kele
perec1
garas1
62. évfolyam
20. szám
Lendva 
2018. 05. 17.
kiscim2018
 

Kárpát-medencei óvodafejlesztés: retró-óvoda Radamosban

mmonk4717A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa november 16-i rendkívüli ülésén, melyet Dobronakra hívott össze Horváth Ferenc tanácselnök, a leghosszabb vitát a kulturális programok pályázatának esetleges új feltételei és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program muravidéki része váltotta ki. 
A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program az összesen 38,5 milliárd forintos támogatási összeggel a jelenleg futó legnagyobb külhoni költségvetési program. A magyar kormány múlt heti bejelentése szerint 21,5 milliárd forintos forrásból elindul a program második üteme, amelynek keretében 2019 végéig
77 új óvoda, illetve bölcsőde épül és 250 intézmény újul meg. A Muravidék a fejlesztési programból 150 millió forintra, azaz félmillió euróra számíthat egy intézmény felújítására. Horváth Ferenc az óvodai fejlesztés jó irányát egy más típusú intézmény, egy úgynevezett retró-óvoda létrehozásában látja, mely a régmúlt idők hangulatát elevenítené fel és az emberközeli kapcsolatokat helyezné előtérbe. A magyar nyelvű programokat megvalósító intézmény a kétnyelvű óvodarendszer hozzáadott értékét jelentené. A retró-óvodát Radamosban hoznák létre, ahol a program második, illetve harmadik fázisában egy Zoo-kávézó és szálláshelyek kialakítása is tervben van.
mmonk47172A tanács nem fogadta egységes támogatással a tervet, hogy Radamosban valósul meg az óvodai program. Soós Mihály és Horvát Tomi szerint egy ilyen jellegű programot ott kellene létrehozni, ahol a gyerekek létszáma is megfelelő. Mivel Radamos mellett Völgyifalu és Kót is készült hasonló projekttel, a konkrét esetben Völgyifalu (a vonzáskörzetével együtt) megfelelőbb hely lenne.
mmonk47173Élénk vita nyílt a szlovén kulturális minisztérium közvetlen felhívása alapján évente megjelenő pályázatról, mely a magyar kulturális programokat támogatja 24 ezer euró összegben. Annak ellenére, hogy az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy számos egyesület nem tud pályázni és hogy az elszámolás bonyodalmat okoz, nem kapott támogatást az a javaslat, hogy a civilszervezeteknek szánt összeg egy külön kontón legyen az MNMI-nél és az egyesületek (meghatározott feltételek alapján) onnan meríthessenek támogatást a programjaikra. A pályázati felhívás tehát marad az eddigi formában (megjelent lapszámunk 15. oldalán).
A tanács jóváhagyta a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ, valamint a Muraszombati Területi és Tanulmányi Könyvtár 2018-as magyar nemzetiségi programtervét és módosította a magyar nemzeti közösség gazdasági alapjának serkentési programját a 2017–2020-as időszakra. A módosítás értelmében 20 ezer eurót az EU-s projektek előfinanszírozásáról átcsoportosítottak idegenforgalmi tevékenységre és a Bánffy Központot besorolták a felújítandó épületek sorába.
 
Módosult az MNMI költségvetése
Először az MNMI Tanácsa, majd az MMÖNK is jóváhagyta a művelődési intézet idei költségvetésének módosítását. A hosszabb ideje betegszabadságon lévő igazgatónő bérét 18.400 euró összegben a minisztérium jóváhagyásával működésre, illetve programokra fordíthatják; így 10.500 eurót működésre, míg 7.900 eurót programokra (Naptár évkönyv, néptánckellékek) használnak fel.
MCSi Design