kele
perec1
garas1
62. évfolyam
33. szám
Lendva 
2018. 08. 16.
kiscim3318
 

Nem ápolni kell a kultúrát, hanem fejleszteni

kapca05181Vasárnap Kapcán megünnepelték a magyar kultúra napját, amelynek egyik aktualitása a kultúra lovagja-cím múlt heti odaítélése volt a művelődési egyesület elnökének és a népdalkör vezetőjének, Herženjak Máriának.
A faluotthonban tartott ünnepségen a kitüntetett Herženjak Mária köszöntötte a vendégeket és a szép számú közönséget. Az ünnepségre hagyományosan meghívták Zalabaksa testvértelepülés küldöttségét Horváth Ottó polgármesterrel az élen, aki az általuk adományozott kopjafánál a magyar kultúra jelentőségéről szólt a magyarság megtartásában. – Örömmel állapítom meg a kopjafa oldalán lévő nevek kapcsán – s közülük néhányat volt szerencsém ismerni Szúnyogh Sándortól Király Ferencig, Bence Lajostól Zágorec-Csuka Juditig –, hogy a magyar kultúra munkásainak a Muravidéken van létjogosultsága, s teszik is, amit kell.
kapca05182A kulturális műsorban felléptek a Zalakomári Általános Iskola szavalói, népdalénekesei és zenei szekciójának tagjai. Szakáll Tibor, az iskola vezetője örömét fejezte ki, hogy a zalakomáriaknak már a Muravidéken is van partnerszervezetük az 1. Számú Lendvai KÁI könyvtára révén, ahova mindig szívesen járnak tanulóikkal. Szakáll Tibor a településről és az iskoláról tartott rövid ismertetője után kifejtette: nem ápolni kell a kultúrát, hiszen nem beteg, hanem fejleszteni. Kodály szerint ugyanis nincs kultúra magyarság nélkül, s magyarság sincs kultúra nélkül.
kapca05183A rendezvény végén Vida Törnar Judit, a lendvai magyar önkormányzat elnöke köszöntötte a kitüntetett Herženjak Máriát, aki nem csak a saját, hanem a közösség érdemének tartja a kultúra lovagja cím megszerzését.
MCSi Design