kele
perec1
garas1
62. évfolyam
24. szám
Lendva 
2018. 06. 14.
kiscim2418
 

Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

ringato4117Október 4-én ismét elindult a Ringató a Muravidéken. A 30 perces foglalkozás kisgyermekes családoknak szól, s leginkább a magyar néphagyományból merített zenei anyaggal keltik fel a kicsik érdeklődését a muzsika iránt, minél színesebb zenei ingerekkel körülvéve őket. A kisgyermekeknek nincs más dolguk, mint megmerítkezni a dalokban, játékokban, élvezni a családdal, anyukával, apukával eltöltött időt.
Az idei évadban újdonság, hogy a kéthetente a megszokott helyszínen, azaz a lendvai Bánffy Központban tartott Ringató köztes heteiben kihelyezett foglalkozásokat tart Hochrein Judit, aki Zalaegerszegről érkezik a Muravidékre. Célunk, hogy minél többen megtapasztalhassák, milyen jó fél órára együtt énekelni, csoportban játszani a gyerekekkel. Ebben a 30 percben megszűnik a külvilág, egymásra és a zenére figyelünk. A kisgyermekek élvezik, hogy anya, apa vagy a nagymama, nagypapa is önfeledten énekel, ringatózik, játszik. A felnőttek pedig kikapcsolnak, feltöltődnek, és otthon szívesen ismétlik a foglalkozáson tanult népdalokat, mondókákat, játékokat.
A kihelyezett Ringatók nyilvánosak, azokon is bárki részt vehet. Nem titkolt szándékunk, hogy a jövőben minél többen kedvet kapjanak ahhoz, hogy kéthetente eljöjjenek Lendvára is. A Ringató azért is nagyon értékes, mert a családok életében így (jobban) helyet kap a magyar nyelvű énekszó. A gyermekek egy vidám élményhez a magyar nyelvet kötik, még ha ez nem is tudatos, s az életükben ez nagy jelentőséggel bírhat. A foglalkozások a fél évnél idősebb gyerekeknek szólnak, körülbelül három éves korig. Persze vannak, akik elmúltak három évesek, de már régóta járnak, és nem szeretnének kimaradni a jó hangulatból. A muravidéki foglalkozások idén is ingyenesek az MMÖNK és a Bethlen Gábor Alap Zrt. jóvoltából.
Október 11-én 15.30-kor a Lendvai Óvoda Tomšič utcai épületében várják a kisgyermekes családokat nagy-nagy szeretettel, majd 18-án ismét a Bánffy Központ lesz a helyszín!
Dr. Gróf Annamária
magyar nyelvi szaktanácsadó
MCSi Design