kiscim1618
 

Útjára indítják a „nemzetiségi törvényjavaslatot”

forum20171Hétfőn este Dobronakon Göncz László nemzetiségi képviselő bemutatta a nemzetiségi parlamenti frakció által elkészített nemzetiségi törvény munkatervezetét. A tervezet a napokban a szlovén kormány elé kerül, majd a kormány által kiegészített javaslatokat megtárgyalják a magyar önkormányzatok is. A mennyiben minden rendben folyik, a törvényt még az idei év során kormányjavaslatként elfogadhatja a parlament.
Göncz László a képviselői fórum elején kifejtette, a „nemzetiségi törvény” sokadik próbálkozás és változat után kerül ismét terítékre, és ez valószínűleg az utolsó nekifutás, hogy tényleges törvény legyen belőle. A tervezet 95 vagy még nagyobb százalékban bírja mindkettő őshonos nemzeti közösség támogatását, egy-két nyitott kérdés van még, de inkább a különböző tárcákkal kell ezt még egyeztetni. A képviselő elmondása szerint a napokban, egy-két héten belül a javaslat a kormány elé kerül, majd a kormány saját javaslatként küldi el a tervezetet a magyar önkormányzatoknak véleményezésre. A képviselő kifejtette azt is, napirenden van ezen kívül a nemzetiségi oktatásról szóló törvény, valamint a községek finanszírozásáról szóló törvény módosítása is – a magyar önkormányzatok közvetlen finanszírozása a cél, amit felölel a nemzetiségi törvény tervezete is.
forum20172Göncz László a tervezetet cikkelyről cikkelyre magyarázta el a jelenlévőknek, dióhéjban azonban jelenlegi tartalmában a karcsúsított nemzetiségi törvényjavaslat főként a nemzeti közösségek szervezettségét, kompetenciáit, pénzelését, a nemzetiségi vétójogot szabályozza, bizonyos szempontokból felöleli a gazdasági kérdéseket, illetve a nemzetiségi médiát, nem utolsó sorban a nemzetiségre vonatkozó jogok gyakorlati megvalósítását, ellenőrzési mechanizmusainak alapjait teszi le. Szabályozza a kultúra és az oktatás körét, valamint az anyaországgal való kapcsolattartást is, mindhárom esetben csak annyiban, hogy az új törvény utal arra, hogy ezeket a területeket egyéb törvények szabályozzák. A magyar önkormányzatok úgynevezett közvetlen finanszírozását is rendezi majd a törvény, elfogadása esetén a területet szabályozó eddigi törvény hatálya megszűnik. Fontos eleme a javaslatnak a községi nemzetiségi önkormányzatok és a csúcsszervezetek kompetenciáinak meghatározása, illetve az is, hogy megfordítja a helyzetet a községek és a községi nemzeti önkormányzatok között, a kétnyelvűségi összegek felhasználásáról ugyanis a községek tartoznak majd beszámolóval, ami logikus is, tekintettel arra, hogy az összegeket az állam a kisebbség megmaradása érdekében folyósítja. Ezen a területen valószínűsíthető a községek tiltakozása is, amelyet érvekkel kell majd visszautasítani – hangzott el. 
MCSi Design