kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

Megalakult a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete

borasz04182Múlt szombaton Budapesten, a Budafoki Borvárosban 12 alapító taggal megalakult a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete. Az egyesület alapító tagjai Cuk Lajos és Rozsmán István Lendva-hegyi borászok is.
A Külhoni Magyar Borászok Egyesületének célja a jelenlegi Magyarország államhatárain kívül eső magyarlakta borvidékek szőlő- és borkultúrájának, a hozzá kapcsolódó szakmai közösségeknek a fejlesztése, az évszázados hagyományok felkutatása és megőrzése. Ehhez elengedhetetlennek tartják a szigorúan vett szakmai fejlesztéseken felül gazdasági, turisztikai, kulturális és oktatási eszközök bevonását is. A Kárpát-medence borvidékeinek, borászati vállalkozásainak megerősödése, önfenntartóvá válása erősíti a lokálpatriotizmust, a magyar identitást, elősegíti a külhoni magyarság életerejét és önbecsülését – áll a célok között. A megalakult egyesület tagjai szándékának komolyságát jelzi, hogy alapító okiratuk aláírását követően azonnal aláírták az ún. II. Borszerződést, melynek egyik legfontosabb pontja a Kárpát-medence borvidékeinek fejlesztését célzó Schams Ferenc-terv kidolgozása.
borasz04181A Külhoni Magyar Borászok Egyesülete Maurer Oszkár délvidéki borász személyében megválasztotta elnökét is. Az egyesület alapításakor cél volt, hogy minden határon túlra szakadt országrész képviseltetve legyen. Az alapító borászok között Cuk Lajos és Rozsmán István személyében szerepel két muravidéki, Lendva-hegyi borász is. A borszerződés a Földművelésügyi Minisztérium, Budafok-Tétény Önkormányzata, valamint a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete között jött létre azzal a céllal, hogy támogassa a határon túli magyar borvidékek és borkultúra fejlesztését, továbbá erősítse a magyarországi és külhoni magyar borászok együttműködését.
MCSi Design