kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418
 

Jelentős támogatás a nyugdíjas egyesületnek

sal3917A Šalovci Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsa szeptember 20-i ülésén a folyamatban lévő és a közeljövőben esedékes tennivalókat tárgyalta.
Az ülés elején Jakoša Emerik tanácselnök beszámolt a nemzeti közösség szervezésében megvalósult tanulmányi útról, melyre 1.820 euró költségvetési pénzt fordítottak.
A folytatásban az aktualitások következtek, többek között a tájház felújításának folytatása. Az elnök tájékoztatta a tagokat, hogy a szlovén Gazdasági Minisztérium – amely a 2017/2020-as időszakban 350 ezer euró vissza nem térítendő pénzösszeget biztosít – az idei évre tervezett 15 ezer eurós támogatást valószínűleg nem utalja át a közösség részére, így az a jövő évre tervezett 150 ezer eurós támogatáshoz csatolva kerül be a 2018-as költségvetésbe. A felújítás jelen szakaszában folyó munkálatokat tehát az önkormányzat a saját költségvetéséből kénytelen finanszírozni. A felújításra idén 12 ezer eurót terveztek. A tájházban működő konyhát kívánnak berendezni, asztallal, paddal, vitrines szekrénnyel, az ár pedig attól függ, milyen fából készülnek el a korhű bútorok, illetve a kemence csempézését is tervezik.
Az önkormányzat tanulmányi támogatás címen idén is támogatja a helyi egyetemistákat. A tavaly felállított rendszer szerint idén is pontozással döntik el, hogy ki milyen mértékben kap támogatást. Jelenleg hét egyetemista esélyes az ösztöndíj kiegészítésére, melyre október 13-ig pályázhatnak.
A folytatásban a tanács a beérkezett kérvényekről döntött. Az önkormányzathoz a Sali Nyugdíjas Egyesület küldött be kérelmet megalakulásuk 25 éves évfordulójának támogatásáról. Az egyesületnek Sal és Hodos Községben vannak tagjai, csak Domonkosfáról 60 tagjuk van. Tekintettel a nagy létszámú helyi érintettre és a kiemelkedő évfordulóra, a tanács úgy határozott, hogy 250 euróval támogatják a jubileumot és plusz 250 eurót az éves támogatásra is odaítélnek. Így összesen 500 eurós támogatásban részesítették az egyletet.
A továbbiakban a tanács döntött arról, hogy a goricskói magyar önkormányzatok által évente közösen megszervezett kulturális találkozót – melynek házigazdája idén Domonkosfa lesz – november 4-ére tervezik. A szintén hagyományos Szent Márton-napi gyalogtúra pedig november 12-én várja a túrázni vágyókat, melyre idén már egy nagyobb csoport jelentkezett Ljubljanából is.
MCSi Design