kele
perec1
garas1
62. évfolyam
20. szám
Lendva 
2018. 05. 17.
kiscim2018
 

Magyar ajkú egyetemi hallgatók a ljubljanai magyar nagykövetségen

hallgato43172Szilágyiné Bátorfi Edit, Magyarország szlovéniai nagykövete baráti beszélgetésre hívta meg a nagyköveti rezidenciára a Mariborban és Ljubljanában tanuló magyar ajkú hallgatókat.
Az eseményen részt vett dr. Földes Gyula lendvai főkonzul, valamint Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, valamint a maribori Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék oktatói: dr. Rudaš Jutka tanszékvezető, dr. Kolláth Anna és Nagyné dr. Császi Ildikó. A vendéglátók tanácsokkal, hasznos útbaigazításokkal látták el az egyetemistákat. A találkozó célja a hallgatók jelenlegi és a jövőben felvetődő kihívásainak felvázolása, áttekintése volt. A fiatalok elmondták, hogy miért is szeretnének visszatérni a Muravidékre, míg az illetékes személyek ötleteket adtak ahhoz, hogy miként tudnák felhasználni, érvényesíteni tudásukat.
hallgato43171A beszélgetésen résztvevő Bukovec Fiona, a Ljubljanai Egyetem Társadalomtudományi Karának analitikus szociológia szakos hallgatójának véleménye szerint például fontos, hogy a muravidéki fiatalok büszkék legyenek magyar nyelvi ismereteikre, annak ellenére, hogy milyen szinten beszélik azt. „Úgy gondolom, hogy nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy valójában mekkora előnyben vagyunk magyar nyelvtudásunknak köszönhetően. Gondolok itt elsősorban az álláskeresésre. Többször azon a véleményen vagyunk, hogy határon innen és túl a nagyvárosokban könnyebben kaphatunk munkát, másrészt azonban, mint ahogy azt a megbeszélésen is megállapítottuk, az otthoni környezetben szeretnénk elhelyezkedni, itt szeretnénk élni. Ezért is tartom fontosnak az ehhez hasonló találkozókat” – mondta Fiona, aki a lektori órák rendszeres résztvevője Ljubljanában. „Azért is fontos a magyar nyelv ismerete, mert környékünkön, elsősorban az idősebbek, nem beszélik jól a szlovén nyelvet, ezért magyar nyelvi ismereteinkkel segíthetünk nekik” – fejezte be gondolatait Fiona.
hallgato43173Kovač Tünde, a Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Karának magyar nyelv és irodalom, valamint matematika szakos hallgatója elmondta, azért döntött e két szak tanulása mellett, mert a diákok a legkevésbé közkedvelt tantárgyak közé sorolnák be ezeket. Mint mondta, egyszer ő szeretne lenni az, aki bebizonyítja a kialakított vélemény ellentétét és megkedvelteti velük a tantárgyakban lakozó szépségeket. „A magyar nyelv átadását különösen fontosnak tartom, hisz a bölcs szavaival élve: ’magyarnak lenni büszke gyönyörség’. Leginkább általános vagy középiskolai tanárként szeretnék dolgozni, amennyiben lesz rá lehetőség” – mondta Tünde, aki egyben kifejezetten jónak találta a szerdai összejövetelt. Hozzátette: „Rögös úton vezet minden pályakezdő élete, mire a kitanult szakmában el tud helyezkedni. Ehhez tudott ötleteket adni a szerdai beszélgetés. Örömmel tölt el, hogy a jelenlevő befolyásos személyek felfigyeltek a magyar ajkú muravidéki egyetemistákra”.
MCSi Design