kele
perec1
garas1
62. évfolyam
20. szám
Lendva 
2018. 05. 17.
kiscim2018
 

Művelődési egyesületek: optimistább lehet a hangulat

csoport mnmi4717A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet múlt csütörtökön a Bánffy Központban tartotta meg éves megbeszélését a művelődési egyesületekkel, melyen értékelték a 2017-es év programtervének megvalósulását és a 2018-as tervekről is szóltak.
Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke köszöntőjében a művelődés területén történt változásokról elmondta: sikerült a pénzügyi helyzeten javítani, így a következő időszak már nem a megvonásokról és a szigorításokról szól majd. Vida Törnar Judit, az MNMI tanácselnöke pedig kiemelte a hagyományőrző tevékenység és a műkedvelés szerepét a megmaradásban, melyhez a falusi színjátszók is hozzá tudnak járulni.
Az MNMI képviseletében Bacsi Zsuzsanna (képünkn)  kifejtette: hosszú és rögös út áll mögöttük, s köszönetét fejezte ki a csoportoknak, hogy kitartottak az intézet mellett. A csoportok és a szakemberek finanszírozását illetően a 2016-os és a 2017-es számlákat is sikerült lezárni, a korábbi 60 napos fizetési határidőt pedig 30-ra redukálni. A nyitva hagyott tételek az októberiek, amik december 5-ig kifizetésre kerülnek.
A programról Bacsi Zsuzsanna elmondta: a februári megbeszélések óta új, gyorsabb eljárással sikerült a lemaradást pótolni, s ezt szeretnék 2018-ban meg is valósítani azzal, hogy a próbák és vendégszerepelések számát tekintve sem lesz változás.
A megbeszélés azért is sikeres volt, mert az éppen aktuális pályázatokról is szóltak (Csoóri, BGA), amelyben az intézet segítséget tud nyújtani. Továbbá azok az új trendek is terítékre kerültek, amelyek a hagyományos néptáncos-népdalos rendezvények új útjait jelentik. Ezekhez rengeteg ötletet várnak, olyanokat is, amik eddig nem voltak hagyományosak, de van rájuk igény. Ezekhez szakmai segítséget is tud nyújtani az intézet.
Decemberben az összes egyesület számára színházi előadást szerveznek jutalomként. Az alapító MMÖNK és az intézet arra fog törekedni, hogy a kultúra ügye ne pénzkérdés legyen, mert akkor az ügy maga is csorbát szenved.
MCSi Design