kele
perec1
garas1
62. évfolyam
20. szám
Lendva 
2018. 05. 17.
kiscim2018
 

Hagyományápolás hímzéssel, dallal

oszitalalk4717A Muraszombati Baráti Kör Művelődési Egyesület az évente megrendezett Őszi Találkozóval mára hagyományt teremtett a maroknyi magyarság körében. A Szapáry várkastély termében felállított kézimunka-kiállítás és az énekkarok, művelődési egyesületek találkozója értéket közvetít és segíti a mára szórvánnyá vált muraszombati magyarság megmaradását.
A szombaton megrendezett Őszi Találkozó a kézimunka-kiállítás megnyitásával kezdődött. Az egybegyűlteket Vida Simona, a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet képviselője, Sečko Zsuzsa, a Baráti Kör ME elnöke és Horvát Margit népi iparművész, a kézmunkacsoport szakmai vezetője köszöntötte.
A 2009-ben alakult kézimunkakör évente megújuló tárlattal büszkélkedhet. Ezúttal olyan régi, hetési minták voltak láthatóak, amelyek régi terítőkről, főkötőkről származnak. Az eredeti hímzések és a polgári minták mellett értékes madéra- és riseliő-hímzések is felbukkantak. A modern minták szintén nem maradhattak ki a sorból; a gyönyörűen kivarrt karácsonyi motívumok a közelgő ünnepet idézték.
A Baráti Kör tagjai a hímezgetésen kívül énekelnek és szavalnak is. A magyar népi kultúra megőrzése és anyanyelvük ápolása alappillérei működésüknek. A Somi Ilona vezette énekkart például a közelmúltban Zalaegerszegen megrendezett Vass Lajos Népzenei Találkozón aranyminősítéssel díjazták.
Az Őszi Találkozó kulturális műsora is a népdalok és a népzene jegyében folytatódott, a hazai népdalkör mellett bemutatkozott a domonkosfai, a radamosi és a hármasmalmi csoport is. Színpadra léptek az óvodások és a kisiskolások is, illetve Sečko Matic és Dancs Rózsi szavalatát is meghallgathatta a közönség. A hangulatot az Új Muravidék Citeraegyüttes emelte a tetőfokára.
MCSi Design