kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418
 

Jövőre állnak rendelkezésre az idei összegek

hferi4117Az anyaországból érkező fejlesztési pénzek mellett a muravidéki magyar közösség életében igencsak jelentős szerepet játszanak a szlovén állam által biztosított keretösszegek, amelyek idei kiírása elmarad. A keretösszeg azonban nem vész el, várhatóan a jövő évben kerülnek kiírásra a régió pályázói számára, ahogy a ribnicai alap vissza nem térítendő összegei is. A tárgykörben Horváth Ferencet, az MMÖNK Tanácsának elnökét kérdeztük.
A kérdéskört megvitatták az MMÖNK közelmúltban lezajlott tanácsülésén is; akkor elhangzott, hogy az illetékes minisztérium még nem írta alá a szerződést a szlovén gazdaságfejlesztési stratégiában biztosított nemzetiségi eszközök – 345 ezer euró a 2017-es évre – átutalásáról, ezért a csúcsszervezet azt szeretné elérni, hogy az említett összeget a 2018-as évre jóváhagyott eszközökkel együtt folyósítsák összesen 695 ezer eurós összegben. A muravidéki magyarság elnöke már tárgyalt is erről az illetékes minisztériumban, és pénzügytechnikai okokból úgy állapodtak meg, az idei évre szánt összeg nem kerül átütemezésre, de a jövő évi összeget megduplázzák. A minisztériumban kapott ígéretek alapján azonban a szerződést már idén úgy kötik meg, hogy a tervezett beruházások előfinanszírozását meg lehessen oldani hitelfelvétel nélkül. Ez azonban csak a különböző munkálatok kivitelezői esetében lesz lehetséges, a programok esetében ez nem megoldható, így valószínűsíthető a hitelfelvétel. A lényeg Horváth Ferenc szerint az, hogy a keret teljes mértékben rendelkezésre áll, de a programot, illetve ennek ütemtervét még a kormánynak is meg kell erősítenie.
Az MMÖNK elnökének szavai szerint a minisztériumi egyeztetésen újból szóba került az olasz közösség által kívánt 50:50 százalékos keretmegosztás – jelenleg 70:30 arányban kerül felhasználásra a magyar közösség javára –, amit a Muravidék fejlettségi szintje, a munkanélküliségi ráta és egyéb kedvezőtlen statisztikai adatok ismertetésével sikerült elhárítani. Horváth Ferenc a minisztériumi, illetve államtitkársági tárgyalásokról megjegyezte, hogy ritka konstruktív, segítőkész fogadtatásban volt része, ezért igencsak gyorsan meg is tudtak állapodni.
Az elnök szavai szerint jóval bonyolultabb az úgynevezett ribnicai alap kisebbségi kereteinek, elsősorban a megközelítőleg 140 ezer eurónyi vissza nem térítendő keretnek a tárgyköre. Az alap vezetősége szerint a közelmúltban nagyon kevés hitelt sikerült kiközvetíteniük a régióban, ezek közül is nagyon sok „bedőlt”, vagyis az alap nem tudta az összegeket visszaforgatni, emiatt azt szeretnék, hogy a vissza nem térítendő összegeket csak a forgóeszközökből – például a kamatokból bejövő pénzekből – lehessen kiírni, vagyis az alaptőkét nem szeretnék bolygatni. A közösség Horváth Ferenc szerint ezzel nem ért egyet, mert nem a közösség hibája, hogy az alap hiteleket, támogatásokat osztott olyan projektekre, amelyek nem valósultak meg. Szavai szerint mindenképpen ragaszkodni fog a kerethez, ha előbb nem tudnak megállapodni, akkor ezt a szlovén–magyar kisebbségi vegyesbizottság ülésére is felterjeszti. Véleménye szerint ez ugyanis nem egyszerűen pénzügyi, hanem politikai kérdés is, hiszen az említett keret igencsak jelentősnek számít a magyar kisebbség életében, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a 2017-es pénzek 2018 során álljanak rendelkezésre. Horváth Ferenc hozzátette, idén is a 2016-os kerettel rendelkeztünk, ha akkor meg lehetett oldani, akkor meg lehet oldani ismét.
MCSi Design