kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

A tájház az Alvarium nevet kapta

alvarium3217A szentlászlói méhészeti oktató- és látogatóközpont neve Alvarium, azaz kaptár lesz. A Bethlen Gábor Alapkezelő összesen 82,5 millió forintos pályázati támogatásai segítségével készülő tájház – ahol egy méhészeti múzeum is helyet kap – a jövő év végéig készül el.
Mint ismeretes, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség pályázati támogatással egy közel százéves ház és pajtája felújítását végzi Szentlászlón. A tájház a muravidéki turisztikai koncepcióhoz illeszkedően tematikájában a méhek, a méhészet, a méz készítése és annak gasztronómiai, egészségmegőrzési és egyéb felhasználási lehetőségei révén kerül kialakításra. „A tájházat szervesen szeretnénk beilleszteni a környék turizmusába és meghatározó attrakcióvá tenni a térségben. Rengeteget ötleteltünk, végül négy név mellett maradtunk, ami megfelelő lehet. A névadásba a helyieket is bevontuk, a község lakói kérdőívet kaptak a lehetséges névvariációkkal, de volt lehetőségük új nevet is javasolni. A nevek választásánál a nemzetközi brandként is felfogható névvariációk közül két latin eredetű került az élre: az Alvarium és másodikként az Apis. A magyar turisztikai piac aktív szereplőinek a bevonásával online lehetőséget is biztosítottunk a véleménynyilvánításra, de a Népújságban is felhívtuk a figyelmet a szavazás lehetőségére. A 134 szavazó közül a többség az Alvarium nevet választotta. A kialakult eredmény azért is szerencsés, mert a szakma és a helyiek is ugyanazt választották: Alvarium, azaz kaptár. Eredetileg a Kaptár név is felmerült, mert az épület funkciójában nem csak a turisztikai látványosság szerepét szeretné betölteni, hanem innen „rajzanának ki” a jövő méhészei is. A Kaptár magyar név azonban Szlovéniában (panj) és nemzetközileg (angolul: hive) nehezen értelmezhető, így visszanyúltunk a latin gyökerekhez. A név kicsit hasonlít a Vinárium nevéhez, de ez nem hátrány, hanem előny lesz mindkét turisztikai attrakció számára. Magyarul az egyik borpiacot jelent, a másik kaptárt – nyilatkozta Bedő Andrea.
Az Alvariumnak a névválasztás után elindítják a Facebook-oldalát is (https://www.facebook.com/alvarium.si), hogy aki szeretné, itt nyomon tudja követni, mi történik a régi szentlászlói házzal.
MCSi Design