kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

Nussdorfer-Koprivnikar találkozó: Többek között a nemzetiségi jogokról

koprivnikar nussdorferA múlt héten Vlasta Nussdorfer emberjogi biztos találkozót tartott Boris Koprivnikar közigazgatási tárcavezetővel. Az ombudsman a minisztert figyelmeztette néhány nehézségre, illetve a hatályos törvények szükséges módosításairól értekeztek, többek között érintették a hivatalos dokumentumok hozzáférhetőségét olasz és magyar nyelven.
A beszélgetés első részében az emberjogi biztos figyelmeztette a közigazgatási tárcavezetőt arra, hogy a minisztérium, illetve az általa vezetett közigazgatási szervek minél előbb biztosítsák weblapjaikon az elektronikai nyomtatványok, űrlapok olasz és magyar nyelvű változatait, egyben a kisebbségek nyelvén is jelentessék meg a közigazgatási szervek szolgáltatásairól szóló adatokat. Boris Koprivnikar tárcavezető kifejtette, a két őshonos közösséggel együttműködve dolgoznak az említetteken.
A találkozón a kisebbségi kérdéseken kívül szó esett azon választópolgárok jogairól, akik a választások előtt tíz nappal nem jelezték az illetékes szervnek, hogy postán szeretnének szavazni (a tíznapos határon belüli váratlan esemény miatt ezt nem tehették meg), de kiderült, a parlamentben nincs elegendő szavazat a választási törvény megváltoztatásához.
Érintették azt a törvényi rendelkezést, amely alapján a közalkalmazottak kötelesek visszajuttatni a jogtalanul kifizetett béreket, annak ellenére is, ha nem ők vétették a hibát, illetve szóltak az ombudsman szerint nem megfelelő törvényi rendelkezésről, amely lehetővé teszi a fizikai, illetve a lelki fogyatékosággal élő gyermekek közalkalmazotti státusban lévő szüleik jogainak csorbítását.
Emellett szó esett a különböző szociális juttatások elbírálásában tapasztalható késedelmekről, illetve az állami szervek által kiadott határozatok minőségéről is.
MCSi Design