kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418
 

Első világháborús emlékművek felújítása

elsovh3917A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatán a határon túli első világháborús emlékművek rendbetételére 6.600 euró (2 millió forint) vissza nem terítendő támogatást nyert. Mivel a Muravidéken nincs ilyen emlékmű, két magyar vonatkozású tengermelléki mementó kerül felújításra.
Az első felhívást tavaly decemberben hirdették meg 100 millió forintos keretösszeggel, melyre szlovákiai, ukrajnai, romániai, szerbiai, horvátországi és szlovéniai székhelyű civilszervezetek, állami fenntartású intézmények, települési, területi és nemzetiségi önkormányzatok, történelmi egyházak és egyházközösségek pályázhattak március közepéig. Összesen 83 projekt nyert támogatást: Erdélyben 24, a Felvidéken 51, Kárpátalján öt, a Vajdaságban kettő és a Muravidéken egy.
A muravidéki projekt két magyar vonatkozású szlovéniai, tengermelléki történelmi emlékművet ölel fel, hiszem a Muravidéken nincs első világháborús emlékmű.
„Az első emlékmű Zaloščéban található és Nova Gorica Város Önkormányzatához tartozik. Ez egy osztrák–magyar temető, ahol nincsenek megőrizve a hadisírok, viszont megmaradt a közös, központi emlékmű az emléktáblával. A másik emlékmű szintén egy osztrák–magyar temetőben található, éspedig Draga-Komenben és Komen önkormányzatához tartozik. Az utóbbin a magyar címer is megtalálható. A két emlékmű restaurálására előreláthatólag november végéig sor kerül, jelenleg még a felújításhoz szükséges engedélyek beszerzése van folyamatban” – tájékoztatott Šanca Leonida, az MMÖNK projektfelelős munkatársa.
A napokban megjelent az első világháborús emlékművek helyreállítását támogató pályázat második felhívása is. A második körben is 500 ezer és 2 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásra jelentkezhet egy-egy pályázó október 16-áig. A megvalósítás határideje jövő augusztus vége.
MCSi Design