kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418
 

MURABA Európai Területi Társulás

muraba4117A MURABA Európai Területi Társulás (MURABA ETT) tagjai az Országos Szlovén Önkormányzat, Szentgotthárd Város Önkormányzata, Lendva Község és a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség. A cél a magyar és a szlovén nemzeti közösségek által vegyesen lakott térség fejlődésének elősegítése a társulás működési területén a határ két oldalán. A MURABA ETT igazgatója a napokban megválasztott Huszár Veronika lett.
Az egyezményt július 5-én aláíró felek azzal a célkitűzéssel hozták létre a MURABA Európai Területi Társulást, hogy elősegítsék Magyarországon a szlovén nemzeti közösség által vegyesen lakott terület, illetve Szlovéniában a magyar nemzeti közösség által lakott terület fejlesztését.
Az ETT az említett térségben a határon átnyúló gazdasági, társadalmi együttműködést és a területi kohézió megerősítését kívánja elmozdítani, ezzel javítva az életminőséget is. Feladatának tartja a magyar és a szlovén nemzetiségi jogok megvalósításának, a nemzeti identitás megőrzésének, az anyanemzettel való kapcsolattartásnak az elősegítését. Fontos teendője a nemzetiségi kérdésekben állást foglalni, javaslatokat készíteni és ezeket az illetékes szervekhez beterjeszteni. A célok elérése érdekében együttműködési programokat, projekteket valósít meg az EU által nyújtott társfinanszírozás, illetve esetenként a tagállami pénzügyi hozzájárulás révén, különösen a munkaerőpiac, a fiatalok, a vállalkozás-fejlesztés és -élénkítés, az infrastruktúra, a kétnyelvű oktatás és a képzés terén. De ide sorolható még a megújuló energia hasznosítására irányuló fejlesztések, az ivóvízellátás és a szennyvízkezelés javítását szolgáló kezdeményezések támogatása is.
A célkitűzések és a feladatok megvalósításával, a személyi és anyagi jellegű erőforrások aktiválásával a magyar és a szlovén nemzeti közösség által lakott területek fejlettségi szintje javulhat.
– A MURABA ETT a két nemzeti közösség megmaradását, fejlődését szolgálja, s a fő cél a két régió együttműködése, a gazdasági fejlődés fellendítése, ez az, amit leginkább szem előtt tartunk. Mindez új fejezetet jelenthet a két őshonos nemzeti közösség életében, hiszen a társuláson keresztül közösen lehet jelentkezni az EU-s pályázatokra – mondta az MMÖNK elnöke, Horváth Ferenc.
MCSi Design