kiscim1618
 

Panaszlevél a moráci óvodák igazgatójának

morac20171A Moravske Toplice Községi Magyar Nemzeti Önigazgatási Közösség Tanácsa pénteki ülésén elfogadta a 2017-es költségvetési tervezet második olvasatát, döntött pályázati kiírásról és újra terítékre került a pártosfalvi óvoda pedagógusainak bérezése is.
Az idei évben 133.840,58 eurós bevételből gazdálkodik a magyar önkormányzat. A kiadási oldalon a jelentősebb tételek között szerepelnek a szakmai találkozók – tanulmányi út, koncert, találkozó – 34 ezer euróval, az önkormányzat működésére, vagyis az ülésdíjak, az elnök és alelnök tiszteletdíja, illetve az alkalmazott bére összesen 25 ezer eurót tesz ki. A költségvetésben minden évben jelentős összeget terveznek a kétnyelvű falvakban működő intézmények – óvoda és iskola, illetve egyesületek –, valamint a művelődési egyletek, a sport és a tűzoltóság támogatására is. Idén 38 ezer eurót különítettek el erre a célra. A támogatásra pályázatot hirdetnek meg június 8-i beküldési határidővel.
morac201712A továbbiakban az önkormányzathoz érkezett kérelemről született döntés. A tanács 200 euró támogatást ítélt meg a Dobronaki KÁI kérvényére a Litvániában lezajlott tanulmányi versenyen való részvétel utólagos anyagi támogatására. A kérelem megosztotta a tanácstagokat, mondván az iskola egy másik községhez tartozik, és csupán azért ítélték meg a támogatást, mert a gyerekek mentora a Moravske Toplice-i község egyik magyar falujából való.
A különfélék alatt a község óvodáinak igazgatójától érkezett – a pártosfalvi óvónők kétnyelvűségi pótlékának megállapítása kapcsán írt – válaszlevél került megtárgyalásra. A tanács felvetette, hogy az igazgató, aki nem beszéli a magyar nyelvet, milyen kritériumok alapján állapítja meg az óvónők kétnyelvűségi pótlékának mértékét – esetükben ez 12 százalék, míg a többi muravidéki kétnyelvű óvoda pedagógusai 15 százalékos nyelvi pótlékban részesülnek. A vita folyamán aztán az önkormányzatot közvetve érintő további sérelem is napvilágot látott. A magyar önkormányzat azon tanácstagja, aki az óvoda tanácsában képviseli az önkormányzatot, két fontos ülésre nem kapott meghívót. Az igazgatónő technikai hibára hivatkozik az ügyben, a tanácstagok viszont szándékos mulasztást sejtenek. A tanács úgy határozott, hogy panaszlevelet fognak benyújtani az óvoda vezetőjének, melyben a fent említett problémákra hívják fel a figyelmet.
MCSi Design