kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

Egyre jobban kirajzolódik a tájház küldetése

sal domonk28171Hétfő este rendhagyó módon a domonkosfai tájház épületében tartotta meg ülését a Šalovci Községi MNÖK Tanácsa. Az ülésen elfogadták a 2017-es költségvetést, döntöttek a támogatásokról és tárgyalták a tájház idei évre vonatkozó renoválási munkálatait.
A 2017-es költségvetés tervezetének 2. olvasata szerint összesen 56.920 euró összbevételből gazdálkodik az önkormányzat, melyből 3.240 euró a magyarországi Bethlen Alap pályázatán a tájház felújítására elnyert támogatás. A kiadási oldalon a jelentősebb tételek közt a tájház idei folyamatos karbantartására szerepel, ami összesen 16.440 eurót tesz ki, míg az operatív kiadások, az önkormányzat működésére szánt összeg 25.500 eurót tesz ki, ebből az elnök és az alelnök jogdíja 9.500 euró, az ülésdíjak összege pedig 3.700 euró. Az egyetemisták támogatására 4.200 eurót különítettek el, az intézmények és a nonprofit szervetek támogatására pedig 5.670 eurót. A tanács egyöntetűen elfogadta a költségvetés második olvasatát.
sal domonk28172A következőkben a tájház további munkálatairól tárgyaltak. Jakoša Emerik tanácselnök tájékoztatta a tagokat, hogy a szlovén gazdasági minisztérium jóváhagyta a nemzetiségi támogatás több éves tervezetét, melyből a domonkosfai tájház is támogatást élvez. Idén a 15.000 eurós támogatásból a termek berendezését, a konyha kialakítását, a további helyiségekben pedig a múzeumi tárgyak elhelyezését és a közös helyiség – műhelymunkákhoz, illetve rendezvényekhez – létrehozását tervezik. Látványos lesz az eredmény, ha idén elkészül a cipészeti és a szövészeti kiállítás is, de tervek hangzottak el a házasságkötő terem kialakításáról is. A határozat szerint jövőre 150.000 euró támogatás lesz a tájház programjára, melyből többek között a melléképület tetőszerkezetének felújítását kell megvalósítani, illetve a tervekben szerepel a szálláshelyek kialakítása, a külső vakolás és egyéb renoválási munkák.
A következőkben a tanács az önkormányzathoz beérkezett kérvényeket bírálta el. A Pártosfalvi KÁI támogatása kapcsán nem született egyöntetű döntés arról, hogy milyen összegben támogatják az intézmény magyar nemzetiségi programját. Orban Dušan javaslatára az ülésen felmerült 2.500 eurós javasolt támogatásból 500 eurót közvetlenül a domonkosfai óvodának kellene megítélni. Mivel nem sikerült közösen állást foglalni, a tanács úgy határozott, hogy mielőtt döntenek, beszélnek az iskola igazgatójával, hogy az iskola milyen arányban támogatja a fiókintézményeket a megítélt összegből.
A tanácshoz az Új Muravidék Citeraegyüttes és a muraszombati Baráti Kör ME is anyagi kérelemmel fordult. Előbbinek 500, utóbbinak pedig 250 eurós összeget ítéltek meg, a Nemzeti Vágta lendvai előfutamának megszervezésére pedig 400 eurós támogatást szavaztak meg.
MCSi Design