmények között a 2016-ban nagy sikerrel megszervezett határon túli fiatal magyar vállalkozók évét emelte ki, amely keretében több száz hazai és külföldi magyar fiatalnak nyújtottak szakmai és anyagi segítséget, „élő hálót” építve ki az anyaországi és a határon túli fiatalok között.
A plenáris rész utolsó felszólalójaként Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár szólt, részletezve azokat a területeket, amelyek a magyar ifjúságpolitikában kiemelt helyet érdemelnek ki, többek között az ifjúság hazai és külföldi munkavállalását, a nemzethez való tartozást és a család-, valamint a biztonságpolitika terén eredményesnek bizonyult lépéseket az elmúlt években. Illés kiemelte: – Van egy statisztika, mely azt jósolja, hogy 2030-ig Európa lesz a legöregebb kontinens, s az átlagéletkor 45 év lesz. Ez egy olyan kihívás, melyet mindenképpen kezelni kell.
Illés Orbán Viktor egyik idézetével folytatta, mely a nemzet és az egyén viszonylatrendszerében az előbbi lehetőségeit emelte ki, hozzátéve: csak akarni kell!
A zárónyilatkozatban a nap fontosabb témáinak – a szekcióülések a kétnyelvű középiskolában zajlottak –, köztük a népességpolitika, az oktatási helyzetkép, a foglalkoztatottság, a biztonság- és családpolitika terén elhangzott megállapítások megfogalmazására került sor, melyben nem felejtették kiemelni a gazdaságfejlesztési program címszó alatt nyújtott támogatásokat a Kárpát-medence összes régiójának, amely a fiatalok szülőföldön boldogulásához is nagyban hozzájárul.
A konferencia a Padlás ifjúsági klubban szervezett közösségi programmal zárult.
MCSi Design