kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

2017 és 2018: számos nemzetiségi projekt

mmonk2517A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa a nyári szabadságok előtti utolsó ülésén, június 14-én elfogadta a közösség idei költségvetését 890 ezer euró értékben. Ennek tükrében több projektről tárgyalt, valamint jóváhagyta a nemzetiségi oktatási különtörvény módosításait.
Az ülés első részében az MNÖNK Ellenőrzőbizottságának elnöke, Matjašec Barbara ismertette az MMÖNK és alapított intézetei, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) és a Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet (MNTI) 2016-os zárszámadási beszámolóit, melyeket a tanács szinte kérdés nélkül elfogadott. A válságos helyzetben lévő MNNI zárszámadásával kapcsolatosan Horváth Ferenc tanácselnök tájékoztatta a tanácsot, hogy az intézet szanálási tervét most nem tűzték napirendre, az őszi ülésre viszont várják a beszámolót. Az intézetek „napirendi csomagjában” a tagok egyhangúlag elfogadták az MNTI idei költségvetését is. Szintén hozzászólás nélkül került elfogadásra a Minta Kft. 2016-os beszámolója: a nemzetiségi kft. 9.100 euró bevételt (üzleti tanácsadás) és 12.253 kiadást valósított meg. Ami az idei évet illeti, újdonságot jelent, hogy a kft. keretében egy projekt révén alkalmaztak egy kézművest (a Kézművesség Háza a Bakonaki-tónál) és hogy a cég részmunkaidős alkalmazottja az idei év második felétől az MMÖNK munkatársa lesz. A tervek szerint a Minta Kft. a jövőben menedzselési tevékenységet végez a tájházak részére.
Az MMÖNK az idei évben 890 ezer eurós költségvetéssel gazdálkodik; a bevételi oldal jelentős tétele az 557 ezer eurós anyaországi donáció (Miniszterelnökség) és 100 ezer euró az EU-s támogatásokból (oktatási projekt). A beruházási kiadásokat egyelőre 2,3 millió euró értékben határozták meg (projektek: oktatási, óvodai, egyházi, fociakadémia, szentlászlói tájház...), de mivel sok projekt két évre (2017, 2018) szól, még nem tudni, milyen mértékben valósulnak meg az idén, így Horváth Ferenc tanácselnök szerint elképzelhető, hogy költségvetés-módosítást kell majd elfogadni. A mostani költségvetési rendeletet a tanács egyhangúlag megerősítette.
A muravidéki magyar közösség gazdasági alapjának fejlesztési programjára a 2017–2020-as időszakra az idei és a jövő évre a szlovén állami költségvetés 350–350 ezer euró támogatást irányoz elő. A magyar közösség az idei évre négy intézkedést határozott meg, éspedig pályázatok vállalkozóknak, tájház (a Lendva-vidéken) és turisztikai objektumok vásárlása, önrész biztosítása EU-s projektekhez és promóciós tevékenység végzése (egy személy alkalmazása). A tanács támogatásáról biztosította a programot és ennek keretében azt a határozatott fogadta el, hogy a 2018-ban érkező eszközökből a domonkosfai tájház befejezését biztosítják. A program az MMÖNK jóváhagyása és a tárcaközti egyeztetés után a kormányhoz kerül elfogadásra, majd megvalósításra. A kifizetéseke legkésőbb október 31-ével sor kerül.
Sanca Leonida, az MMÖNK munkatársa bemutatta a szentlászlói tájház megvalósításának ütemét. A házban oktatói-méhészeti központot hoznak létre, az első fázis ünnepélyes átadását idén október 8-ra tervezik. Mivel a háznak nevet szeretnének adni, a közösségi portálokon ötletbörzét is indítanak.
A továbbiakban a tanács Varga István, az Oktatási Bizottság elnöke és Horváth Ferenc ismertetője után egyhangúlag, vita nélkül jóváhagyta a magyar és az olasz őshonos nemzeti kisebbségek oktatási különjogairól szóló törvény módosításának a közvita után újból egyeztetett tervezetét. Abban az esetben, ha az oktatási minisztérium lényeges változásokat tervezne a szövegben, az MMÖNK újra tárgyal róla.
 
Kinevezések
mmonk2517 zsuA tanács egyhangúlag új tagot nevezett ki a Szlovén RTV Programtanácsába, ahol a tagságról lemondott Horváth Ferenc helyett a magyar nemzetiséget Bači Zsuzsanna (fölső kép) képviseli a mandátum végéig. Az RTV Magyar Műsorok Programbizottságába pedig a szintén lemondott Kovács Zsuzsa helyett Sapač Jožica (alsó kép) lett új tag az MMÖNK képviseletében. A Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet Tanácsába az MMÖNK új tagja Bočkorec Dušan, aki a tagságról lemondott Eöry Ernő helyébe lép.
mmonk2517sapac
 
 
A Muravidéki Vágta augusztus 5-én lesz Lendván
Az MMÖNK támogatja a tavaly igen sikeres rendezvényt, a Nemzeti Vágta muravidéki előfutamát, melynek viszont idei megvalósítására a támogatók köre nem úgy alakult, ahogy szerették volna. A tanács olyan döntést hozott, hogy az MMÖNK a költségvetéséből legfeljebb 15 ezer euróval támogathatja a szervezést.
MCSi Design