kele
perec1
garas1
62. évfolyam
20. szám
Lendva 
2018. 05. 17.
kiscim2018
 

Továbbra is az identitásőrzés a legfontosabb

morac47172A Moravske Toplice Községi Magyar Nemzeti Önigazgatási Közösség Tanácsa pénteki ülésén elfogadta a 2018-as munkaprogram javaslatát, valamint támogatást szavazott meg a református egyháznak és a Pártosfalvi Kétnyelvű Általános Iskolának.
A 2018-ra szóló munkaprogram tervezetének legfontosabb pontjainál Vugrinec Zsuzsa elnök kiemelte, hogy a magyar nyelv és identitás megőrzésére összpontosítva állították össze a tervezetet. A korábbi évekhez hasonlóan az anyanyelvet és kultúrát népszerűsítő eseményeket, a hagyományőrző és kulturális egyesületeket, valamint rendezvényeiket kívánják felkarolni. Helyet kapott a tervezetben a szentlászlói Alvárium méhészeti központtal való együttműködés és a tájház programjainak megvalósítása is. Támogatni kívánják a diákokat, az oktatási, illetve vallási programokat, továbbá jó együttműködésre törekednek az anyaországgal és a muravidéki nemzetiségi önkormányzatokkal is.
morac47171Mivel a tanács a tervezetet már előre áttekinthette, így a döntés gyorsan megszületett: egyöntetűen elfogadták a dokumentumot.
A folytatásban a tanácshoz érkezett beadványokat tárgyalták meg. A szlovéniai magyar Református Keresztyén Egyház az éves programjai megvalósításának támogatását kérte az önkormányzattól. A tanács egyetértett abban, hogy az egyház a vallási szerepén túl jelentősen hozzájárul a kétnyelvű területen élők magyarságtudatának megőrzéséhez. A nemzetiségi programokra ezért 2.500 eurós támogatást hagytak jóvá.
morac47173A Pártosfalvi KÁI az egészséges életmód program kivitelezéséhez (a tanulók 97 százalékátát kapcsolják be ebbe) kért támogatást. A programra a 2017/18-as tanévben az iskola 13.664 euró támogatást kap az illetékes minisztériumtól, ebből egy plusz személyt tudnak alkalmazni négyórás munkaviszonyban. Az önkormányzathoz 2.500 eurós támogatási kérelemmel fordultak, amelyet elsősorban a gyerekek utaztatására kívánnak fordítani. A tanács a kért támogatást megszavazta.
Az ülés további részében a tagok újra megválasztották a leltári bizottsági régi-új tagjait: Bogdan Stefan, Nemes Alfred és Sabotin Ladislav tölti be továbbra is a tisztségeket.
MCSi Design