kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418
 

Több területen is hathatósabb támogatás kell

mma39173Múlt csütörtökön a Magyar Művészeti Akadémia bizottsága Kucsera Tamás Gergely főtitkár vezetésével a ljubljanai partnerintézményben (SAZU) tett hivatalos látogatása kapcsán Lendvára is ellátogatott, ahol a tudomány és a művészet hazai képviselőivel találkozott.
mma39171Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke a tudomány és a kultúra kapcsán a muravidéki helyzetkép fontos elemeként emelte ki a két területet, melynek kiemelt szerepe van a közösségépítésben is. Ez utóbbi összefüggésben a műkedvelő kultúrát a megmaradás zászlóshajójakét említette. Ezen kívül az oktatási projekteket, a fiatalok és a kultúraszerető közeg támogatását, a színjátszó-mozgalmat, valamint a néptánc- és a folklóroktatást prioritásként említette.
Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára bevezetőjében a látogatás jellegéről elmondta: a ljubljanai akadémiai (SAZU) meghívásnak eleget téve a szlovéniai magyar tudósok, irodalmárok munkásságát dicsérő, főleg a fordításirodalomban kicsúcsosodó tevékenységet említette, amelyet a szlovén partnerek az együttműködés szép példájaként emlegettek. Ezen kívül korábbi muravidéki látogatásainak jó tapasztalatairól szólt, nem utolsósorban arról a kapocsról melyet a Magyar Művészeti Akadémia alapítója, Makovecz Imre testált az utódokra a lendvai művelődési ház kapcsán.
mma39175Zágorec-Csuka Judit a tudomány területén tapasztalható pozitív és negatív jelenségekre hívta fel a figyelmet személyes tapasztalatai tükrében.
Halász Albert a muravidéki könyvkiadás megszűntéről szólt, valamint a szlovén irodalom területén tapasztalható anomáliákról és a pályázati rendszerről. Véleménye szerint egy tudományos fokozattal rendelkező és elkötelezett szerzőnek sem a lokális közegben, sem a szlovén akadémiai életben semmi esélye sincs a betörésre. Hasonló azonban a helyzet a magyar tudomány és művészet területén is.
Bence Lajos feltette a kérdést, vajon véletlen-e, hogy a muravidéki írók és képzőművészek közül még senki sem kapott József Attila-díjat, hogy a Kossuth-díjról ne is szóljunk? Úgy tűnik, a nagyobb határon túli közösségek jobban tudnak lobbizni, a kicsiknek pedig az abszolút „vidéki” státusz jut.
Kucsera összefoglalójában a hallottak alapján azokra a területekre hívta fel a figyelmet, melyeken sürgős változtatásokat fog eszközölni hazatérve. Ezek között említette a pályázási problémák részbeni orvoslását, a Makovecz-ház fenntartásának és karbantartásának a problémája körüli helyzet tisztázását, a fővárostól távol eső szerzők nehéz helyzetét a recepció és a könyvterjesztés terén, nem utolsósorban az említett területeken a támogatási „rendszeresség” lehetőségének a kivizsgálását.
MCSi Design