kele
perec1
garas1
62. évfolyam
20. szám
Lendva 
2018. 05. 17.
kiscim2018
 

Kettős állampolgárság, választások, regisztráció

honositas4917Néhány hete jelentették be Magyarországon, hogy már meghaladja az egymillió főt az új magyar állampolgárok száma. Nem hivatalos információk szerint az idén karácsonyig beadott honosítási kérelmek esetében az új magyar állampolgárok jó eséllyel már szavazhatnak a tavaszi, valószínűleg áprilisi magyarországi parlamenti választásokon.
Hasonlóképpen Szlovéniához vagy éppen Horvátországhoz, Magyarország is lehetővé tette, hogy a külhonban élők a meglévő állampolgárságuk mellé felvegyék az anyaország állampolgárságát is. A kettős állampolgárság lehetőségével a külhoni magyar régiókban különböző mértékben élt a magyar közösség, leginkább a magyar állampolgársággal járó lehetőségek, kedvezmények, magyarán a várt haszon függvényében. Természetesen nem csak emiatt vették fel külhoni magyar társaink a magyar állampolgárságot, legtöbb esetben ugyanis közrejátszott az identitás, a nemzethez tartozás is, illetve a kettő elegye. A legtöbb új magyar állampolgár természetesen a legnagyobb magyar külhoni tömbökből származik, így a romániai, a szerbiai és az igencsak bonyolult helyzet miatt az ukrajnai magyarság élt legnagyobb mértékben a lehetőséggel.
Nem rendelkezünk hivatalos adatokkal arról, hogy hány szlovéniai magyar vette fel a magyar állampolgárságot, annyit tudunk csak közölni, hogy ezer alatt van az új magyar állampolgárok, illetve a szlovén–magyar kettős állampolgárok száma. Ez valamivel elmarad a többi régió arányaitól.
A magyar állampolgárság annak ellenére, hogy nem Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező személyekről van szó, szavazati joggal is jár. A különbség annyi, hogy a magyarországi lakhellyel rendelkező állampolgárok szavazhatnak a lakóhelyük szerinti egyéni körzetben induló jelöltekre, emellett az országos pártlistára is leadhatják szavazataikat, míg mondjuk a lendvai lakhellyel rendelkező magyar állampolgár csak listán szavazhat, vagyis csak a pártok között dönt, egyéni jelöltről nem. A választási jog érvényesítéséhez a külhoni magyarnak regisztrálni kell a magyar választási nyilvántartásban, névjegyzékben, ezt legkésőbb a választásokat megelőző 15. napig lehet megtenni. A regisztrációs űrlap letölthető a www.valasztas.hu honlapról és kitöltve postázandó a választási iroda címére, illetve kikérhető a külképviseletek segítsége is. Regisztrálni tízévente egyszer kell – aki már megtette, azt levélben értesítik a választásokról és postán kapja meg a szavazócédulát is. A szavazócédulát a levélben leírt módon ki kell tölteni és el lehet postázni, illetve a szavazatot le lehet adni a magyar külképviseleteken, például a Lendvai Magyar Főkonzulátuson is.
Mivel az egyszerűsített honosítási eljárás lefutása nagyjából három hónapra tehető, a honosítási kérelmet még az idén karácsonyig benyújtók nagy valószínűséggel részt vehetnek a tavaszi, várhatóan áprilisban kiírásra kerülő parlamenti választásokon. A 2014-es választásokon a külhoni magyarok 1–2 képviselőről döntöttek, 2018-ban a nagyobb számú új állampolgár miatt 2–3 mandátumról lehet szó a 199 fős magyar parlamentben.
MCSi Design