kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

„A Kárpát-medencében a jövőt magyar nyelven írják”

maert46171– Erős anyaország nélkül nem lehetne sikeres külhoni politikát sem folytatni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) XVI. plenáris ülésén Budapesten. A MÁÉRT ülésén a Muravidékről Horváth Ferenc, a csúcsszervezet elnöke és Göncz László nemzetiségi országgyűlési képviselő vett részt.
Az anyaország megerősödött – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő, példaként említve, hogy így az egész Kárpát-medencét lefedő oktatási hálózatot és „szellemi erőtereket” tudtak kialakítani. Úgy fogalmazott: „összefoltoztuk a nemzet szanaszét hasogatott szövetét”.
Beszédében örömét fejezte ki amiatt, hogy – mint mondta – konszenzus van olyan fontos kérdésekben, mint például a külhoni magyarok állampolgársága, szavazati joga és autonómiatörekvései.
maert46172Az elmúlt időszak a nemzetegyesítésről szólt, a következő évek pedig a nemzetépítésről fognak szólni – mondta Orbán Viktor, aki felidézte közelmúltbeli kolozsvári szavait, miszerint „a Kárpát-medencében a jövőt magyar nyelven írják”. Hangsúlyozta, hogy ez egy kormányzati szándékot kifejező mondat, a Kárpát-medencére ugyanis úgy tekintenek, mint a magyar nemzet és a kultúra kiteljesedésének terére. Kifejtette, erkölcsileg helyes és igazságos a jelenlegi választási rendszer, kifejezi, hogy „egy nemzethez tartozunk, de különböző helyzetben vagyunk”. A miniszterelnök arra biztatta a külhoni magyarságot, hogy minél többen vetessék fel magukat a választói névjegyzékbe és vegyenek részt a szavazáson. Egyúttal azt kérte a külhoni magyarság politikai vezetőitől, biztassák erre közösségüket.
Közölte, több mint egymillió új magyar állampolgár van, jelezte ugyanakkor, hogy „valahol a félút környékén járhatunk”, ezért célul tűzte, hogy minden magyar, aki közjogilag is a magyar közösség részévé akar válni, megtalálja ennek lehetőségét.
Azt is kérte, támogassák teljes mellszélességgel az RMDSZ közreműködésével indított Minority SafePack kezdeményezést, amelynek lényege, hogy Brüsszel foglalkozzon az őshonos európai kisebbségekkel. Ez nem pártkérdés, ez nemzeti kérdés – rögzítette.
Az eseménnyel kapcsolatos meglátásait Horváth Ferenc, az MMÖNK Tanácsának elnöke összegezte lapunknak. Kifejtette, az ülés nagyon jó hangulatban, a kormányerők, az ellenzék és a határon túli szervezetek egyetértésében folyt. „A Muravidék tekintetében elmondtam az elmúlt esztendő legfontosabb eseményeit, méltatva a Magyarországról érkező támogatásokat, amelyek nélkül a magyarság már igazából nem is tudna működni, ugyanis a szlovéniai források messzemenőleg nem elegendők a közösség által vezetett tevékenységekre.” Az elnök elmondása szerint hangsúlyozták azt is, az elmúlt hetekben a szlovéniai törvényhozásban sikerült több, a magyarság szempontjából fontos tárgykörben áttörést kieszközölni, ami nagyon fontos, ahogy az is, nagyon jó a viszony a muravidéki magyarság és a lendvai magyar főkonzulátus között. Nagyon jó volt szavai szerint a visszhang a gazdaságfejlesztési pályázat mindkettő kiírására is. Horváth Ferenc kifejtette, mindez nagyon pozitív alaphangulatot okoz a térségben, ezt pedig ki szeretnék használni a magyar állampolgárság felvétele és a Minority SafePack toborzása érdekében. Az említett témák és tárgykörök kerültek a MÁÉRT XVI. ülésének zárónyilatkozatába is. Horváth Ferenc emellett kifejtette, az ülés zárt részén a magyar miniszterelnök hosszan beszélt a Muravidékről és Szlovéniáról, több ízben is kifejezte megelégedését a térségben megvalósuló projektek, illetve a projektek pénzügyi lebonyolítása, elszámolása kapcsán.
MCSi Design