kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

Az összefogást és a közös fellépést sürgették

konf bor hera3117A „Bor és perec ünnepe” keretében Dobronakon szombaton a szőlészet és a turizmus összefonódásairól, a lehetőségek jobb kihasználásáról folyt tanácskozás szlovén és magyar részvétellel a Magyar Nemzeti Kereskedőház Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózatának lendvai irodája, Dobronak Község, valamint a helyi Környezeti és Idegenforgalmi Intézet és a Szőlő- és Bortermelők Egyesülete szervezésében.
Boris Jesih, Szlovénia szentgotthárdi főkonzulja köszöntőjében az egymásra utaltság egyik legfontosabb következményéről, az együttműködés és a szövetségesek kereséséről szólt. Ez a legrövidebb út a sikerhez, s ez alól a borkereskedelem sem kivétel. A bor a turisztikának is fontos eleme, és egyik országban sem terheli szeszadó.
Morován Zsolt lendvai konzul pedig Hamvas Bélára hivatkozva a bor filozófiáját taglalta. A lendvai főkonzulátusnak is egyik legfontosabb feladata a gazdaságfejlesztés, melynek azóta már folytatása is van, a pályázatok kiírásával ugyanis oly nagyfokú érdeklődési hullám és igényáradat érkezett, mint korábban soha. Mint mondta, a víz, a termőföld és a tiszta levegő lesz a 21. századi „emelkedő térségek” sikertörténetének a szlogenje. Ez utóbbi esetében a biogázerőmű miatt már kétségek ébredtek...
konf bor misja3117Misja Peter, Podčetrtek polgármestere, a Szlovén Turisztikai Szervezet elnöke a tavalyi országos 11 milliós szállásigényről számolt be, mely 12 százalékkal több, mint az előző évi. A turisztikának a helyi termékek, a borok és a zöldségek-gyümölcsök eladásában tapasztalható pozitív hatásáról is szólt. Ennek ma még a törvényhozás rugalmatlansága és az információáramlás elégtelensége vet gátat. A jó borosgazda nem az, aki jó bort tud előállítani, hanem aki azt piacon tudja is értékesíteni – mondta az elnök.
Magdič Igor, a Sava Hotekls@Resorts ügyvezető igazgatója vidékünk legnagyobb turisztikai és idegenforgalmi desztinációjában, a moráci Terme 3000-ben szerzett tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel. A helyi borok népszerűsítésében is élenjáró fürdőkomplexum a borágazat nehézségeiről és kihívásairól is szólt, kifejtve: a fajtától és a felkínált borok minőségétől függően nem is annyira a csomagolás, hanem a helyi jelleg és a marketing fog érvényesülni.
Fehér Marika az országos mezőgazdasági szaktanácsadó intézet munkatársa és Magyar József, a Lendvai Mezőgazdasági Zrt. tulajdonosa a helyi állapotokat, a történelmi távlatokat villantotta fel. Fehér Marika a dobronaki szőlőművelés hiányosságait és a termőterület visszaesését a helyi támogatás hiányával magyarázta, továbbá azzal, hogy a helyi fogyasztás kérdését sem sikerült megoldani. Magyar József pedig a 90-es években elindított szőlőfelvásárlást emelte ki, melyet a pincészete valósít meg, elhagyva a korábbi szőlőtermesztési tevékenységet. Utóbb azonban a gabonatermesztésben és -feldolgozásban látta cége biztos jövőjét.
A tanácskozás keretében Bussay Dorottya, a Bussay Pincészet vezetője a borászatban is bekövetkezett generációváltásról és a saját tapasztalatairól szólt, Kamrás László pedig a Nicron Kft. által kifejlesztett és forgalmazott „borszépítő” berendezéssel ismertette meg a borászati szakmát.
A tanácskozás befejező részében Kerek László, a növényvédő szereket gyártó Bayer cég képviselője a dobronaki szőlőtermelő egyesületben és az ampelográfiai kertben végzett sikeres tevékenységről szólt. A zárszóban Kardinar Marjan, Dobronak Község polgármestere és Héra József, a nemzeti kereskedőház lendvai irodavezetője (felső képünkön) elégedettségének adott hangot a konferencia látogatottságát illetőleg, s mondott köszönetet az előadóknak, illetve a konferencia szervezésében segédkezőknek, támogatóknak. Végezetül dr. Pálfi Dénes és Gönc Jani „borászveteránok” tartottak rövid összefoglalót az elhangzottakról. Pálfi reményét fejezte ki, hogy a borszépítő/fiatalító készülékhez hasonlóan a jövőben ennek emberszabású párját is sikerül megalkotni, az idős borászok megfiatalítására.
A borászati játékok és a borkirálynő megkoronázásának megkezdéséig a résztvevőket az ampelográfiai kert és a Bakonaki-tónál lévő létesítmények megtekintésére invitálták a szervezők.
MCSi Design