kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

Minőségibb életkörülményeket a polgároknak

1kozAz alig 340 lakosú Hodos Község megalakulásának 18. évfordulóját ünnepelte a hétvégén. Az ünnepélyen községi elismeréseket adtak át, majd kultúrműsor, sportdélután és zenés est tarkította a programot, másnap pedig tűzoltóversenyt tartottak.
A rendezvényen jelen volt Göncz László nemzetiségi parlamenti képviselő, továbbá tiszteletüket tették a szomszédos szlovén települések polgármesterei, szervezetek elnökei, képviselői, az egyházak képviselői, magyarországi önkormányzatok képviselői, és egykori díszpolgárok.
- Az elmúlt években fontos lépéseket tettünk az infrastruktúra fejlesztése terén, amivel jobb és minőségibb életkörülményeket biztosítottunk polgáraink számára - hangsúlyozta Orban Ludvik, polgármester ünnepi beszédében, majd felsorolta az elért eredményeket és a folyamatban lévő célokat. Többek között elmondta, hogy a faluban 500 méteren kiépült a szennyvízcsatorna (ezáltal újabb öt háztartás csatlakozhatott a rendszerhez), szélesítették az utat, és járdát is kapott az útszakasz. A tavat körbeölelő tanösvényen új híd épült a régi helyére, illetve Kapornakon is bővítettek egy erdei hidat. Új kerítés került az óvoda köré, jól működik a közművállalat, és pozitív mérleget mutat a promóciós és idegenforgalmi intézet is. Továbbá elektromos töltőállomás is létesült a községháza épületénél, elektromos autók és kerékpárok töltésére. A polgármester beszédében megemlékezett Pozsonec Mária egykori nemzetiségi parlamenti képviselőről, illetve a Szlovén Tűzoltószövetség tiszteletbeli elnökéről, Eőry Ernőről is. Eőry Ernő tiszteletére emléktáblát is kívánnak emelni novemberben, halálának első évfordulójára. A folytatásban a jelenlévő evangélikus, illetve református lelkész és a katolikus pap megáldotta a községet és az új létesítményeket, majd két szavalatot hallhatott a közönség a Pártosfalvi KÁI tanulóitól.
A díszülésen a hagyományokhoz híven az elismerések kiosztására is sor került. Hodos Község díszpolgára címet idén Kerčmar Viljem evangélikus lelkész kapta, aki 40 évig szolgálta a hodosi gyülekezetet. Arany plakettben a hodosi Idősek Otthona, illetve a Hodosi Labdarúgó Klub részesült. Hodos Község oklevelét Boris Lainšček, a futballklub edzője, és Roman Darko, a klub elnöke vehették át. Polgármesteri elismerésben részesítették Abraham Saraht, az általános iskolai tanulmányait végig kitűnő eredménnyel végező tanulót, Benko Andreast, kommunális községi munkást odaadó munkájáért, Bočkorec Dušant, a Hodosi Tűzoltó Szövetség parancsnokát és kapornaki tűzoltót elhivatottságáért, Orbán Lajosné Szidikát, a kézimunka szakkör szakmai vezetőjét szintén odaadó munkájáért tüntették ki. „Az én vidékem szép és vendégszerető” projekt keretében a legrendezettebb porta címet a Kercsmár család kapta Kapornakon, a legszebb virágokkal pedig Polanec Klaudija és Tamasko Majda büszkélkedhet.
A díszülést a helyi népdalkör dalcsokra és a šalovci népzenei együttes előadása tarkította, végül pedig a meghívott vendégek, díjazottak felszólalásait hallgathatta meg a közönség.
A délután a kötetlen szórakozás jegyében zajlott. A focipályán barátságos mérkőzések folytak, a hodosi öregfiúk, és rendes csapat vendégül látta a Muravidék csapatát, a Mura öregfiúkat és a Grad csapatát. A sátorban a D-dúr együttes szolgáltatta a zenét a mulatsághoz. Másnap Kapornakon pedig megrendezték a 18. Nyitott Tűzoltóversenyt.
Foto: A díszpolgári címet Kerčmar Viljem evangélikus lelkésznek adományozták, az idősek otthona és a fociklub arany plakettben részesült, Boris Lainšček edző és Roman Darko elnök pedig Hodos község oklevelét kapta.
MCSi Design